כסף מתחת לאדמה: ענף הכרייה בתנופה
בניגוד למתחרותיה, ריו טינטו מנהיגה משמעת תקציבית ונזהרת ממינוף מופרז; עם מדיניות של השבת 70% מהרווח הנקי לבעלי המניות, החברה נסחרת בתמחור חסר לא רק ביחס לתמחור ההיסטורי שלה, אלא גם לענף
לרוב המשקיעים קל להתאהב במניות טכנולוגיה, והם תמיד יעדיפו להשקיע בחברות טכנולוגיה נוצצות על פני, למשל, חברות כרייה אפורות הממוקמות בצד השני של הגלובוס. עם זאת, בשונה ממותגי צריכה או מפתרונות טכנולוגיים, לענקיות הכרייה יש יתרונות עצומים לגודל, משאבי טבע מוגבלים וטכנולוגיה עילית המבדלת אותן מענפים אחרים.
- ריו טינטו ביטלה את תוכניות המכירה של חטיבה עפרת הברזל הקנדית
- ריו טינטו סוגרת את מכרה היהלומים הגדול בעולם
- התסבוכת של דן גרטלר: חברת כרייה בקונגו לא מחזירה לו חוב בשל סנקציות שהטילה עליו ארה"ב
האויב הגדול ביותר של חברות כרייה הוא חוסר משמעת תקציבית. זו באה לידי ביטוי לרוב בעלייה ברמת המינוף לצד השקעה בפרויקטים בעלי תשואה פנימית נמוכה. בכך נפגעים תזרים המזומנים של החברה ואיתנותה הפיננסית. במובן זה, ריו טינטו בולטת לחיוב. בחמש השנים האחרונות נקטה ענקית הכרייה משמעת תקציבית מופתית. לשם המחשה, רמת החוב של החברה ירדה מרמה כוללת של 25 מיליארד דולר בסוף 2014 לרמה הנוכחית של 15 מיליארד דולר.
בד בבד, מהלך התייעלות רוחבי שיישמה החברה גרם לה לייצר בשנה שעברה רווח נקי של 8.8 מיליארד דולר. נתון זה גבוה משמעותית מרווח נקי של 7 מיליארד שהושג בסוף 2014, והוא נרשם למרות ירידה של 15% בשורת ההכנסות בהשוואה לאלה שהוצגו בסוף 2014.
מיטיבה לתגמל את בעלי המניות
הנהלת ריו טינטו ידועה בתגמול בעלי המניות שלה. במהלך 2018 השיבה החברה סך כולל של 10.5 מיליארד דולר לבעלי מניותיה, כמחצית באמצעות רכישה עצמית של מניות (בייבק) וכמחצית באמצעות תשלום דיבידנד. הנהלת החברה הציבה את החזר ההון למשקיעים כיעד עיקרי, וכל מזומן שלא נדרש להחזר חוב או להשקעות הוניות - יוחזר לבעלי המניות. בפרט, מדיניות החברה היא להשיב כ־70% מהרווח הנקי השנתי. כיום תשואת הדיבידנד של המניה עומדת על רמה של יותר מ־5.5%, פי שלושה מתשואת הדיבידנד הממוצעת של חברה הנכללת במדד S&P 500.
עבור משקיעי ערך, מניית ריו טינטו יצאה ממש מספרי הלימוד. על פי הערכות אנליסטים, במהלך שנת 2019 צפויה ריו טינטו לייצר הכנסות של 43 מיליארד דולר, רווח תזרימי שנתי של 21 מיליארד דולר ורווח נקי של כ־6.3 דולר למניה. תמחור זה משקף מכפיל של שמונה פעמים רווח שנתי ומכפיל של כחמש פעמים רווח תזרימי שנתי (לשנת 2019). ריו טינטו נסחרת כיום בתמחור חסר לא רק בהשוואה לתמחור ההיסטורי שלה, אלא גם בהשוואה לענף.
סין היא אחת מיעדי המכירות העיקריים
בעקבות עליית המדרגה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין במהלך החודשים יולי־אוגוסט, צנחה מניית ריו טינטו בכ־20%. החברה חשופה במידה רבה להשפעות של מלחמת הסחר משום שסין היא אחת מיעדי המכירות העיקריים שלה. עם זאת, סין מהווה שילוב של כמה תתי שווקים, שאינם פועלים באותה דינמיקה עסקית.
לשם המחשה, שוק הרכב הציג מתחילת שנה ירידה חדה במכירות, וגרר פגיעה במכירות האלומיניום של ריו טינטו. עם זאת, ריו מצליחה באופן עקבי להגדיל את הכנסותיה מעופרת הברזל, בין אם באמצעות העלאות מחירים, המקוזזות חלקית על ידי ירידה בכמויות; ובין אם באמצעות הגדלת הכמויות, המקוזזות חלקית על ידי ירידה במחירים.
במובן זה, גורמים דוגמת אותה מלחמת סחר, או החלטות הממשל בסין בנוגע לתמריצים כלכליים, בהחלט עשויים לתת את הטון בטווח הקצר. עם זאת, השילוב בין תמחור זול מאוד של פעילותה של ריו טינטו לבין צמיחה כלכלית צפויה לספק את הטון החיובי בטווח ההשקעה הארוך.
משקיעים מייחסים משקל רב מדי למלחמת הסחר הנוכחית בין סין לארה"ב, ובו בעת משקל חסר למעמדה של ריו טינטו בתעשייה, ליכולת ייצור המזומנים שלה ולתגמול המשמעותי שהיא מציעה לבעלי המניות. משכך, ריו טינטו היא השקעה מעניינת היום, בשל ההזדמנות הטמונה בשינוי האסטרטגיה העסקית, ההנהלה האיכותית של החברה, ותגמול בעלי המניות. הסיכון העיקרי בהשקעה הוא המשך מלחמת הסחר בין סין לארה"ב ואף עליית מדרגה בה.
לחלופין, תיתכן האטה משמעותית בקצב הצמיחה של כלכלת סין. סיכון נוסף לריו טינטו נובע מהחשיפה הגבוהה שקיימת לחברת הכרייה למחיר עופרת הברזל, המהווה כמחצית מהכנסותיה.
הכותב הוא אנליסט ניירות ערך זרים במערך ההשקעות של בנק לאומי.