לראשונה מאז פארסת הנפקת פייסבוק: נאסד"ק שוב מלכת ההנפקות הראשוניות
מהפך בניו יורק - סכום הגיוסים בהנפקות ראשוניות בנאסד"ק גבוה מזה של בורסת ניו יורק, בפעם הראשונה מאז 2012, בפער של 6 מיליארד דולר; NYSE דוחה את ההשוואה – "אנחנו מובילים בחישוב הנפקות ראשוניות ומשניות"
הנאסד"ק חוזרת לפסגה: הסכום שגויס בהנפקות ראשונות לציבור (IPO) בנאסד"ק במהלך 2019 גבוה יותר מהסכום שגויס השנה בבורסה של ניו יורק (NYSE).
זוהי הפעם הראשונה מאז ההנפקה המביכה והמשובשת של פייסבוק בנאסד"ק במאי 2012 (שכללה קריסת מחשבים ועצירת מסחר) שבה זוכה הבורסה הטכנולוגית בתחרות על התואר היוקרתי והלא רשמי - זירת המסחר הבכירה באמריקה.
עד כה השנה, הסכום שגויס בהנפקות ראשוניות בחברות שהונפקו בנאסד"ק (שבבעלות Nasdaq Inc) עמד על 32.4 מיליארד דולר. בבורסת ניו יורק (שבבעלות Intercontinental Exchange ) עמד הסכום של 26.2 מיליארד דולר. הנתונים נאספו ופורסמו על ידי חברת המחקר Dealogic.
הסכום האמור בנאסד"ק צפוי לשדרוג כבר ב-24 שעות הבאות, עם השלמת הנפקת חברת הברוקראז' מברזיל XP, שמכוונת לגיוס של 2.1 מיליארד דולר.
שתי הבורסות מנהלות תחרות מתמדת על החברות המנפיקות, ולאו דווקא משיקולי יוקרה – הנפקות רבות יותר משמעותן עמלות גבוהות יותר ומוניטין שמושך הנפקות נוספות. זו גם הסיבה שבבורסה של ניו יורק לא קיבלו באהדה את הנתונים ויצאו היום למאבק תקשורתי בעניין.
הטענה של ה-NYSE היא שהגיוסים שאליהם מתייחס הדירוג אינם לוקחים בחשבון את כל הסכומים הרלבנטיים בגיוסי ההון השנה, ובכלל זה גיוסים בהנפקות משניות (חברה ציבורית שמנפיקה מניות נוספות) ובהנפקות פרטיות.
כך נאמר בהודעת שהוציא סגן יו"ר ומנהל השיווק הראשי ג'ון טאטל (John Tuttle): "ה-NYSE נותרה בפער גדול המובילה הגלובאלית בגיוסי הון, עם סכום של יותר מ-100 מיליארד דולר בהנפקות ראשוניות ובהנפקות משניות ב-2019".
לזכותה של ה-NYSE יאמר שהיא אכן זכתה להוביל את שתי ההנפקות הראשוניות הגדולות של השנה בארה"ב, זו של אובר, שגייסה בחודש מאי 8.1 מיליארד דולר, לצד אוונטור, חברת הכימיקלים שגייסה במאי 3.3 מיליארד דולר. נאסד"ק קטפה את ההנפקה השלישית בגודלה, עם ליפט (המתחרה של אובר) שגייסה 2.6 מיליארד דולר.
עד כה השנה נרשמו 22 גיוסים של מעל 500 מיליון דולר בהנפקות ראשוניות, שהתחלקו באופן שווה, 11 הנפקות לכל אחת מהבורסות. נתון זה כשלעצמו הוא הישג לנאסד"ק – הפעם האחרונה שהשתוותה ל-NYSE בנתוני ההנפקות של 500 מיליון דולר ומעלה היתה בשנת 2000, ימי בועת הדוטקום.
נאסד"ק נחשבת מזה שנים לאנדרדוג בכל הנוגע להנפקות ראשוניות, מול הבורסה הוותיקה של ניו יורק שנוסדה ב-1792. ההצלחה הגדולה של נאסד"ק שנוסדה רק ב-1971 כרוכה בין היתר בהחלטות של אפל ואמזון, מיקרוסופט ובהמשך גוגל להעדיף אותה על המתחרה הוותיקה, והזיהוי שנוצר מוקדם בינה לבין חברות טכנולוגיה.
דווקא הבחירה של פייסבוק בנאסד"ק, צעד שנחשב לניצחון גדול עבור הבורסה הצעירה והבועטת, הובילה לקטסטרופה שממנה התקשתה נאסד"ק להתאושש. הטיפול הכושל בהנפקה, ונפילת המחשבים שהובילה לבלבול עצום בקרב הברוקרים למשך שעות, הטילו צל כבד על המסחר במניית פייסבוק למשך חודשים - ועל הבורסה האחראית במשך שנים.
המכה הקשה באמת הגיע שנתיים לאחר מכן, בהנפקה המפוספסת של עליבאבא, שבחרה בבורסה בניו יורק בספטמבר 2014. מנכ"ל נאסד"ק בעת ההנפקה של פייסבוק רוברט גרייפלד (Robert Greifeld, כיהן בתפקיד בשנים 2016-2003) חשף בספר שיצא לאחרונה שהבנק המובילים בוול סטריט שהובילו את הנפקת פייסבוק וספגו מכה קשה בעצמם, עמדו מאחורי ההחלטה של עליבבא.
לדברי גרייפלד, ההחלטה של ענקית האינטרנט הסינית התקבלה בעקבות "לחץ של הבנקים ושל החתמים בהנפקה, שרבים מהם דחפו את כל הלקוחות הגדולים, בהם עליבבא, לבחירה בבורסה של ניו יורק, 'רק על מנת להיות בטוחים'". עליבבא גייסה בהנפקה 25 מיליארד דולר, במה שנחשב עד לשבוע שעבר, בהנפקת ארמקו, להנפקה הגדולה אי פעם (ארמקו גייסה 25.6 מיליארד דולר).