בלעדי לכלכליסט
מחיר הנסיגה: האחים נקש יפצו את בנק לאומי ב־18 מיליון שקל
הבנק תבע ב־2016 את אמפא שבשליטת נקש ושלומי פוגל ב־172 מיליון שקל בשל נסיגתה מרכישת מניות כלכלית ירושלים מידיו. לאחר שני הליכי גישור שנכשלו, הגיעו הצדדים לפשרה שלפיה אמפא תשלם חצי מסכום הפיצוי שנקבע בהסכם הרכישה
הקרב המשפטי בין בנק לאומי לאחים נקש הגיע לסיומו. שלוש שנים וחצי לאחר שהבנק הגיש תביעה בהיקף של 172 מיליון שקל נגד חברת אמפא, שבשליטת האחים נקש ושלומי פוגל, בשל הנסיגה מרכישת המניות של חברת הנדל"ן כלכלית ירושלים - ולאחר שני הליכי גישור שנכשלו, הצדדים הגיעו לפשרה, כך נודע ל"כלכליסט". מניות החברה הכלכלית הגיעו לידי בנק לאומי משום ששועבדו לו על ידי בעל השליטה הקודם בכלכלית ירושלים, אליעזר פישמן, בשל חוב של 2 מיליארד שקל כלפי הבנק.
לפי הפשרה, שאמורה להיחתם בקרוב ואחר כך לקבל תוקף של פסק דין, האחים נקש ופוגל יפצו את בנק לאומי ב־18 מיליון שקל — חצי מהסכום שננקב בסעיף הפיצוי בהסכם המקורי שנחתם בין שני הצדדים. הפשרה, שאותה הובילו מצד בנק לאומי ראש החטיבה העסקית שמוליק ארבל והיועצת המשפטית עירית רוט, מבטיחה שהצדדים לא ייאלצו להגיע לבית המשפט.
אם התביעה היתה מגיעה לדיון, מנכ"לית הבנק היוצאת רקפת רוסק־עמינח, מנכ"ל לאומי פרטנרס לשעבר ירון בלוך וג'ו נקש, האח הגדול והדמות הדומיננטית במשפחת נקש, היו נדרשים לעלות על דוכן העדים. בפברואר 2016 הגיש בנק לאומי תביעה נגד אמפא, הנקשים, פוגל, ושני השותפים הנוספים לשליטה באמפא, תולי צדר ושוקי וולף — בשל הנסיגה של החברה מההסכם המחייב לרכישת 39.6% מכלכלית ירושלים תמורת 350 מיליון שקל, שנחתם באוגוסט 2015 ופוצץ כחודשיים לאחר מכן, באוקטובר.
הסכום שנתבע — 172 מיליון שקל — הוא הפער בין התמורה שהבנק היה אמור לקבל עבור המניות המשועבדות, לשווי שלהן בתחילת 2015, טרם הנפקת מניות בהיקף של 203 מיליון שקל שביצעה כלכלית ירושלים ושהביאה לדילול של בעלי המניות הקיימים באותה העת ב־31%. התביעה הוגשה לאחר מפגש טעון בין ג'ו נקש לבלוך, שהגיע לחילופי איומים וצעקות. מפגש זה היה חלק מהרקע לתביעה.
התביעה היתה צעד נדיר מצד בנק לאומי, שכן משפחת נקש היא אחד הלקוחות הגדולים של לאומי ניו יורק. בשלוחה האמריקאית אף ביקשו לסיים את הסכסוך באופן דיסקרטי, כדי לא לאבד אותם כלקוחות.
האחים נקש ושותפיהם טענו כי הם מעולם לא נסוגו מהעסקה, ושהסיבה לכך שהיא לא יצאה לפועל היא שלא התקיימו כמה תנאים מתלים. הליך התביעה הועבר לגישור אצל נשיאת בית המשפט המחוזי לשעבר הילה גרסטל, אך ביוני 2017 הגישור נכשל. גם הליך הגישור השני, שהתבצע בפני עו"ד רם כספי, נכשל בספטמבר 2019. כעת הושגה פשרה.
נדמה שכיום האחים נקש ושותפיהם יכולים רק להתחרט על שלא רכשו את המניות. כלכלית ירושלים נמצאת על ספו של מיזוג עם החברה־הבת מבני תעשייה ושווי השוק שלה עומד על כמעט 4.4 מיליארד שקל — שווי שהיה גוזר לאחזקות שעמדו לרכוש מלאומי ב־350 מיליון שקל שווי של 1.75 מיליארד שקל. השיפור במצבה של כלכלית ירושלים, שעל כתפיה רבץ חוב של 20 מיליארד שקל, החל עם גיוסי ההון, שהגיעו לכמיליארד שקל, והמשיך עם גיוס אג"ח בהיקף של מאות מיליוני שקלים ומימוש נכסים.