$
בורסת ת"א

האם החברה הגדולה ביותר בבורסת תל אביב בדרך לרכישת ענק?

עסקת פרוטרום פתחה את התיאבון של IFF - החברה מתמודדת על רכישת חטיבת התוספים וחומרי הגלם למזון של ענקית הכימיקלים דופונט ב־20 מיליארד דולר; IFF, שלה חוב של 4 מיליארד דולר, עדיין מעכלת את רכישת פרוטרום ב-7 מיליארד דולר

סופי שולמן 08:0410.12.19

החברה הגדולה ביותר בבורסת תל אביב במונחי שווי שוק, IFF, עשויה להיות בדרך לעסקה שתשנה אותה דרמטית. על פי סוכנות הידיעות בלומברג, החברה, שהשלימה רק לפני שנה את רכישת פרוטרום הישראלית תמורת 7 מיליארד דולר (שבעקבותיה גם נרשמה למסחר בתל אביב), מתמודדת על רכישת חטיבת התוספים וחומרי הגלם לתעשיית המזון של ענקית הכימיקלים דופונט ב־20 מיליארד דולר.

 

עד היום, היתה חברת הכימיקלים והמזון לבעלי חיים בשם קרי מאירלנד המתמודדת המובילה על הרכישה. על פי בלומברג שתי החברות במירוץ חזיתי לסגור את העסקה עד סוף דצמבר. ב־IFF, שמנוהלת על ידי אנדראס פיביג, סירבו להתייחס אתמול לנושא. מניית החברה ירדה אתמול בתחילת המסחר בניו יורק ב־4.4%.

 

 

אנדראס פיביג מנכ"ל IFF פרוטרום אנדראס פיביג מנכ"ל IFF פרוטרום צילום: IFF

 

IFF טרם סיימה לעכל את רכישת פרוטרום

 

החדשות על הצטרפותה של IFF למירוץ על הרכישה מפתיעות, שכן נראה כי מדובר במהלך שגדול מאוד על מידותיה, בעיקר לאור עסקת פרוטרום. במידה ותצא לפועל, הרי שיהיה מדובר בעסקת מניות וחוב שתוביל להגדלת המינוף של החברה. IFF נסחרת היום בשווי של 15 מיליארד דולר בניו יורק (52 מיליארד שקל בתל אביב), כך שאם העסקה אכן תצא לפועל, בעלי המניות שלה יהפכו לבעלי מניות המיעוט ואילו דופונט תהיה בעלת השליטה בפועל. היתרון הטמון בעסקה הפוטנציאלית הוא של־IFF אין בעלי מניות גדולים ומניותיה מפוזרות בנתחים קטנים בין גופים מוסדיים רבים, כך שסוגיית אובדן השליטה לא תעמוד על הפרק.

 

ל־IFF יש כבר היום חוב של 4 מיליארד דולר, שרובו נלקח למימון רכישת פרוטרום, אותה היא עדיין לא סיימה לעכל. עבור IFF מדובר אמנם ברכישת ענק, אבל מצד שני שמה של החברה היה אחד הראשונים שהוזכרו כמועמדים לעסקה, עם חשיפת תוכנית הפיצול של דופונט באוגוסט האחרון. IFF לא רוצה לאבד את היתרון המרכזי שייצר לה מהלך הרכישה של פרוטרום - הפיכתה לחברה השנייה בגודלה בעולם, אחרי ג'יבודן השוויצרית, בשוק תמציות הטעם והריח. גם שמה של ג'יבודן עלה בסתיו האחרון כמועמדת אפשרית לרכישת הפעילות, אך גם היא עסוקה בעיכול של חברה צרפתית, שרכשה מוקדם יותר, ונראה כי אינה משתתפת במירוץ.

 

במידה וקרי האירית תרכוש את פעילותה של דופונט, היא תהפוך משחקנית משנית יחסית לגורם דומיננטי בשוק של IFF. קרי החלה את דרכה כמעין "תנובה" אירית, ונמצאה בשליטה של אגודות חקלאים, אך התפתחה בשנים האחרונות, בעיקר באמצעות רכישות. קרי נכנסה לתחומים חדשניים, של חומרי גלם ואנזימים. בעבר אף היו הערכות כי היא ניהלה משא ומתן לרכוש את פרוטרום.

 

 

 

בתעשיית המזון יש מי שהגדירו אתמול את העסקה המתגבשת סביב החטיבה של דופונט כ"עסקת המאה", אבל באותה נשימה ציינו כי ל־IFF אין לא את היכולת הפיננסית ולא הניהולית לעכל סדר גודל כזה של פעילות. מדובר בחטיבה שמעסיקה כ־10,000 עובדים ומתמחה בטווח רחב של מוצרים - החל מממתיקים מלאכותיים ועד פרוביוטיקה. הכנסות החטיבה ב־2018 הסתכמו ב־6.8 מיליארד דולר, אך ברבעונים הראשונים של השנה נרשמה ירידה קלה.

 

IFF מגלה בחודשים האחרונים כי גם עיכול העסקה של פרוטרום לא פשוט עבורה. מעבר לפרשה הנבדקת אודות "תשלומים מעוררי שאלות" שביצעו חברות בנות של פרוטרום ברוסיה ובאוקראינה (טענות שמוכחשות בתוקף על ידי בכירי פרוטרום - ס"ש), סובלת IFF גם מחולשה בביצועים.

 

 

ההכנסות והרווח הנקי ב־2019 נמוכים מהצפוי

 

IFF צפויה לסיים את 2019 עם הכנסות נמוכות מהתחזיות שסיפקה בתחילת השנה ועם ירידה משמעותית ברווחיות, אותה היא תולה חלקית בעליית מחירי חומרי הגלם וחלקית בהוצאות הקשורות למיזוג עם החברה הישראלית. על פי המסתמן כעת, ההכנסות השנתיות של IFF יהיו כ־5.15 מיליארד דולר, בטווח התחתון של התחזית המקורית, שדיברה על הכנסות של 5.3 מיליארד דולר. בהתחשב בעובדה שאת 2018 סיימה IFF עם הכנסות של 4 מיליארד דולר, הרי שהחברה לא צמחה אורגנית ומדובר רק בתוספת הפעילות של פרוטרום. הפער בין התחזית המקורית לרווח לבין מה ש־IFF צפויה להציג בפועל אף גדול יותר. החברה צפויה לדווח על רווח נקי של 6.35-6.15 דולר למניה לעומת ציפיות לרווח נקי של 6.5-6.3 דולר למניה. בניכוי הוצאות ומחיקות, שקשורות, בין היתר, לרכישת פרוטרום, תציג IFF רווח של 5.05-4.85 דולר למניה.

 

גם בכל הקשור לחוב נראה כי עבור המשקיעים של IFF בתל אביב ובארה"ב עדיף כי החברה תפסיד במירוץ על החטיבה של דופונט. ב־2018 גייסה החברה חוב של כמעט 3 מיליארד דולר כדי לממן את עסקת פרוטרום. היום החוב שלה מגיע לכ־4 מיליארד דולר. במפגש המשקיעים שקיימה לאחר הרכישה היא התחייבה להוריד את יחס החוב ל־EBIDTA מ־3.6 היום לכיוון של מכפיל 3 בתוך שנתיים מהרכישה. בינתיים, על רקע הירידה ברווחיות, היא הסתפקה בתזרים של 383 מיליון דולר בלבד מפעילות. חברת דירוג האשראי מודי'ס מדרגת את החוב של IFF בדירוג Baa3.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x