$
מט"ח וסחורות

השקל עשה שרירים מול המטבעות הזרים ב־2019

המטבע הישראלי התחזק בשנת 2019 מול היורו (6.3%), הפאונד (5.4%) והדולר (1%) - בשערים ממוצעים. הנפגעים: היצואנים, החוגגים: הישראלים הטסים לחו"ל

אדריאן פילוט 09:4207.01.20

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על שערי החליפין לשנת 2019 לא הותירו אף אחד אדיש: השקל זינק אל מול היורו ב־6.3%, מול הפאונד הבריטי ב־5.4%, מול הפרנק השוויצרי בשיעור של כמעט 3% ומול הדולר בכ־1% - הכל בשערים ממוצעים לשנת 2019.

 

מדובר בשיעורי ייסוף לא שגרתיים וחריגים, שהיה קשה לדמיין אותם אחרי ש־2018 היתה שנה של פיחות השקל.

 

מי שלא היה צריך לראות את הנתונים כדי להבין את עומק התופעה אלה היצואנים. הם הרגישו על בשרם איך במהלך השנה האחרונה הכנסותיהם נשחקו עד דק. למשל, מי שייצא בהיקף של 1 מיליון יורו בשנה שרק עכשיו הסתיימה, הפסיד יותר מ־322 אלף שקל רק בגלל הפרשי מטבע.

 

שטרות שקלים שטרות שקלים צילום: בלומברג

 

 

מנגד, התשומות של אותו יצואן שנקובות בשקלים, רק טיפסו: שכר המינימום עלה, הארנונה המשיכה לזנק כמו בכל שנה, המים התייקרו וגם החשמל. ואם לא די בכך, הנטל הרגולטורי והבירוקרטי המשיך להכביד, קל וחומר כשכבר שנה אין ממשלה מתפקדת.

 

אז איך היצוא ממשיך לצמוח? אך ורק בגלל העלייה התלולה ביצוא השירותים, שסובל מפחות רגולציה ומעלויות נמוכות יותר. יצוא הסחורות ממשיך לצנוח.

 

האם האזרח הממוצע נהנה מהתחזקות השקל באמצעות הוזלתם של המוצרים המיובאים? לא ברור. הניסיון מראה כי אנשי העסקים הישראלים לא ממהרים ולא ששים להפחית מחירים - אלא אם אין ברירה. לפיכך, בתחומים שבהם יש תחרות קשה - אלו שיש בהם יבוא פתוח וחופשי ללא מכסים ומחסומים - הורגשו הפחתות מחירים. בכל התחומים האחרים - הרבה פחות.

 

יוקר המחיה בישראל בא לידי ביטוי בעיקר בשירותים (מוצרים בלתי סחירים) כמו מחירי הדיור, הבריאות, החינוך, הביטוח - דברים שאין אפשרות לייבא אותם. לכן, מייסוף השקל רב הנזק על התועלת. וכך זה ימשך כל עוד לא תהיה ליברליזציה של ממש.

 

איפה כן חגגו הישראלים? לפי נתוני הלמ"ס שהתפרסמו יחד עם נתוני שערי החליפין - בטיסות לחו"ל. השנה נרשמו 9.2 מיליון יציאות לחו"ל של ישראלים, עלייה של 8%, כלומר שיעור הטיסות לחו"ל לנפש בישראל חצה את ה־100% (יש יותר יציאות לחו''ל מאשר תושבים). רק 2% מהיציאות היו של ישראלים המתגוררים בחו"ל שבאו לביקור מולדת. יותר מ־2.1 מיליון ישראלים יצאו לחו"ל פעמיים או יותר במהלך השנה.

 

ומה הצפי? המגמה לא צפויה להשתנות. השנה יתחיל יצוא הגז מישראל אל העולם, חגיגת האקזיטים נמשכת והמט"ח צפוי להיכנס לתוך ישראל בעצימות מרובה לעומת הזרם החוצה, כפי שכבר קורה זה עשור וחצי.

x