שאלון 2030
"במקום לייצר אפקט דומינו, הברקזיט איחד את שאר המדינות"
לאיזו אנרגיה נפנה בשל הצרכים הגוברים שלנו? האם מלחמות הסייבר הן כבר המציאות? ומי עיכב את הקטנת צריכת הבשר בעולם? על הכסא החם: סטפן מונייה, מנהל השקעות ראשי בבנק השוויצרי לומברד אודייה; כתבה 13 בסדרת הכתבות של 'שאלון 2030'
אלו 'ערים חכמות' יכילו מערכת מוניות רובוטיות? מי ישמש כמנוע להמשך העבודה בחללים משותפים? ומה יקטין את צריכת הבשר בעולם?
לכתבה ה-13 בסדרת הכתבות של 'שאלון 2030' - פרויקט העשור הבא, פנינו לסטפן מונייה, מנהל השקעות ראשי בבנק השוויצרי לומברד אודייה:
האם אירופה תישאר מאוחדת? אילו מדינות יפרשו אם בכלל?
כן, האיחוד האירופי עדיין יהיה קיים בעוד 10 שנים. שיעור עיקרי מהברקזיט הוא שבמקום לייצר 'אפקט דומינו' הוא איחד את שאר המדינות באיחוד והתמיכה בו גדלה בהתמדה מאז משאל העם ב-2016. סבירות נמוכה מאוד שעוד מדינות יעזבו, אך השאלה היא דווקא אלו מדינות יצטרפו (מערב הבלקן, סקוטלנד)?
האם הדולר יאבד את כוחו כמוביל עולמי בהשוואה לביטקוין? ו/או בהשוואה למטבע קריפטוגרפי אחר?
בעוד שנתח הדולר בעתודת המט"ח העולמית ירד, הוא עדיין עומד על 61%. מגמה זו תמשיך בגלל עליית חלקם של היואן והאירו.
מטבעות הקריפטו מהווים סיכון מפני שאינם מגובים ע"י מוסד רשמי והשימוש בהם וגודלם נותרו שוליים. בנוסף, ברור יותר כיום כי הכניסה של הקריפטו לשווקים תהיה קשה יותר - הרגולטורים מתכננים להגביה את הרף גבוה מאוד מבחינה גלובלית. מסיבות אלה נראה לא סביר שהקריפטו ירוויחו נתח משמעותי מעתודת המט"ח העולמית.
האם עדיין יהיה מזומן ב-2030?
כלי התשלום הדיגיטליים החדשים, כמו ארנקים דיגיטליים ותשלומים בין חשבונות, גרמה בשנים האחרונות למעבר משמעותי מתשלומי מזומן לתשלומים ללא מזומנים. מגמה זו תימשך. אך למרות שתפקידו של המזומן הפיזי ילך ויקטן, הוא לא ייעלם לחלוטין – זו אחת החוויות כשנוסעים לשבדיה היום (ויתרה על המזומן). בנוסף, 'מזומנים אלקטרוניים' כמו עתודות המט"ח של הבנקים המרכזיים יישארו עוד זמן רב. יתר על כן, הזדקנות האוכלוסייה במדינות מסוימות תאט את החלפת המזומנים הפיזיים.
תעשיית הרכב - איך נגיע לעבודה?
לתחבורה יהיו מספר מודלים: מכוניות מהדור הקודם יפעלו לצד מכוניות חשמליות, שגם יהיו מקושרות זו לזו ובטוחות יותר. תחבורה ציבורית ואופניים יישארו חלק מהמשוואה. כחלק מהדיגיטליזציה, הערים של המחר יעדכנו את הציבור על פתרונות התחבורה היעילים, הזולים ביותר והכי פחות מזהמים, ובפוטנציאל, ישלבו מודלים שונים על מסלול אחד תוך קידום נסיעות שיתופיות.
למכוניות אוטונומיות יש תשלומי 'זנב' (tail payoffs) גדולים מכפי שציפו. מספר חברות בטוחות שהן יוכלו למסחר את המערכות הראשונות שלהם למונית רובוטית תוך שנתיים. בשל מגבלות שקשורות לרגולוציה, מערכות אלו יוגבלו לערים ואזורים מוגדרים. לכן, ייתכן שבשנת 2030 נאלץ לנסוע ללאס וגאס או סינגפור כדי לראות אימוץ נרחב של תחבורה מסוג זה.
איך תיראה סביבת העבודה שלנו?
חללי עבודה משותפים - הנורמה המקובלת כיום. הדור החדש לנצח יהיה מחובר יותר, יוזם יותר ושואף להיות עצמאי יותר, וזו הסיבה שמגמת החללים המשותפים תימשך. למשל, המטה החדש של הבנק ב-Bellevue (בג'נבה שבשוויץ) ישקף את הצורך במרחבים משותפים. אנו מאמינים שסביבת העבודה שלנו צריכה להוות השראה לעובדים שלנו מבחינת מוטיבציה, עידוד עבודת צוות, חשיבה דינמית ויצירתיות.
תעשיית החלל: האם יהיו טיסות תיירים לחלל?
קמו חברות רבות שמציעות שירותי שיגור לחלל, כולל חברות פרטיות כמו SpaceX, וחשוב מכך – עלויות השיגור פחתו. יש עניין מסוים בטיולי הגבולות הרומנטיים האלו, מספיק כדי ליצור שוק חדש, אך ישנם אילוצי עלויות מרכזיים וחששות בטיחותיות. נתח השוק הפוטנציאלי מוערך בכ-50,000 דולר לטיול לחלל. סוכנות החלל נאס"א הודיעה כי תפתח את תחנת החלל הבינלאומית שלה עד 2020 תמורת 30,000 דולר ללילה (לא כולל נסיעה שעלותה כ-60 מיליון דולר). מדובר במחירים גבוהים מאוד, המובילים לשוק נישה. זו הסיבה שאנו מעריכים שהביקוש לתיירות חלל המונית תישאר מוגבלת, לעת עתה.
האם סין תהפוך לכלכלה הגדולה בעולם? האם תהפוך לדמוקרטיה?
במונחי כוח קנייה, סין היא כבר הכלכלה הגדולה בעולם. במונחי מסחר, סין עשויה לסגור את הפער מול ארה"ב בעשור הבא.
תעשיית המזון: האם הבשר ייעלם מהצלחת שלנו?
לא, אבל צריכת הבשר העולמית לנפש תקטן. הצריכה הייתה יחסית יציבה ב-30 השנים האחרונות, בעיקר בגלל הביקוש הגובר במדינות מתפתחות כמו סין. אך השווקים המפותחים צורכים פחות בשר בקר ובשר חזיר, מאשר לפני 30 שנה. אורח חיים בריא יותר והתנהגות ברת-קיימא נותנים העדפה לאוכל מקומי ומגמות צריכה חדשות (טבעונות, מזון אורגני וכו') והם ימשיכו לבסס את מגמה זו.
מה יהיה מקור האנרגיה העיקרי בעולם?
בעוד 10 שנים, מיקס האנרגיה תשתנה לפי אזור על בסיס עלויות הפחמן והמדיניות הסביבתית. בשנת 2030 דלקים מאובנים יהיו מקור האנרגיה העיקרי, אך מקורות אנרגיה מתחדשים יהוו חלק גדול יותר מהמיקס, במיוחד במקומות בהן טכנולוגיית סוללה חסכונית תהיה זמינה. אנו מצפים לראות התפתחות, אך לא מהפכה. האנרגיות המתחדשות יזכו בבירור בנתח שוק מסוים, אך ככל הנראה לא יספיקו כדי להתמודד עם צרכי האנרגיה שלנו ולכן אנרגיה גרעינית עשויה לצבור עניין מסוים בשנים הקרובות.
האם מלחמת סייבר תחליף את השיטות המסורתיות למלחמה?
מלחמות סייבר הן כבר מציאות. המספר הממוצע של מתקפות הסייבר השנתי נספר במיליונים, כשארה"ב, סין, גרמניה ובריטניה נמצאות בראש רשימת הקורבנות. התשתיות הקריטיות העומדות בפני האיומים הן רשתות אנרגיה, רשתות ייצור קריטיות, תחבורה ותשתיות פיננסיות. מכיוון שהעולם 'מחובר' כעת עוד יותר, השקעות בהגנת המרחב הקיברנטי ימשיכו לצמוח מאוד בשנים הקרובות.