$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

האם טבע תעמוד בקנס של 4 מיליארד דולר

ענקית התרופות פרדו פארמה צפויה לשלם קנס של 12-10 מיליארד דולר על חלקה בהפצת משככי כאבים; רף תשלום כזה עלול להוביל את טבע לתשלום קנס של 3.80-3.15 מיליארד דולר. האם החברה תוכל לעמוד בתשלום כזה, באילו תנאים ומה יעלה בגורלו של החוב העצום שכבר רובץ עליה

חזי שטרנליכט 06:4729.08.19

האם מעורבות חברת טבע בפרשת האופיאטים בארה"ב תמוטט אותה? פרשת האופיאטים ממשיכה לטלטל את ארה"ב: שלשום (ג') בלילה פורסמו דיווחים שלפיהם משפחת סאקלר, המחזיקה בחברת התרופות הפרטית פרדו פארמה (Purdue Pharma), הסכימה להצעת הסדר שבו תשלם קנס של 10‑12 מיליארד דולר. סכום זה אמור לחסוך לפרדו הופעה בפני בית המשפט, בדיון על יותר מאלפיים תביעות שיחל בקליבלנד ב־21 באוקטובר.

 

 

 

גם טבע נתבעת במסגרת תביעות אלו - ומגובה ההסדר שככל הנראה מציעה משפחת סאקלר ניתן להסיק את הקנס שטבע עשויה להידרש לשלם בעצמה.

 

בסוף יוני האחרון נחתם הסדר טיעון בתביעה שהגישה מדינת אוקלהומה נגד מספר חברות תרופות במסגרת פרשת האופיאטים. בהסדר, טבע הסכימה לשלם 85 מיליון דולר, בעוד פרדו שילמה 270 מיליון דולר - פי 3.2 יותר מטבע. מכך ניתן לגזור כי טבע עשויה לשלם קנס של 3.15‑3.8 מיליארד דולר.

 

 

זו כמובן הערכה בלבד. המשפט באוקלהומה היה בסך הכל קדימון למשפט הענק שבדרך. השאלה הגדולה, אחרי גובה הקנס האפשרי, היא אם טבע תהיה מסוגלת לעמוד בתשלום שלו ולשרוד כלכלית. כבר כיום, טבע סוחבת על גבה חוב גדול, שנובע ברובו מרכישת חברת אקטביס - חטיבת הגנריקה של אלרגן - ב־36 מיליארד דולר.

 

עסקה זו הותירה את טבע עם חוב פיננסי נטו של 26.6 מיליארד דולר נכון לסוף הרבעון השני של 2019, ירידה של 100 מיליון דולר בלבד ביחס לסוף הרבעון הראשון - וירידה של 1.8 מיליארד דולר בתוך שנה.

 

 

מנכ"ל טבע קאר שולץ מנכ"ל טבע קאר שולץ צילום: סיון פרג'

 

 

במקביל, תזרים המזומנים של החברה נמצא בנפילה חופשית - וצנח ב־70% בתוך שנה, לרמה של 168 מיליון דולר ברבעון השני של 2019. הנתון הזה בעייתי במיוחד, משום שחברות משלמות לרוב את החוב מתוך תזרים המזומנים.

 

 

 

"מאוד קשה להעריך כעת את היקף הקנס שטבע מסוגלת לעמוד בו וזה גם מאוד תלוי בחלוקה שלו לאורך זמן", אומרת מנהלת מחלקת המחקר בלידר שוקי הון סבינה לוי. "כרגע מעריכים בגסות שמדובר ב־300‑500 מיליון דולר בשנה לאורך 10 שנים. אבל יש הרבה נעלמים במשוואה. למשל, בהסדר המוצע של פרדו יש רכיב יחסית של גבוה של פיצוי באמצעות אספקה חינמית של תרופות. ראינו את זה גם במקרה של חברת אנדו. הסדר כזה יקל מאוד על התזרים, אבל צריך לזכור שעדיין לא ברור אם בכלל יקבלו את ההצעה של פרדו".

 

 

מיצג מחאה של משפחות קורבנות האופיאטים מיצג מחאה של משפחות קורבנות האופיאטים צילום: איי פי

 

בלי אקטביס זה לא היה קורה

 

רכישת אקטביס היא אחד המהלכים ההרסניים בתולדות טבע. העסקה, שכאמור עלתה עשרות מיליארדי דולרים, לא הניבה שיפור בתוצאות העסקיות. מילא זה, אלמלא רכשה את אקטביס, חלקה של טבע בפרשת האופיאטים היה זעום.

 

 

אוקסיקונטין אוקסיקונטין צילום: רויטרס

 

ביולי חשף ה"וושינגטון פוסט" נתוני נתח שוק בשיווק תרופות אופיאטיות. מהנתונים עולה כי לטבע עצמה היה נתח שוק של 0.9% מהתרופות שנמכרו בשנים 2006‑2012. אקטביס לעומתה חלשה בשנים אלה על 34.6% מהשוק. עם זאת, הנתח עצמו אינו מלמד בהכרח על חומרת האישומים, שכן חלק מהחברות המעורבות בפרשה היו יותר אקטיביות בייזום, ייצור ושיווק אגרסיבי של התרופות.

 

 

ארז ויגודמן, לשעבר מנכ"ל טבע ארז ויגודמן, לשעבר מנכ"ל טבע צילום: עמית שעל

 

סוף הדרך של הסאקלרים?

 

לפי הדיווחים, משפחת סאקלר מנהלת מגעים להסדר מזה כמה חודשים, ולבסוף הציעה את המתווה הנוכחי בתום פגישה ב־20 באוגוסט עם עשרה נציגים של התובע הכללי. המטרה הברורה היא הימנעות מהתייצבות למשפט בפני השופט המחוזי דן אהרון פולסטר בקליבלנד. מדובר במשפט שייערך מול מושבעים, שעלולים להיות עוינים במיוחד לחברות התרופות, לנוכח התנהלותן בכל הנוגע למכירת משככי הכאבים האופיאטיים, שהביאו למותם של מאות אלפי אמריקאים.

 

לפי הדיווחים, משפחת סאקלר מוכנה לשלם מכיסה 3 מיליארד דולר מתוך ההסדר המוצע. הסכם זה, כך נראה, כולל גם מתווה שיוביל את פרדו פארמה לסוף דרכה העסקית, בבקשה להגנה מפני נושים (צ'פטר 11) מבית המשפט.

 

בחודשים האחרונים התפרסם בארה"ב כי בפרדו, שהינה חברה פרטית, כבר שקלו להגיש בקשה כזאת, כך שמצב שבו המשפחה היתה נמנעת מתשלום הקנס הגדול בהסדר היה כנראה מוביל את החברה ממילא לאותו הליך.

 

ההליך המשפטי בקליבלנד צפוי להיות מורכב ולהימשך כחודש וחצי. עוד לפני פתיחת המשפט הרשמי צפויים שלושה הליכי קדם־משפט, שבהם יחולקו החברות השונות הנאשמות לשני מסלולים עיקריים, לפי מידת חומרת הטענות. עוד לא ידוע באיזה מהם תמוקם טבע.

 

בנוסף, בסוף השבוע הגישה מדינת מערב וירג'יניה תביעה משלה בפרשה, נגד ג'ונסון אנד ג'ונסון וטבע. במקרה זה התמקדה המדינה בשתי תרופות ששיווקה טבע, פנטורה ואקטיק. בכתב התביעה נטען כי טבע שיווקה את התרופות הללו בדרכי הונאה, ופעלה לכאורה נגד ההתוויות של מינהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) שקבע כי ניתן לשווק אותן רק לחולי סרטן. לפי התביעה, טבע נעזרה בגופים ומומחים כדי לשווק אותן לאוכלוסיות נוספות.

 

גובה הקנס שפרדו עשויה לשלם נובע לאו דווקא מהיקף המכירות שלה, אלא גם בשל התפקיד המרכזי שמילאה בייצור המשבר. פרדו הוציאה לשוק את משכך הכאבים האופיאטי אוקסיקונטין עוד ב־1996, ושיווקה אותו באגרסיביות בקרב רופאים. החברה כבר שילמה קנס של 635 מיליון דולר ב־2007 לאחר שבכירים הודו בהטעיית רופאים בנוגע לתרופה.

 

משבר האופיאטים הוא אחד הנושאים הבוערים והכואבים ביותר בסדר היום האמריקאי בשנים האחרונות. הציבור בארה"ב זועם על החברות, שהתרופות ששיווקו הובילו לא רק למותם של מאות אלפים, אלא למיליונים נוספים שהתמכרו לתרופות הללו ושחייהם נהרסו. עדויות של משפחות בנושא מופיעות כמעט מדי יום בערוצי התקשורת השונים, לצד דיווחים על האופנים שבהם החברות הטעו את הציבור באשר למידת המסוכנות של הגלולת הללו. בהתאם, הצעת הפשרה של משפחת סאקלר עוררה זעם. כפי שכתב אחד המגיבים באתר החדשות של רשת "NBC", שחשפה את ההצעה: "הדולרים לא יקימו לתחייה את הקורבנות של תאוות הבצע של תעשיית התרופות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x