לרגע ג'ף בזוס לא היה האיש העשיר בעולם
למשך מספר שעות בין יום חמישי לשישי מייסד מיקרוסופט ביל גייטס חזר לראש הרשימה לראשונה מאז 2018. מניית אמזון נפלה במסחר המאוחר לאחר שפרסמה דוחות מאכזבים, אך בסיום יום המסחר שלמחרת הירידה היתה מתונה בהרבה
בסוף השבוע החולף, לשעות ספורות, ג'ף בזוס לא היה האיש העשיר בעולם. דו"ח רבעוני של אמזון שהיה פחות מוצלח מהציפיות שלח את מניית החברה לירידות חדות במסחר המאוחר, וחתך את הונו של המייסד והמנכ"ל בזוס ל־103.9 מיליארד דולר בלבד. מייסד מיקרוסופט ביל גייטס חזר לראש הרשימה לראשונה מאז 2018. אבל המהפך היה קצר. כשנפתח המסחר בבורסה, הירידה במניה היתה מתונה הרבה יותר. בסיום יום המסחר רשמו מניות אמזון ירידה יומית של כ־1% בלבד ובזוס שב להיות האיש העשיר בעולם.
- מיקרוסופט הביסה את אמזון: תספק שירותי ענן ב-10 מיליארד דולר לפנטגון
- לראשונה זה שנתיים: הרווח הנקי של אמזון ירד; מניית החברה צונחת ב-8% במסחר המאוחר
הטלטלה הקצרה הסתיימה אחרי שמשקיעים הבינו שהדו"ח שפרסמה אמזון אולי לא אופטימי כפי שציפו, אבל ממש אינו סיבה לבהלה. השאלה הגדולה היא איך יקבלו המשקיעים תקרית אחרת בעלת השפעה גדולה בהרבה על עתיד החברה: הפסד במכרז המחשוב של הפנטגנון, שצפוי לעלות לאמזון באובדן הכנסות של 10 מיליארד דולר בשלב המיידי, ואולי הרבה יותר בעתיד.
הדו"ח של אמזון לרבעון השלישי 2019 היה מעורב עם נטייה לשלילי. ההכנסות אמנם זינקו ב־23.7% ל־69.98 מיליארד דולר, אך הרווח הנקי הצטמק ב־26% ל־2.13 מיליארד דולר. המשקיעים, שהתרגלו לעלייה ברווחים זה כמה רבעונים, התאכזבו. אך האכזבה לא במקומה, שכן הרבעון השלישי של אמזון מאופיין לרוב בעלייה בהוצאות כהכנה לעונת הקניות העמוסה והרווחית שלפני חג המולד.
השנה הוצאות אלו היו גדולות במיוחד, לאור ההשקעה של אמזון בשירות משלוחים עצמאי והרחבת משלוח יום־אחד־בחינם למנויי פריים. עלויות השילוח הגלובליות של החברה זינקו ב־46% ל־9.61 מיליארד דולר. "היינו במקום הזה בכמה גלגולים בהיסטוריה של אמזון", אמר סמנכ"ל הכספים של החברה בריאן אולבסקי בשיחה עם האנליסטים. "אף שעלות ההטמעה של משלוח מהיר גבוה, הוא גורם ללקוחות פריים לקנות יותר. הם קונים לעתים תכופות יותר והם קונים יותר מוצרים".
אמזון בונה על כך ששהזינוק בעלויות המשלוח יקוזזו בהיקף רכישות נרחב בהרבה של לקוחות פריים. זו התנהלות אופיינית לחברה: השקעה נרחבת במוצר ייחודי ויקר, בציפייה שיגדיל את השימוש באתר ויהפוך את ההשקעה למשתלמת. זה מהלך שבדרך כלל עובד ולא כאן מצויה סיבה לדאגה.
מיקרוסופט הביסה את אמזון במכרז של הפנטגון
הבט מרתיע יותר בדו"חות היה התחזיות לרבעון החגים הנוכחי, והמסורתית חזק יותר: אמזון העריכה שהכנסותיה ברבעון הרביעי יהיו 86.5–80 מיליארד דולר, נמוך משמעותית מתחזיות האנליסטים ל־87.4 מיליארד דולר. נראה שפספוס זה תרם ללחצי המשקיעים במסחר המאוחר, אף שעדיין מדובר בעלייה של 11%–20% בהכנסות. ניתוחי אנליסטים בשעות שלאחר הדיווח אשררו את המלצותיהם ל"קנייה" למניית אמזון, כשחלקם ציינו את החולשה הרגעית כנקודת זמן אידיאלית לרכישה, וסייעו להרגעה.
אם המשקיעים מחפשים סיבה להיות מודאגים לגבי עתידה של אמזון הם יכולים למצוא אותה בהודעה שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בלילה שבין שישי לשבת. הפנטגון עורך יותר משנה מכרז להחלפת מערכות המחשוב המיושנות שלו במערכת ענן מתקדמת. לאורך שנים השקיע משרד ההגנה מיליארדי דולרים בתחזוק המערכות, ועתה הוא מבקש לבצע מהלך נרחב לעדכון המערכת. לצורך כך פורסם מכרז לפיתוח, בניית ותחזוקת שירותי ענן לפנטגון ל־10 שנים בעלות 10 מיליארד דולר.
למכרז ניגשו כמעט כל השחקניות הגדולות בתחום מחשוב הענן, ובראשן גוגל, IBM, מיקרוסופט ואורקל. אך אמזון נחשב לשחקנית המובילה, על רקע הנסיון והמומחיות שלה בתחום, וזכייתה במכרז דומה של ה־CIA. לכן, רבים בתחום הופתעו כשהתברר שהזוכה במכרז היא דווקא מיקרוסופט (בחירה ראויה בפני עצמה).
על התמודדותה של אמזון העיבו יחסי עוינות בין הנשיא טראמפ לבזוס, בעלי אמזון ו"הוושינגטון פוסט", מהעיתונים הביקורתיים ביותר כלפי הנשיא. שר ההגנה לשעבר ג'ים מאטיס טוען בספרו שיצא לאור בשבוע הבא, שטראפ ביקש להכשיל את התמודדותה של אמזון ולהעניק את החוזה לחברה אחרת.
הכנסות חטיבת הענן של אמזון (AWS) עמדו ברבעון שעבר על 7.43 מיליארד דולר (עלייה של 45.3%), כך שהפסד החוזה משמעותי גם אם לא הרסני לכשעצמו. אבל ההשפעה ארוכת הטווח של אבדן החוזה מסוכנת יותר. אגפים רבים בממשל עתידים לבצע מהלכים דומים בשנים הקרובות, ויכולת אמזון לזכות במכרזים קטנה עתה משמעותית. לא רק בגלל העוינות של טראמפ, אלא גם בגלל הניצחון של מיקרוסופט, שתצבור מומחיות וניסיון נרחבים שיציבו אותה בעמדה חזקה יותר בכל מכרז ממשלתי שהיא תיגש אליו.