$
בורסת ת"א

נחשף בכלכליסט

השותפות מאשרות: לווייתן תזרים סחורה בחינם ותפסיד הכנסות של 36 מיליון דולר בשנה

רציו ודלק קידוחים אישרו - שותפות לווייתן תזרים קונדנסט לבזן ללא תמורה, כיוון שלא מצאה לקוח שיקנה או יאחסן את החומר; קונדסנט הוא תוצר לוואי של הפקת הגז, ועד סוף החודש חייבת לווייתן להתחיל להזרים גז לישראל

ליאור גוטמן 13:2215.12.19

השותפות רציו ודלק קידוחים שמחזיקות ב-15% וב-45% בהתאמה ממאגר הגז לוויתן, אישרו היום (א') את חשיפת כלכליסט מהבוקר, לפיה נחתם הסכם של הובלת קונדסנט לבית הזיקוק החיפאי של קבוצת בזן.

 

החוזה כולל העברה של קונדסנט דרך הצנרת הלאומית של קצא"א (קו צינור אירו אסיה) חינם אין כסף. לפי הדיווח של רציו,"בהסכם בזן נקבע כי מסירת הקונדנסט לבזן תהיה ללא תמורה, כאשר שותפי לווייתן יישאו בכל ההוצאות ביחס להזרמת הקונדנסט".

 

כמה תפסיד שותפות לווייתן מהנדיבות שנכפתה עליה? לפי רציו, "אובדן ההכנסות לפרוייקט לוויתן בהנחת חודש אספקה מלא הוא בהיקף של עד כ-3 מיליון דולר", מה שמגלם הפסד הכנסות של כ-36 מיליון דולר לשנה.

 

אסדת לווייתן אסדת לווייתן צילום: יח"צ נובל אנרג'י

 

 

קונדנסט הוא תוצר לוואי אוטומטי של הפקת הגז המשמש כחומר גלם לייצור דלקים. מאגר תמר מוכר מטען דומה מאז מרץ 2013 לבית הזיקוק של פז. במקביל, בית הזיקוק בחיפה אישר את העסקה עם חידוד שמדובר בכמות קטנה יחסית וסביב אחוז מכלל התזקיקים שנכנסים אליו מדי שנה למתקן.

 

מדוע שותפות לוויתן הפכה לנדיבה וברמה שהיא מוסרת סחורה יקרה חינם אין כסף? לשותפות לוויתן כנראה לא נותרה ברירה אלא להסכים, כיוון שעד סוף החודש היא חייבת "לפתוח את השיבר" של מאגר לוויתן ולהתחיל להזרים גז לישראל, ובתחילת ינואר הקרוב לירדן ולמצרים.

 

כיוון שקונדסנט הוא תוצר לוואי אוטומטי של הפקת הגז, וכיוון שמציאת לקוח - שיקנה או יאחסן את החומר - לא הסתיימה עד רגע פתיחת השיבר, שותפות לוויתן נתקעה בישורת האחרונה עם חשש שהמדינה לא תאשר לה לפתוח את המאגר רשמית, ולכן לא נותרה לה ברירה. המאגר מוחזק על ידי נובל אנרג'י (40%), דלק (45%) ורציו (15%)

 

עוד דיווחה רציו שבמקביל לעסקת בזן החינמית נחתם הסכם מקביל למכירת הקונדסנט ללקוחות מזדמנים "שישונע באמצעות מיכליות כביש ויימסר לרוכשת במתחם המיכלים של חברת תשתיות נפט הממשלתית".

 

מדובר בהסכם קצר מועד לשנה בלבד שאפשר לסיימו בכל עת כאשר "האספקה תתבצע על בסיס מזדמן עד לכמות מקסימלית יומית שהוסכמה בין הצדדים".

 

גם כאן, באופן מקרי או שלא, היקף ההכנסות המצטבר ממכירה ללקוח זר יגיע לכ-3 מיליון דולר לחודש. לכאורה מדובר בקיזוז הפסדים אולם ההבדל העיקרי בדיווחים הוא שההזרמה החינמית לבזן היא ברירת המחדל של תפעול המאגר, ואילו המכירה ללקוחות מזדמנית תתבצע, אם וכאשר, בצורה אקראית ואם יימצא לקוח בשנה הקרובה בלבד.

x