דיווח: 6 שנים אחרי שנכשלה - ישראל מנסה שוב להצטרף למדד MSCI אירופה
בראיון לבלומברג אמרה יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה כי תתחיל בקרוב בשיחות עם חברות המדדים כדי להסיר חסמים שיאפשרו לצרף את ישראל למדדי MSCI אירופה ולמדד האג"ח הקונצרני האירופי FTSE. ב-2013 החליטה חברת המדדים של מורגן סטמלי להותיר את ישראל מחוץ למדד האיכותי
6 שנים לאחר שנכשלה בניסיון להצטרף למדד MSCI האירופי, ישראל מנסה שוב להצטרף למדד האיכותי - כך אמרה לבלומברג יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה.
כזכור, ביוני 2013 החליטה MSCI, חברת המדדים של מורגן סטנלי, שלא לצרף את ישראל למדד האיכותי. כעת, אמרה גואטה בראיון לבלומברג, מנסה ישראל להצטרף מחדש ל-MSCI ולמדד האג"ח הקונצרני האירופי FTSE.
לדברי גואטה, הרגולטורים בישראל בוחנים אילו חסמים עומדים בפני המהלך, ומה צריך לעשות כדי להסיר אותם. "אנחנו מתכננים להתחיל בשיחות עם חברות המדדים הרלוונטיות בקרוב", אמרה גואטה. "ברגע שישראל תיכנס למדד אחד, מדדים נוספים ישקלו לפעול באופן זהה", היא אמרה.
על פי בלומברג, ישראל מנסה להזרים כספים לשוק, ש"חזה בירידה בנפחי המסחר בעשור האחרון". על פי הדיווח, אם המהלך יתברר כמוצלח, שוק המניות הישראלי ששוויו 190 מיליארד דולר יזכה להזרמה של הון פסיבי בשווי 2 מיליארד דולר בשנה.
בבלומברג מצטטים פקידים בכירים בישראל הטוענים כי על פי נתוני שוק ההון הישראלי ישראל ניצבת באותה רמה של מדינות אירופה, ומעל רמתן של מדינות המזרח התיכון. התמ"ג לנפש בישראל עמד ב-2018 על רמה הדומה לזו של צרפת (61,614 דולר), על פי נתוני הבנק העולמי.
MSCI החליטה ביוני 2009 להעביר את שוק המניות הישראלי לרשימת המדינות המפותחות כאשר עד אז ישראל סווגה על ידי החברה כ"שוק מתפתח". מאז החברה לא כללה את ישראל במדד MSCI אירופה אלא יצרה מדד חדש MSCI אירופה פלוס המזרח התיכון כמדד חדש אזורי לשווקים מפותחים.
מאז נקטו הרגולטורים בישראל בצעדים בניסיון למשוך בחזרה משקיעים גלובליים. גואטה, שמונתה לתפקידה לפני שנתיים, קידמה הצעות לאפשר לחברות להגיש דוחות באנגלית ולפתוח פלטפורמת מסחר נוספת. מאז שה-MSCI דחה את בקשת ישראל להצטרף למדד האירופי ב-2013, השוק התפתח. בורסת המניות של תל אביב הפכה לחברה ללא מטרות רווח שנסחרת בבורסה, והון זר מורשה להירשם בתל אביב במקביל למקומות אחרים.