$
בורסת ת"א

ירידת הריבית הובילה את הראל להפסד רבעוני של 235 מיליון שקל

אלמלא השפעות הריבית שהביאו להפרשות של מעל למיליארד שקל לחיזוק עתודות ההון, בדגש בתחום הסיעוד, חברת הביטוח הייתה מסיימת את 9 החודשים של השנה עם רווח שחוצה את מיליארד השקלים; בפועל, הרווח מתחילת השנה עמד על 451 מיליון שקלים

רחלי בינדמן 11:4526.11.19

התלות של חברות הביטוח הגדולות בישראל בשוק ההון ובסביבה המקרו הכלכלית מתבטאת ביתר שאת בדוחות הרבעון השלישי שמפרסמות החברות בימים אלו. הראשונה לחשוף את השפעת ירידת סביבת הריבית במשק על תוצאותיה הכספיות היא הראל שכבר אותתה על כך באזהרת הרווח שפרסמה לפני שבועיים.

 

בשורה התחתונה הציגה הראל הפסד רבעוני כולל של 235 מיליון שקל בהשוואה לרווח של 287 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה קודמת. מתחילת השנה הסתכם הרווח ב-9 החודשים הראשונים ב-451 מיליון שקל, ירידה של 16% לעומת התקופה המקבילה.  

 

מה דעתך על מניית הראל השקעות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

אמנם הרבעון הנוכחי היה חזק בשווקים אך התשואות שהשיגו חברות הביטוח על ההון שלהם ירדו בשל המדד השלישי כשרוב ההשקעות שלהן הן צמודות מדד בהתאמה להתחייבויות. אלא שהסיפור הדרמטי של הרבעון הוא כמובן השפעות הריבית.

 

חברות הביטוח מחזיקות עתודות הון שעומדת כנגד ההתחייבויות שלהם למבוטחים. כשמדובר בביטוחים בעלי זמן ארוך כמו ביטוחי סיעוד וביטוחי מנהלים (הישנים בעלי המקדם המובטח) הרגולציה דורשת להעמיד יותר הון בצד. ההון הזה מושקע כמובן בשוק ההון, בעיקר באג"ח סולידיות.

 

בשוק עם ריבית יורדת, פוטנציאל התשואה על העתודות הללו קטן ובהתאם הרגולטור דורש מחברות הביטוח לחזק את עתודות ההון. זה מה שקרה ברבעון הנוכחי. מתוך שורת הרווח לפני מס נגרע ברבעון סכום עתק של 1.1 מיליארד שקל (923 מיליון שקל אחרי מס) שהלך לחיזוק עתודות ההון.

 

עיקר ההשפעה אצל הראל הייתה בתיק ביטוחי הסיעוד שלה, אך במגדל ובכלל המתחרות ההשפעה צריכה להיות דרמטית יותר בתיק ביטוחי החיים הישן הגדול שלהן. בנוסף, ביולי האחרון פרסמה רשות שוק ההון עדכון ללוחות התמותה שהציג התארכות של תוחלת החיים בעיקר אצל גברים, דבר שהוביל לצורך להגדיל עתודות גם בתיק ביטוח החיים הישן של הראל (בהיקף של 91 מיליון שקל). גם כאן צפויה השפעה כבדה יותר על שחקניות גדולות בביטוחי החיים, מגדל וכלל.

 

 

מישל סיבוני מנכ"ל הראל ביטוח ופיננסים מישל סיבוני מנכ"ל הראל ביטוח ופיננסים צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

 

כהשפעה חיובית מקזזת, שחררה הראל חזרה לשורת הרווח 260 מיליון שקל לפני מס בשל הפרשות שביצעה בעבר בגלל תקנות וינוגרד. אלה הגדילו את הפיצויים שעליה לשלם לנפגעי תאונות דרכים בביטוחי רכב חובה, זאת בעקבות ביטול התקנות על ידי ועדת קמיניץ.

 

בביטוחי החיים של הראל נרשמה השפעה שלילית כפולה – גם תשואות נמוכות יותר בהשוואה לרבעון המקביל וגם עדכון לוחות התמותה וסביבת הריבית שהשפיעו לרעה. ההכנסות מדמי ניהול בביטוחי החיים ברבעון הסתכמו ב-166 מיליון שקל לעומת 173 מיליון שקל ברבעון המקביל. הירידה נוצרה בשל קיטון בגביית דמי ניהול משתנים (58 מיליון שקל ברבעון לעומת 72 מיליון שקל ברבעון המקביל),  שכן מדובר בדמי ניהול שנגזרים מהתשואה על החיסכון בביטוחי המנהלים.

 

מגזר הפנסיה והגמל היווה עוגן להראל, כמו גם למתחרות שלה, שכן הוא לא מושפע מסביבת הריבית. בגמל נרשמה עלייה ברווח הרבעוני (15 מיליון שקל לעומת 12 מיליון שקל ברבעון המקביל) למרות חולשה בגיוסים חדשים, וזאת בזכות הוזלת עלויות התפעול והעברתן לתוך הבית - בעבר הן תופעלו על ידי בנק לאומי. אך בפנסיה נרשמה שחיקה קלה ברווחיות (22 מיליון שקל ברבעון לעומת 23 מיליון שקל ברבעון המקביל) למרות צמיחה בהיקף הנכסים בגלל התגברות התחרות ושחיקה בדמי הניהול.

 

בביטוחי הסיעוד כאמור נרשמה עיקר "המכה". ירידת סביבת הריבית הובילה להפרשות של 650 מיליון שקל לפני מס. כתוצאה מכך נרשם במגזר ביטוח הבריאות הפסד רבעוני של 480 מיליון שקל לעומת רווח של 82 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. ביטוח סיעוד, על רקע ההתחייבויות הארוכות כאמור שלו, הוא תחום עתיר דרישות הון ולכן מושפע מאד מסביבת הריבית. 

 

בענף הפיננסים המרוכז בהראל פיננסים נרשמה שחיקה ברווחיות שעמדה ברבעון על 20 מיליון שקל, 31% פחות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, בעיקר בגלל תיקון 21 שהפך את תעודות הסל לקרנות סל ושחק מאד את הרווחיות בתחום הנכסים הפאסיביים. 

 

בביטוחי רכב מקיף מציגה הראל תוצאות יפות עם רווח כולל לפני מס ברבעון של 34 מיליון שקל, עליה של 21% לעומת התקופה המקבילה. החברה מסבירה זאת בשיפור ברווח החיתומי שנובע "מהפעלת תעריף חדש ברכב מקיף ובירידה בשכיחות התביעות". מעניין לראות שלמרות התחרות ההולכת וגואה בענף ביטוחי הרכב שבאה לידי ביטוי בין היתר בשחיקה ברווחיות של שחקנית גדולה בתחום כמו ביטוח ישיר, הראל דווקא מציגה שיפור ברווחיות. בשנה האחרונה חברות כמו הראל והפניקס הגבירו את מאמצי השיווק הישירים שלהם של ביטוחי רכב בתגובה לתחרות מצד שחקניות דיגיטליות חדשות.

 

הגם שהראל מציגה עודפי הון נאים של 119% על דרישות ההון המחמירות סולבנסי 2, עודפים אלו מעודכנים לסוף 2018 וסביר שהעודף לשנת 2019 יהיה נמוך יותר, לנוכח עדכון לוחות התמותה וירידת סביבת הריבית. משכך החליטו בהראל שלא לחלק דיבידנד בשלב זה. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x