בלעדי לכלכליסט
עסקת הענק של יצחק תשובה ועידן עופר על סף פיצוץ
מכירת הקונדנסט מהפקת הגז במאגר לווייתן לבזן הגיעה למבוי סתום. בתי הזיקוק שבשליטת עידן עופר דורשים הנחה על מחיר תוצר הלוואי, שמשמש גם כחומר גלם לייצור דלקים. ללא מציאת פתרון לפינוי הקונדנסט לא תתאפשר הזרמת גז מהמאגר
חוזה בהיקף של מיליארדי דולרים בין מאגר לווייתן לבתי הזיקוק בחיפה הגיעו למבוי סתום, שבועות ספורים בלבד לפני שהגז ממאגר הענק יחל לזרום, כך נודע ל"כלכליסט".
באוגוסט האחרון נחשף ב"כלכליסט" שמאגר לווייתן מנהל מגעים מתקדמים מול בזן(בתי הזיקוק בחיפה) לאספקת 2,500 עד 3,000 חביות קונדסנט ליום, במשך כל שנות קיומו של המאגר. קונדנסט הוא תוצר לוואי אוטומטי של הפקת הגז המשמש כחומר גלם לייצור דלקים. מאגר תמר מוכר מטען דומה מאז מרץ 2013 לבית הזיקוק של פז.
בדו"חות שפורסמו אתמול מציינת דלק קידוחים, שמחזיקה כ־45% ממאגר לווייתן, שברבעון השלישי של 2019 מכרה קונדנסט לפז במחיר ממוצע של כ־52 דולר לחבית. בהנחה שהמחיר שקיבלה פז יהיה זהה לזה שתקבל בזן, מדובר על מכירה של כמיליון חביות לשנת עבודה, שמגלמת הכנסות של כ־52 מיליון דולר. מאגר לווייתן צפוי לעבוד כ־35 שנה, כך שהיקף החוזה, בהינתן תפוקה קבועה של 2,500־3,000 חביות ליום, מגלם מחזור מכירות של כ־1.8 מיליארד שקל.
במשרד האנרגיה מודים שאם לא יימצא מקום לקלוט את הקונדנסט ממאגר לווייתן הענק, על כל חוזי הייצוא שלו למצרים וירדן, הוא פשוט לא יוכל לעבוד. מכירה של קונדנסט או אחסונו במקום שטרם נקבע או נבנה הם החלופות היחידות שיאפשרו הפקת גז מלווייתן. בשלב זה אין אפשרות ממשית אחרת, מלבד האופציה של בזן.
המגעים למכירת קונדנסט העלו הילוך לפני כארבעה חודשים, אולם כעת בזן הורידה הילוך והיא אף שוקלת לבטל את העסקה. לכאורה, המהלך נוגד את ההיגיון משתי סיבות. הראשונה, קונדנסט הוא חומר גלם נקי יותר לשימוש מאשר חבית נפט גולמי, והמיצוי שלו (כמות החומר שמייצרים מכל חבית) גבוה יותר, ולכן הוא עדיף על פני חבית נפט רגילה. הסיבה השניה, ואולי הקריטית מבחינת בית הזיקוק, היא השמועות על סגירתו.
אתמול פורסם שהמשרד להגנת הסביבה ממליץ לפנות את המתחם בחיפה, זאת מבלי לנקוב בתוכנית או בתאריך. מעבר לעובדה שסגירת בית הזיקוק מחייבת חקיקה, תקצוב ולוחות זמנים, העברת קונדנסט אליו מהווה "מגן סגירה" של בית הזיקוק מפני פעולות ממשלתיות. זאת ולו בשל העובדה שהמדינה לא תכננה מקום קליטה או אכסון אחר. לכן, ככל שהקונדנסט ייקלט ימהר להיקלט שם, כך המדינה "תסנדל" את עצמה מסגירת בית הזיקוק בטווח של כמה שנים בודדות.
למרות זאת, בסביבת לווייתן טוענים שבזן משחקת "קשה להשגה", ומוכנה לשקול רכישה רק אם תקבל הנחה במחיר. אף אחד לא מוכן לנקוב במחיר המבוקש, אולם ככל הנראה מדובר בדרישה להנחה של עשרות אחוזים ביחס למחיר שמשלמת פז. הנחה כזאת תוביל להפסדים בלווייתן וגם תחייב לפתוח את החוזה מול פז. ככל הנראה, המהלך ייתקל בסירוב השותפים, ישראמקו ותמר פטרוליום.
בכיר במשק האנרגיה טוען שכל הסאגה הנוכחית היא בעצם דם רע שנסחב כמעט עשור. בסוף 2010 רכשה החברה לישראל, בעלת השליטה בבזן, גז מצרי, תחת מחאות קשות של אנשי דלק. לאחר כשלושה חודשים פוצצה הצנרת מאל־עריש ובזן נאלצה לרכוש מדלק גז במחיר מופקע של 8.3 דולר ליחידת חום, לעומת כ־5 דולר ליחידת חום, המחיר הממוצע בשוק. בבזן לא שכחו לדלק את התרגיל, ותשע שנים לאחר מכן "מחזירים לה באותו מטבע" ודורשים הנחה מופלגת.
בדלק מבינים שאולי לא תהיה להם ברירה, והחלו להעלות פתרונות שלא ברור אם בכלל ניתן ליישם, דוגמת אחסון זמני של הקונדנסט במיכלי קצא"א, אם יש כאלה בנמצא. אפשרות אחרת היא לפנות למשרד האנרגיה או לממונה על ההגבלים העסקיים בטענות של פגיעה במשק ובתחרות. משרד האנרגיה מצדו עוד יושב על הגדר, ובחודש הראשון להרצת אסדת לווייתן, הצפויה בדצמבר, מתכנן פינוי של הקונדנסט הלא נקי במיכליות לדרום. אולם, כבר בעוד שבועות בודדים יאלצו הצדדים למצוא פתרון.
בזן ודלק סירבו להגיב לדברים.