$
בורסת ת"א

הדירקטורים בכלל ביטוח הקפיצו לעצמם את השכר ב-33%

רגע אחרי שהחברה נהפכה לנטולת גרעין שליטה, התנאים שודרגו לשכר שנתי ממוצע של כחצי מיליון שקל

רחלי בינדמן 07:4002.01.20

שבועיים אחרי שנהפכה לחברה ללא גרעין שליטה, העלו לעצמם הדירקטורים של כלל החזקות ביטוח — החברה־האם הציבורית של חברת הביטוח — את השכר. השכר השנתי הועמד על 147,095 שקל לעומת 110,235 שקל עד כה, והגמול לישיבה הועלה ל־5,655 שקל מ־4,240 שקל — שתי ההעלאות הן ב־33%. מדובר בדירקטורים ורדה אלשיך, סמי מועלם, מלי מרגליות, אברהם קנובלר ויוסף יגיל.

 

המהלך מגיע אחרי שהכרזתו של הממונה על שוק ההון משה ברקת הפכה את כלל לחברת הביטוח הראשונה בבורסה, המתנהלת ללא גרעין שליטה. לכאורה, מדובר במהלך שאמור להגן על חוסכים, מבוטחים ובעלי מניות מיעוט מפני בעלי שליטה, שלא תמיד רואים את טובת החברה, אבל לשינוי מבנה השליטה יש גם חסרונות. הבולט שבהם הוא החשש משלטון המנהלים ומדירקטורים שאמורים לפקח עליהם, אך מתאהבים בכיסאותיהם ובתנאיהם.

 

 

יוסף יגיל והשופטת ורדה אלשיך יוסף יגיל והשופטת ורדה אלשיך צילום: אוראל כהן

 

ניצנים לכך התבטאו שלשום בדיווח של כלל, ולפיו אישר דירקטוריון החברה ב־30 בדצמבר את עדכון גמול הדירקטורים מינואר 2020 — למעט זה של היו"ר דני נוה — לגובה שנקבע בתקנות כסכום המירבי לדירקטור מומחה, שכן כל הדירקטורים בכלל עונים להגדרות המומחיות הנדרשות.

 

מי שהחזיקה בגרעין השליטה בכלל עד לאחרונה היתה אי.די.בי פתוח, אך מניות השליטה היו בידי הנאמן משה טרי. הוא מונה בידי רשות שוק ההון באוגוסט 2013 — בתקופה שבה נוחי דנקנר עוד היה בעל השליטה — לאחר שהרשות סירבה להעניק לאי.די.בי היתר שליטה בחברת הביטוח. בהמשך חויבה אי.די.בי למכור בחלקים את אחזקותיה. מבנה האחזקה בכלל כיום הוא אי.די.בי 8.5%, מורי ארקין 6.8% ואייל לפידות ויקיר גבאי כ־5% כל אחד. יתר האחזקות הן בידי הציבור.

 

דירקטור בחברת ביטוח הוא תפקיד נחשק בקרב בכירים שעשו קריירה ומעוניינים כיום בפרופיל נמוך יותר אך בשכר מתגמל. ב־2018, למשל, קיים דירקטוריון כלל 30 ישיבות, לא כולל אלה של ועדות הדירקטוריון — 12 של ועדת הביקורת, 5 של הוועדה לבחינת הדו"חות הכספיים ו־9 של ועדת התגמול. השכר ששולם לדירקטורים של כלל באותה שנה הסתכם ב־1.928 מיליון שקל (לא כולל שכרו של היו"ר), כלומר 385 אלף שקל בשנה לדירקטור. אם מספר הישיבות ב־2020 יהיה דומה לזה של 2018 (נתוני 2019 טרם פורסמו), צפוי השכר השנתי של הדירקטורים להגיע לחצי מיליון שקל.

 

שדרוג שכר הדירקטורים לא כפוף לאישור אסיפת בעלי המניות, שכן הוא תואם את מדיניות התגמול שכבר אושרה על ידם. מי שאישר לדירקטורים את הגדלת השכר זה הם עצמם, באמצעות ועדת התגמול, ולאחר מכן באישור כלל חברי הדירקטוריון.

x