$
בורסת ת"א

מכתבים בעילום שם נגד מנכ"ל מיטרוניקס נתנו לקיבוצניקים משהו לדבר עליו

אנונימי שהזדהה כחבר קיבוץ יזרעאל, המחזיק ב־60% מחברת מיטרוניקס, חזר והתלונן כי המנכ"ל אייל טרייבר תיווך בין מפיצה של מיטרוניקס למתחרה שלה וניהל מו"מ לערוק לשורותיה. הדירקטוריון בדק וקבע: טרייבר לא תיווך, אך קיבל הצעת עבודה שנדחתה

עמיר קורץ 16:3807.10.19

"כל הקיבוץ והחברה מתלחששים ולי זה נמאס. החלטתי לפוצץ את זה עכשיו, לפני שיהיה מאוחר. אני שומר על אנונימיות כי אני יודע מה ההשלכות של יציאה בגלוי בקיבוץ כמו שלנו, לי ולמשפחתי ולהוריי... לא ייתכן שאנחנו כקיבוץ וכבעלים של חברת מיטרוניקס נעבור לסדר היום בעניין הזה". הציטוטים האלה לקוחים מתוך שני מכתבים אנונימיים ששלח בחודש מאי האחרון אדם שהזדהה כחבר קיבוץ יזרעאל לאריאל ברין דולינקו, דירקטור מטעם הקיבוץ ביצרנית הרובוטים לניקוי בריכות. דולינקו משמש כמנכ"ל חברת האחזקות של הקיבוץ, שבאמצעותה הוא מחזיק ב־60% ממיטרוניקס, הנסחרת בשווי 3.2 מיליארד שקל בבורסת תל אביב.

 

המכתבים, כמו גם שיחות הטלפון שבאו בעקבותיהם, הביאו, כך נודע ל"כלכליסט", את דירקטוריון מיטרוניקסלבחון טענות שונות נגד מנכ"ל החברה אייל טרייבר. עיקר הטענות נגע לקשר שלו עם חברת טכנולוגיות המים האוסטרית BWT, אחת ממפיצות הרובוטים של מיטרוניקס, שהפכה למתחרה שלה.

 

במכתבים ובשיחות נטען כי טרייבר דחף את מנכ"ל ויו"ר BWT, שעמו הוא מנהל קשרי עבודה שוטפים, לרכוש חברה ישראלית מתחרה בשם אקווטרון; נטען כי טרייבר תיווך בעסקה ובכך סייע בהעמדת מתחרה חדש למיטרוניקס. עוד נטען כי טרייבר ניהל במשך תקופה ארוכה משא ומתן וקיבל הצעה כספית מפתה מהמתחרה האוסטרית לעבור לעבוד בשורותיה, וזאת מאחורי הגב של מיטרוניקס. עוד טען המתלונן כי יו"ר מיטרוניקס יונתן בשיא, שהיה הראשון שאליו פנה, מנסה לטייח ולקבור את כל הסיפור.

 

המידע הרב ורווי הפרטים שסיפק המתלונן הביא את דולינקו לבדוק את הדברים. הוא והיו"ר בשיא מודים כעת כי תחקרו את טרייבר לגבי כל הטענות שהועלו. לדברי בשיא, ממצאי הבדיקה דווחו לוועדת הביקורת של הדירקטוריון. בחברה הגיעו למסקנה חותכת: לא היו כל תיווך, דחיפה או סיוע של טרייבר בעסקת מכירת אקווטרון ל־BWT. עם זאת, התברר כי טרייבר קיבל מ־BWT הצעה לשמש אצלה בתפקיד בכיר של מנהל אזור המזרח הרחוק, עם שכר יותר מכפול, אולם לבסוף הוא דחה את ההצעה ונשאר במיטרוניקס.

 

אייל טרייבר מנכ"ל מיטרוניקס אייל טרייבר מנכ"ל מיטרוניקס צילום: תומי הרפז

 

"תפסיק לטמון את הראש בחול"

 

בתוך כך, במיטרוניקס זימנו בחודש מאי אסיפה כללית לאישור העלאת שכר הברוטו של טרייבר ב־22% מ־67 אלף שקל ברוטו בחודש ל־82 אלף שקל, לאחר ששכרו לא עודכן מאז מונה לתפקיד ב־2015. הדירקטוריון הסביר בזימון כי "המנכ"ל נמצא ראוי להעלאת שכרו לאור נתוניו האישיים הגבוהים, סגולותיו הניהוליות, הישגי החברה תחת ניהולו והאתגרים הניהוליים העומדים בפניו בשנים הקרובות".

 

העלאת השכר עוררה תרעומת בקרב המתלונן על טרייבר. "במקום להשעות את אייל, מעלים לו את השכר בעשרות אחוזים... נותנים לו פרס על כך שהוא עשה לנו טובה ונשאר במיטרוניקס", הוא כתב באחד ממכתביו.

 

נוסף על כך ביקש המתלונן מדולינקו לשלוח את טרייבר לבדיקת פוליגרף. "תפסיק לטמון את ראשך בחול", הוא כתב. דולינקו דחה את הבקשה. "ייתכן שאני מטפל בעניין בצורה אחרת מכפי שהיית רוצה, וייתכן שעשיתי מהלכים ואני לא יכול לפרט אותם מולך", ענה לו דולינקו באחת מהתכתבויות הווטסאפ ביניהם, שהגיעו לידי "כלכליסט".

 

בהודעה אחרת כתב דולינקו: "אני לא מספר סיפורים, אני מכיר את הפרטים של האירועים והקשר של מיטרוניקס עם BWT, הנושא נבדק לעומק... המידע שהעברת נשקל ברצינות רבה, אומת וטופל, אבל הדבר נעשה בצורה דיסקרטית, כפי שנדרש. אני לא יכול לפרסם מה נעשה ומה בוצע כי זו חברה בורסאית".

 

גורמים במיטרוניקס ניסו לאתר את שולח המכתב והודעות הווטסאפ, אולם העלו חרס. זאת משום שהוא השתמש בכרטיס sim ללא זיהוי, וניהל את השיחות הטלפוניות באמצעות גורם שלישי, וכל זאת, לדבריו, מחשש להיחשף.

 

"האחות הקטנה" על המדף

 

מיטרוניקס, ששילשה את שוויה מאז שטרייבר מונה למנכ"ל במאי 2015, היא מובילת שוק הרובוטים לניקוי בריכות ומחזיקה בנתח של כ־45% מהשוק העולמי. בעקבות החלטת רשות ההגבלים באירופה בשנה שעברה לאשר מיזוג גדול בין שתי מתחרותיה העיקריות - פלואידרה הספרדית וזודיאק הצרפתית־אמריקאית — חויבה פלואידרה למכור את חברת הרובוטים אקווטרון, שהיתה בבעלותה ומחזיקה ב־11% מהשוק. במיטרוניקס שקלו לרכוש את "האחות הקטנה" באלון תבור, שנמצאת במרחק 20 דקות נסיעה ממנה, אולם החליטו שאין להם צורך במוצרים שלה. כך נותרו שתי חברות אמריקאיות גדולות שנתפסו כמועמדות לרכישה. בסופו של דבר מי שהפתיעה וקנתה את אקווטרון היתה BWT האוסטרית.

 

מה דעתך על מניית מיטרוניקס:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

גורמים בקיבוץ ובחברה ששוחחו עם "כלכליסט" טוענים כי בשיחות פנימיות בחברה הסביר טרייבר כי תרחיש שבו BWT תרכוש את אקווטרון, ולא אחת המתחרות האמריקאיות, ייטיב עם עסקיה של מיטרוניקס. עוד סיפרו על פגישות שנערכו בין טרייבר למנכ"ל החברה האוסטרית סמוך לאותה תקופה, וכי סוכנים ומנהלים של מיטרוניקס באירופה נחשפו למשא ומתן שניהלו הצדדים.

 

"עסקת תיווך לא נבראה"

טרייבר, שהגיע בשנה שעברה למקום השני בדירוג המנהלים של "כלכליסט", אמר ל"כלכליסט" כי לא היה מעורב כלל במכירת אקווטרון לחברה האוסטרית, ודאי שלא ייעץ או תיווך. לדבריו, השיחות של האוסטרים מול מיטרוניקס נסבו רק על העבודה השוטפת כמפיץ של החברה. הוא אמנם אישר שקיבל מ־BWT הצעת עבודה, אך הסביר כי החליט לדחות אותה.

 

בכיר במיטרוניקס שהיה מעורב בסיפור הסביר: "ברור שיש תקשורת בין הגורמים והמנהלים בתוך השוק. האוסטרים הם מפיצים שלנו ברוסיה ובאוקראינה, ויש קשרים בין מנכ"ל מיטרוניקס למנכ"ל BWT. אבל להגיד שאייל תיווך עבורם בעסקת אקווטרון זו תהיה הגזמה וזה פשוט לא נכון. נעשו שיחות גם עם אייל וגם עם יונתן, הכל נבדק ונבחן, ומה שהיה צריך להיות מטופל — טופל. נשאלו כל השאלות וקיבלנו את כל התשובות, ועלה מהן שאייל לא ייעץ, לא תיווך, לא המליץ ולא לקח שום פוזיציה בעסקה הזו. הקשר שלו מול האוסטרים היה במסגרת קשרי העבודה והעסקים השוטפים מולם. המידע שנמסר לנו לא היה כצעקתה, והפרט שגילינו שהיה מדויק הוא רק הצעת העבודה שהוא קיבל מהם, ולבסוף דחה".

 

קיבוץ יזרעאל. השווי של יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות שבשליטתו הגיע ל־3.2 מיליארד שקל קיבוץ יזרעאל. השווי של יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות שבשליטתו הגיע ל־3.2 מיליארד שקל

 

"עסקת תיווך לא היתה ולא נבראה", אומר ל"כלכליסט" גם היו"ר בשיא, לשעבר ראש מינהלת ההתנתקות. לדבריו, הוא קיבל הודעות ווטסאפ עם האשמות אישיות נגדו. "כתבו לי, 'איך נותנים לו לתווך בעסקה של חברה מתחרה?'. אבל זה היה שקר וכזב. הנהלת BWT פנתה לאייל והציעה לו לנהל עבורם את השוק במזרח הרחוק. בשום שלב הוא לא העלה על דעתו להתחרות במיטרוניקס. אייל התלבט איתי בצורה חברית לאור ההצעה הנדיבה שקיבל, עם משכורת יותר מכפולה. ניסיתי לשכנע אותו להישאר בחברה, אבל אמרתי לו שזו החלטה שלו. הוא החליט לא ללכת להרפתקה הזו, מתוך תחושת מחויבות למקום שבו הוא נמצא".

 

לדברי בשיא, ההחלטה להעלות את שכרו של טרייבר אינה קשורה להצעה שקיבל מהמתחרה. "המהלך נעשה במסגרת מדיניות התגמול הקיימת, שאושרה לפני שנים על ידי האסיפה הכללית. פשוט חשבנו שעם ביצועי החברה המצוינים וביצועי המניה הטובים, זו תהיה החלטה מוצדקת לחלוטין. מה גם שהוא מרוויח פחות מהמקובל בשוק".

 

שולח המכתבים האנונימים טען השבוע בפני "כלכליסט" כי החלטתו להוציא את הכביסה המלוכלכת מחוץ למכבסה של הקיבוץ אינה נובעת מרצון בנקמה או בפגיעה אישית בטרייבר; אלא משום שמיטרוניקס, הנכס העיקרי של קיבוץ יזרעאל, יקרה לו ולאנשים נוספים בקיבוץ, שחוששים ומעדיפים להישאר מתחת לרדאר אך "לא שלמים עם כל הסיפור המוזר הזה. טרייבר צריך לתת לאנשי הקיבוץ ולבעלי המניות דין וחשבון על התנהלותו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x