נעילה אדומה בוול סטריט; דאו ג'ונס ביום הגרוע זה חודש וחצי
דאו ג'ונס ו-S&P 500 ירדו כל אחד ב-0.9% ונאסד"ק איבד 1.1% לאחר שמדד הייצור בארה"ב רשם בנובמבר ירידה רביעית רצופה, מתחת לתחזיות; מניות הטכנולוגיה איבדו גובה. הבורסות באירופה ננעלו בירידות חזקות. טראמפ צייץ בטוויטר כי ישיב מכסים על ארגנטינה וברזיל
דיווח שוטף מהשווקים המובילים בעולם: העדכונים החשובים, המניות הבולטות, אגרות החוב, ועדכוני האנליסטים
ניקיי
שנגחאי האנג סנג דאקס קאק פוטסי דאו ג'ונס נאסד"ק S&P 500
23:00 - המסחר בבורסות ניו יורק ננעל הערב (ב') בירידות. דאו ג'ונס ו-S&P 500 ירדו כל אחד ב-0.9% ונאסד"ק איבד 1.1%. מדובר בירידה היומית החדה של S&P 500 זה כמעט חודשיים ובצניחה החדה של דאו ג'ונס זה שישה שבועות. מניות פייסבוק, אמזון ואלפבית איבדו כל אחת כ-1%. נטפליקס נחלשה בכ-1.5%.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
21:50 - הנפט מסוג WTI עלה היום ב-1.4% ומחיר חבית נקבע על 55.96 דולר.
21:00 - האם סייבר מאנדיי ישבור השנה שיא חדש של מכירות? בשעה 9 בבוקר (לפי שעון ניו יורק) כבר הגיעו המכירות ברשת ל-473 מיליון דולר, והמרוויחות הגדולות הן לא אחרות מאשר אמאזון, וולמארט, טארגט ובסט ביי. השיא עומד על סכום אסטרונומי של 9.4 מיליארד דולר, והיום (בארה"ב) עוד רחוק מסיום.
19:00 - בורסות אירופה ננעלו בירידות חזקות, כשברקע הודעתו של נשיא ארה"ב טראמפ להשיב את המכסים על ייבוא פלדה ואלומיניום מארגנטינה וברזיל. מדד דאקס הגרמני איבד 2.1%, מדד פוטסי הבריטי נחלש ב-0.8% ומדד קאק הצרפתי מחק 2%. מניית רשת האופנה הבריטית טד בייקר נפלה ב-8% אחרי אזהרת רווח, בשל ירידת ערך צפויה של המלאי. מדדים נוספים באירופה: מילאנו ומדריד נחלשו ב-2.3% ו-2.1% בהתאמה ומדד אמסטרדם נסוג ב-1.7%.
18:15 - מדד הייצור בארה"ב רשם בנובמבר ירידה רביעית רצופה: נסוג ל-48.1% בנובמבר מ-48.3% באוקטובר - צפי האנליסטים דווקא עמד על עלייה ל-49.2%. הזמנות מוצרים בשפל שיא מאז אפריל 2009 והמלאים אף הם בשפל שלא נראה מזה 42 חודשים. סייבר מאנדיי שמתקיים היום ישנה אולי את המגמה ויציג עלייה בחודש דצמבר.
17:25 - לאחר פתיחה יציבה, המדדים המובילים עברו לירידות, על רקע ההצהרה מצד טראמפ על השבת המכסים על ארגנטינה וברזיל, ועוד קודם לכן דרישת סין מאהמריקאים לבטל מכסים קיימים ועתידיים: מדד S&P 500 מאבד 0.6%, מדד דאו ג'ונס מוחק 0.5% ומדד נאסד"ק נחלש ב-1%. בולטות במסחר בניו יורק: נטפליקס נסוגה ב-3%, טסלה עולה ב-1.2%.
16:30 - הבורסות בניו יורק פותחות את יום המסחר הראשון של חודש דצמבר בנועות קלות, על רקע השיחות בין ארה"ב לסין בנושא הסכם סחר ראשוני ולאחר עליות חזקות בחודש שעבר (המדדים המובילים S&P 500, דאו ג'ונס ונאסד"ק טיפסו ב-3.4%, 3.7% ו-4.5% בהתאמה, בחודש נובמבר). בפתיחה היום, מדד S&P 500 נסחר סביב רמת הבסיס, מדד דאו ג'ונס עולה ב-0.2% ומדד נאסד"ק יורד ב-0.1%.
כפי שהוזכר (ראו עדכון מוקדם), סין הודיעה היום כי היא דורשת את ביטול המכסים העתידיים והקיימים על סחורות, בעוד הנשיא טראמפ לוחץ בחזרה, באופן עקיף, לאחר שהודיע מאוחר יותר על השבת המכסים על ארגנטינה וברזיל בשל ייבוא פלדה ואלומיניום. ההשפעה ניכרת גם על בורסות אירופה, שיורדות מאז הודעתו של טראמפ.
15:50 - בריינסווי הדואלית (נסחרת בניו יורק ות"א) קופצת ב-7.8% במסחר המוקדם בוול סטריט, לאחר שדיווחה על הצלחת ניסוי לגמילה מעישון. בסביבות 20% מהמשתתפים בניסוי דיווחו כי נמנעו מעישון במשך חודש. "הצלחת הניסוי מגבירה את האופטימיות בשיטה הטכנולוגית שלנו לטפל גם בהתמכרויות מסוגים אחרים", כך לדברי המנכ"ל הזמני, דוד זכות.
14:50 - הנשיא טראמפ הודיע כי ארה"ב תשוב להטיל מכסים על הפלדה והאלומיניום שהיא מייבאת מארגנטינה וברזיל (הבורסות באירופה הגיבו בירידות לאחר ההצהרה). המהלך נתפס כלחץ עקיף על סין שמתעקשת שטראמפ יסיר מעליה את כל המכסים העתידיים והקיימים, כחלק מהתנאי שלה לכונן הסכם סחר ראשוני עם האמריקאים. "ברזיל וארגנטינה מבצעות פיחות מאסיבי בערך המטבע שלהן - דבר שפוגע בחקלאים שלנו. לכן, אשיב במיידית את המכסים על הפלדה והאלומיניום שמגיעים אלינו מארצות אלה", צייץ טראמפ בחשבון הטוויטר שלו.
Brazil and Argentina have been presiding over a massive devaluation of their currencies. which is not good for our farmers. Therefore, effective immediately, I will restore the Tariffs on all Steel & Aluminum that is shipped into the U.S. from those countries. The Federal....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 2, 2019
14:05 - מחירי הנפט מזנקים על רקע סימנים לקיצוץ מסיבי יותר בתפוקה של יצואניות הנפט החברות באופ"ק (OPEC) ובנות בריתן, וברקע עלייה בפעילות הייצור בסין שמצביעה על ביקוש גבוה יותר.
החוזים על הנפט משני הסוגים מתחזקים ב-2.4%, הנפט מסוג WTI עולה לרמה של 56.5 דולר לחבית, והנפט מסוג ברנט נסחר ב-62 דולר לחבית.
היצואניות החברות באופ"ק ובנות הברית שלהן, כולל רוסיה, צפויות להסכים בפגישתן השבוע על הרחבת הקיצוצים בתפוקה בלפחות 400 אלף חביות ליום. כך אמרו שני גורמים ל-CNBC.
קבוצת היצואניות שנקראת אופ"ק+ תיאמה את התפוקה במשך שלוש שנים כדי לאזן את השוק ולתמוך במחירי הנפט. ההסכם הנוכחי של המדינות לקיצוץ התפוקה ב-1.2 מיליון חביות ביום החלה בינואר וצפוי לפוג במרץ 2020. נציגי אופ"ק ייפגשו בווינה ביום חמישי, וביום שישי תיערך פגישה מורחבת של נציגי אופ"ק+.
"כל סימן של חוסר שביעות רצון בין היצרניות ישלח אותות שליליים שימשכו למטה את מחירי הנפט", אמר תמאס ורגה (Tamas Varga), אנליסט בברוקראז' הנפט PVM. "אנחנו מאמינים שלא סביר שזה יקרה".
המדדים המובילים באירופה מוחקים את העליות - דאקס ופוטסי יציבים, דאק נחלש ב-0.3%. מניית טד בייקר צונחת ב-9.2% לשפל של יותר עשר שנים, מאז מרץ 2009.
בניו יורק - החוזים העתידיים על המדדים המובילים מאותתים על עליות קלות בפתיחת שבוע המסחר.
12:45 - מפעלים בבריטניה מקצצים במשרות בקצב המהיר ביותר מזה שבע שנים, ברקע המשך התכווצות הענף. כך לפי דוח התעשייה שפורסם היום והראה שחוסר הוודאות הכלכלי והפוליטי פוגע בכלכלה המקומית. הדוח הראה שהתעסוקה בענף הייצור בממלכה נחלשה בנובמבר בחודש השמיני ברציפות, ושקצב איבוד העבודה בחודש החולף היה הגבוה ביותר מאז ספטמבר 2012.
בדוח של חברת המידע מרקיט נכתב כי "הירידה בענף התעשייה הבריטי נמשכה בנובמבר, כשהעסקים הגיבו לעיכוב בהחלטת הברקזיט ולנוכח חוסר וודאות חדש בקשר לבחירות הקרובות". מדד מנהלי הרכש (PMI) בבריטניה ירד ל-48.9 בנובמבר אחרי 49.6 באוקטובר. לפי הדוח של מרקיט, הנתונים "מראים על התכווצות חדה".
11:30 - מניית היוקרה טד בייקר (Ted Baker) מאבדת 3.8% בבורסת לונדון אחרי אזהרת רווח, בשל ירידת ערך צפויה של המלאי. רשת האופנה והאביזרים כתבה בהודעתה כי "בהתבסס על הערכה ראשונית, הדירקטוריון צופה השפעה של בין 20 ל-25 מיליון פאונד על השווי. הדירקטוריון מאמין שכל התאמה שתיעשה בשווי של המלאים לא תשפיע על קופת המזומנים ולא תהיה קשורה לשנים קודמות". מוקדם יותר נסחרה מניית טד בייקר בירידה של 10% לשפל של עשר שנים.
בנעילה באסיה - ניקיי התחזק ב-1%, האנג סנג טיפס ב-0.4% ושנגחאי עלה ב-0.1%.
10:30 - המסחר באירופה נפתח: מדד דאקס עולה ב-0.5%, קאק ופוטסי עולים ב-0.6%, הבורסה באיסטנבול עולה ב-0.8% לאחר נתוני התוצר (ראו עדכון מוקדם); מניית רשת הסופרטמרקטים אונליין אוקדו יורדת ב-5% בתחתית מדד פוטסי.
עליות חזקות נרשמות בתשואות האג"ח, באירופה ובניו יורק. כך באג"ח ל-10 שנים: התשואה על האיגרת האמריקאית מזנקת ב-8 נק' ל-1.86%; התשואה על האיגרת המקבילה בבריטניה עולה ב-5 נק' ל-0.75%, ובגרמניה נרשמת באיגרת עלייה של 6 נק' לרמה שלילית של 0.30%-.
10:10 - נתוני צמיחה בטורקיה: הכלכלה הטורקית התרחבה ב-0.4% ברבעון השלישי בהשוואה לרבעון שלפניו - ובדומה לתחזיות הכלכלנים. בנתון השנתי, של השוואה לרבעון השלישי ב-2018, מציגה המדינה תוצר חיובי של 0.9%, בשעה שהתחזיות עמדו על 1%. בהוצאות משקי הבית (ההוצאה הצרכנית) נרשמה עלייה שנתית של 1.5%, ההוצאה הממשלתית זינקה ב-7%.
9:15 - סחורות בפתיחת השבוע: בנפט - ה-WTI עולה ב-1.2% ל-61.2 דולר לחבית, ה-WTI עולה ב-1.4% ל-56 דולר לחבית; הזהב יורד ב-0.4% ל-1,466.20 דולר האונקיה.
8:25 - ברקע למסחר באירופה בהמשך היום: חשש ליציבות הקואליציה בגרמניה. המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SPD), השותפה בקואליציה, בחרה במפתיע שני מועמדים חדשים להנהגתה, שניהם מהצד השמאלי של המפלגה, ולנוכח עמדותיהם ודרישותיהם (בין היתר העלאת שכר המינימום), יש חשש לפרישתם מהקואליציה בעתיד הקרוב.
בניו יורק בהמשך היום: פסטיבל הקניות נמשך, עם סייבר מאנדיי. והמשקיעים ימשיכו לעקוב אחר נתוני המכירות של הקמעונאיות באונליין.
8:20 - מגמה חיובית בשווקים המובילים של אסיה בפתיחת שבוע המסחר: מדד ניקיי עולה ב-1.1%, האנג סנג עולה ב-0.5% ושנגחאי מתחזק ב-0.1%; בין המניות הבולטות בטוקיו - נינטנדו עולה ב-2%, פאסט ריטייילינג (הבעלים של יוניקלו) עולה ב-1.5%, יאהו יפן עולה ב-1.9%, טויוטה מתחזקת ב-1.5%.
הפתעת מאקרו טובה מגיעה מסין: מדד מנהלי הרכש הרשמי של סין עמד בנובמבר על 50.2 נק', מעל תחזיות הכלכלנים שעמדו על 49.5 נק'. זוהי הפעם הראשונה שהמדד חוצה את סף ה-50 נק' (המפריד בין התרחבות לצמצום כלכלי) מאז חודש אפריל. הנתון הרשמי פורסם אתמול, והבוקר יוצא מדד מנהלי הרכש של Caixin במגזר הייצור - שעמד בנובמבר על 51.8 נק', גם במקרה זה מעל התחזיות שעמדו על 51.4 נק'.
מול הנתונים החיוביים, העדכונים מחזית הסחר פחות מעודדים: בעיתון ממשלתי שיוצא בסין דווח אתמול שהממשל בבייג'ינג מתעקש על ביטול מכסים שכבר הוטלו כתנאי לחתימה על הסכם סחר ראשוני ('הסכם שלב ראשון'). הבוקר מדווחת סוכנות Axios שהתמיכה האמריקאית במפגינים בהונג קונג צפויה לגרור עיכוב בחתימה על הסכם, לכל הפחות עד סוף 2019. עוד נאמר בדיווח שבשיחות עדיין לא הגיעו להסכמות בנושאי ביטול המכסים הקיימים ומנגנוני האכיפה.