המצטיינות של העשור בגמל לא איחדו אסטרטגיות לקראת 2020
חברת הגמל של אלטשולר שחם, שהובילה את טבלת התשואות בשנה החולפת, פונה לאג"ח ממשלתיות; בילין לפידות בונים על עליות בשווקים, בעיקר של מניות מעבר לים; באנליסט כבר שילמו על החשיפה הגבוהה למניות עם לידת איום הקורונה
2020 נפתחה בסערה: עליות חדות בשוקי המניות המשיכו את הרצף של 2019, אבל אחריהן תקף וירוס הקורונה, שמתפשט ברחבי סין, וגרר את הבורסות למחוזות אדומים. מדיניות ההשקעה שעליה דיווחו הגופים המוסדיים בסוף החודש מעידה על היערכותם של מנהלי ההשקעות לשנה החדשה.
- מה צריכים לעשות באלטשולר כדי לשמור על התמחור הנוכחי
- בהלת הקורונה חתכה ב-70% את תשואות קופות הגמל בינואר
- מדוע אנליסט מתקשה לתרגם את התוצאות הטובות לגיוסים
הגופים המוסדיים נדרשים לדווח על טווחי החשיפה שלהם למניות, לאג"ח, למזומן ולהשקעות אלטרנטיביות, וכן על כל שינוי במדיניות. כך לפי הוראות רשות שוק ההון. מבחינת מדיניות בתי ההשקעות שהצטיינו בתשואות בעשור שחלף - אלטשולר שחם, ילין לפידות ואנליסט - ניכרים פערי אסטרטגיה. אלה שופכים אור גם על יכולתם להתמודד עם ירידות בשווקים, שעשויות להתרחש לאחר שנה של עליות משמעותיות.
אלטשולר שחם: מעריכים שהריבית בארה"ב עשויה להמשיך לרדת
לפי דיווחיה, חברת הגמל והפנסיה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שבעשור האחרון רשם תשואה של 99.5%, הורידה את שיעור החשיפה למניות. שיעור החשיפה שלה למניות בשנה הקרובה יעמוד על 38%, בטווח שינוע בין 32% ל־44%. בעדכון הקודם, שפורסם באוקטובר האחרון, עמד שיעור חשיפה זה על 42%. בראיון ל"כלכליסט" אמר גילעד אלטשולר, מבעלי בית ההשקעות, כי לאחרונה נחתכה החשיפה לשוק המניות. פירוש הדבר הוא שבאלטשולר שחם פספסו חלק מהראלי של ינואר, אך התחמשו בכרית מזומנים שתאפשר ניצול הירידות של הימים האחרונים.
התפלגות החשיפה מלמדת שאלטשולר שחם נוטה להשקיע בעיקר בחו"ל: 61% מהכסף יושקעו במדד המניות העולמי ו־39% במדד המניות הכללי בישראל. לעומת זאת, החשיפה לאג"ח ממשלתיות עלתה מ־41% ל־44%, כשהטווח העדכני הוא 49%-39%.
באלטשולר שחם לא חשפו את המח"מ של האג"ח הממשלתיות. מכך ומהקטנת החשיפה למניות ניתן ללמוד כי בבית ההשקעות מעריכים שהריבית בארה"ב עשויה להמשיך לרדת, ומצטיידים במזומן. בעוד אג"ח קצרות מהוות תחליף למזומן, מחירי אג"ח ארוכות מושפעים מעקום התשואות, שמושפע בתורו מהריבית; הורדת ריבית תביא לעלייה במחירי אג"ח ממשלתיות ארוכות.
ילין לפידות: סומכים על ביצועי השווקים, בעיקר של מניות בחו"ל
בחברת הגמל של ילין לפידות, שהניב תשואה של 103.3% בעשור האחרון, התמונה שונה. בילין לפידות לא עדכנו את מדיניות ההשקעה במהלך השנה, ולכן יש להשוות את המדיניות הנוכחית לזו שפורסמה בינואר 2019. בית ההשקעות פתח את השנה שחלפה עם חשיפה נמוכה לשוק המניות - 34% (בטווח של 40%-28%). באותה עת דובר על עלייה ביחס ל־2018, אז עמד שיעור החשיפה על 33.2%. בסוף 2019 שיעור החשיפה כבר הגיע לרף העליון - 39.3%.
2020 של ילין לפידות נפתחת עם הגדלת החשיפה למניות לשיעור של 37% וטווח של 43%-31%. כלומר, בילין לפידות סומכים על ביצועי השווקים השנה, ובעיקר על מניות בחו"ל. לפי הדיווח של ילין לפידות על התפלגות החשיפה, 68% מהכסף שמיועד למניות יושקעו במדד המניות העולמי, 27% יושקעו במדד ת"א־125 ו־5% בלבד במדד ת"א־צמיחה.
בילין לפידות מאמינים פחות באג"ח ממשלתיות מאשר באלטשולר, מסתפקים בחשיפה של 25% ומעדיפים אג"ח קונצרניות. החשיפה אליהן ב־2020 תעמוד על 30%, עלייה של 1% בהשוואה לשנה הקודמת. באלטשולר שחם החשיפה לאפיק זה עומדת על 10%. כלומר, ילין לפידות שמים את מבטחם בחברות ובשווקים.
אנליסט: אסטרטגיה אגרסיבית וחשיפה גבוהה למניות
חברת הגמל של אנליסט, שהציגה בעשור האחרון תשואה של 84.1%, נוקטת אסטרטגיה אגרסיבית יותר משני בתי ההשקעות האלה. החשיפה למניות תעמוד על 39% בטווח של 45%-33%, ועם התפלגות שווה בין מניות בארץ למניות בחו"ל. החשיפה למניות בתחילת 2020 עמדה על 40.5%, גבוהה מזו של המתחרות. הבחירה הזו שיחקה לטובת אנליסט בינואר, שבו נרשמו עליות, אך החשבון הוגש בסוף החודש ובתחילת החודש הנוכחי, עם הירידות בשווקים.
להעדפה של אנליסט לישראל יש רציונל: היקף הנכסים שהיא מנהלת, 3.64 מיליארד שקל, קטן ביחס לאלטשולר שחם וילין לפידות, 36 מיליארד שקל ו־15 מיליארד שקל בהתאמה, והופך את השוק המקומי לאטרקטיבי יותר עבורה. זאת בעוד על שתי המתחרות שלה הוא כבר קטן.
החשיפה של אנליסט לאג"ח ממשלתיות נמוכה ועומדת על 15% לעומת 14.46% בשלהי 2019. זאת בהתאם לאמירות של בעלי בית ההשקעות שמואל לב ואהוד שילוני, שמעידים כי הם לא מהאנשים שמשחקים על עקומת הריבית אלא מנתחים מניות ואג"ח באופן פרטני. החשיפה לאג"ח קונצרניות ב־2020 קרובה לזו של ילין לפידות, 29%. מדובר על עלייה לעומת 27.8% ב־2019.