$
שאלון 2030

שאלון 2030

"בעשור הבא - הסבירות להתפרקות האיחוד האירופי תתחזק"

איזה מטבע יוביל בשוק, הדולר או היורו? או בכלל המטבע הקריפטוגרפי? מה יעכב את הרכב האוטונומי? באיזו סביבה נעבוד?; על הכסא החם - בית ההשקעות אקסלנס; כתבה עשירית בסדרת הכתבות של פרויקט 'שאלון 2030'

נועם לנדמן 10:4430.12.19

איזו מדינה היא החוליה החלשה באיחוד האירופי שתוביל לפירוק הגוש? ולמי הכי כדאי לשמור על שלמותו? מה יהיה מעמדה של סין בעולם? ואיזה מודל לחיקוי היא עשויה לאמץ? 

 

לכבוד הכתבה העשירית בסדרת הכתבות של פרויקט 'שאלון 2030', ביקשנו את דעתם של כלכלני בית ההשקעות אקסלנס.  

 

דגלי מדינות האיחוד האירופי דגלי מדינות האיחוד האירופי צילום: בלומברג

 

האם אירופה תישאר מאוחדת? אילו מדינות יפרשו אם בכלל?

לרבים האיחוד האירופי נראה חלש בגלל החוליות החלשות שלו כמו יוון, ספרד ואיטליה, אך דווקא הן בעלות האינטרס המובהק ביותר להישאר חלק ממנו, ולכן לא סביר שיתנדבו לעזור ולפרק את הגוש. המדינות הללו ברובן מסובסדות, נהנות ממסגרת כלכלית שתומכת בהן ומגבירה את אמון המשקיעים בהן. יציאה מבחינתן עשויה להיות שווה להתאבדות כלכלית.

 

 

דגלי יוון והאיחוד האירופי דגלי יוון והאיחוד האירופי

 

לעומת זאת, החוליה החלשה להערכתנו באיחוד היא צרפת. צרפת מאופיינת בשנה האחרונה באי שקט מתגבר. מה שהתחיל עם מהומות 'האפודים הצהובים', המשיך עם הפגנות ושביתות בנוגע למערכת הרווחה ובראשה רפורמת הפנסיה. הימין הקיצוני, בראשות מארין לה-פן, התחזק בבחירות האחרונות, ולפי סקרים הפופולריות של הנשיא מקרון מתדרדרת. לאחר יציאתה הצפויה של בריטניה מהאיחוד, צרפת עשויה לראות כי טוב ויתגברו גם אצלה הקולות ל'יציאה'. בשונה מיציאתה של בריטניה, צרפת היא עמוד מרכזי באיחוד ויציאתה תגדיל מאד את הלחץ להתפרקות הגוש כולו. כך שלהערכתנו הסבירות להתפרקות הגוש תתחזק.

 

 

מחאת האפודים הצהובים בפאריס מחאת האפודים הצהובים בפאריס צילום: גטי אימג'ס

 

האם הדולר יאבד את כוחו כמוביל עולמי בהשוואה לביטקוין? ו/או בהשוואה למטבע

אנחנו מעריכים כי הדולר ישמור על כוחו, ובמיוחד כשהיורו עשוי לאבד אותו (בעקבות היחלשות או התפרקות הגוש). השימוש במטבעות קריפטוגרפיים עשוי להתרחב יותר בסביבה של ריבית שלילית, אם הבורסות בתחום יתמסדו ואם המזומן אכן יילך וייעלם.

 

האם עדיין יהיה מזומן ב-2030?

להערכתנו, לא סביר שיהיה מזומן, בגלל ארבע מגמות מקבילות: 1. ההתפתחות הטכנולוגית של תשלום באמצעות סלולר. 2. דעיכת השימוש במזומן - תהליך שכבר קיים. 3. תהליך רגולטורי שפועל להקטנת השימוש במזומן גם משיקולי הון שחור, העלמות מיסים ועוד. 4. עלייתם של מטבעות קריפטוגרפיים שיוכלו למלא שימושי מזומן, שכרטיסי אשראי לא יכולים למלא.

 

 

רשת קפה לאקין סין - הזמנה ותשלום באפליקציה ללא מזומן רשת קפה לאקין סין - הזמנה ותשלום באפליקציה ללא מזומן צילום: luckin coffee

 

אלו ענפים יפרחו במשק? אלו ידעכו?

הענפים שלהערכתנו יפרחו הם כאלה שקשורים בדמוגרפיה מזדקנת, כמו בתי אבות, תרופות וחברות השקעות פנסיוניות. אלה שידעכו ימשיכו להיות ענפים שעוסקים בתיווך, מכל סוג שהוא, כמו למשל קמעונאות, כשהטכנולוגיה תמשיך לייעל ולקיים חיבורים ישירים בין היצרנים לצרכנים.

 

תעשיית הרכב - איך נגיע לעבודה?

אנחנו מתקשים להאמין שרכב אוטונומי יהיה בשל במלואו תוך עשר שנים, וגם אם כן, העלויות עדיין יהיו, ככל הנראה, גבוהות מכדי שיהיה מוצר נפוץ. לכן, כנראה נמשיך להגיע בתחבורה קונבנציונלית (פחות מזהמת), ובתוספת של רכבת קלה.

 

 

הרכבת הקלה בי-ם הרכבת הקלה בי-ם צילום: דוברות המפלגה כולנו

 

איך תיראה סביבת העבודה שלנו?

כנראה שיהיה די דומה להיום: סביבת עבודה שהתפתחה לחללים משותפים כמו בחברות המובילות - גוגל ואפל. מה שכן, סביר שנראה יותר עובדים פרילנסרים, שיעבדו מחללי עבודה שיתופיים או מהבית.

 

תעשיית החלל: האם יהיו טיסות תיירים לחלל?

ברור, כבר הזמנו נופש חברה של אקסלנס בנפטון לשנת 2029. (מלון נפטון אילת).

 

האם סין תהפוך לכלכלה הגדולה בעולם? האם תהפוך לדמוקרטיה?

גם אם סין וארה"ב יצליחו לשמור על קצבי הצמיחה הנוכחיים שלהן בעשור הקרוב, להערכתנו התמ"ג בסין לא יעקוף את זה של ארה"ב. להערכתנו, שתי הכלכלות יאטו, כשהיכולת שלהן לתמרץ את הכלכלות, פיסקלית ומוניטרית, מוגבלת, ולאור האינדיקציות ששתיהן בשלב מתקדם של המחזור הכלכלי. להערכתנו, החולשה בסין תהיה משמעותית יותר ולכן סין לא תהפוך להיות הכלכלה הגדולה בעולם.

 

 

דגל סין דגל סין צילום: Pixabay

 

סין לא תהפוך לדמוקרטיה, אך סביר שתהפוך להיות יותר ליברלית ולכלכלה חופשית, וזאת בניסיון לשחרר את הלחץ הציבורי, לתמוך ביעילות הצמיחה, לשפר את דעת הקהל העולמית, ובגלל הלחץ מצד שותפות הסחר (בראשות ארה"ב). היא תתקרב, כנראה, למודל הסינגפורי.

 

 

צ'איינטאון סינגפור צ'איינטאון סינגפור צילום: שאטרסטוק

 

תעשיית המזון: האם הבשר ייעלם מהצלחת שלנו?

צריכת בשר עולה כשרמת החיים עולה, אך מצד שני קיימת מגמה של גידול בטבעונות, מה שיאט כנראה את קצב הגידול בצריכת בשר. אך סביר מאד שהוא יישאר.

 

מה יהיה מקור האנרגיה העיקרי בעולם?

להערכתנו, נפט וגז טבעי. בעיקר בגלל מטוסים, ספינות, חשמל בלילה, וכן מכוניות. בעיקר במדינות מתפתחות, אך גם שאריות של מכוניות בנזין במדינות המפותחות.

 

 

הנחת צינור גז טבעי במרכז הארץ של חברת נתגז הנחת צינור גז טבעי במרכז הארץ של חברת נתגז

 

האם מלחמת סייבר תחליף את השיטות המסורתיות למלחמה?

אנחנו אנשים מסורתיים ומחוברים למסורת, אבל מאזני האימה של הנשק הקונבנציונאלי בין מדינות הולכים וגדלים, כך שהסיכוי למלחמה קונבנציונאלית הולך ויורד (גם שהסיכון ממנה עולה). לכן, להערכתנו מלחמות סייבר אכן יהפכו להיות נפוצות יותר. ועדיין, במקומות בהם לא ניתן לייצר יכולות סייבר, כמו ארגוני טרור ומדינות מתפתחות, כמו תימן, יעדיפו כנראה לגרור את המלחמות לכיוון המסורתי ולשיטות גרילה.

 

האם קנאביס יהיה חוקי בישראל?

רפואי נחשב לחוקי? על-פי תופעות שאנו מזהים, כמו מגמה עולמית, מגמה של שינוי דעת הקהל בישראל והשיח הפוליטי בנושא, קיימת סבירות שקנאביס יהיה חוקי.

 

 

 

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x