מלזיה: כתבי אישום נגד 17 מנהלים בגולדמן זאקס במסגרת פרשת השחיתות
התביעה הכללית מסרה היום כי תדרוש להעניש את המנהלים בהווה ובעבר בשל מעורבות בגניבת הכספים מקרן הפיתוח הממשלתית; בין הנאשמים: מייקל אוואנס, נשיא עליבאבא ולשעבר דירקטור בגולדמן זאקס אסיה
מלזיה הגישה כתבי אישום נגד 17 מנהלים בהווה ובעבר בשלוחותיו של הבנק האמריקאי גולדמן זאקס, זאת במסגרת חקירת שחיתות במיליארדי דולרים סביב קרן ההשקעות 1MDB - כך מסר היום (ו') התובע הכללי במלזיה.
- דוחות מעורבים בגולדמן זאקס: הרווח התעלה על ציפיות השוק, ההכנסות אכזבו
- גולדמן זאקס: תשכחו מהירידות בנפט, המחיר יקפוץ ל-75 דולר
- בנקאי לשעבר בגולדמן זאקס שמעורב בשערורייה המלזית יוסגר לארה"ב
גולדמן זאקס נמצאת תחת חקירה על תפקידה בגיוס 6.5 מיליארד דולר באמצעות הנפקת אג"ח עבור קרן הפיתוח של מלזיה (1MDB) וחשדות כי חלק מהסכום נגנב. הפרשה עומדת במוקד של חקירות שחיתות והלבנת הון בשש מדינות לפחות. האישומים שהוגשו היום הם על פי סעיפים בחוק שוקי ההון והשירותים המלזי, ולפיהם מנהלים בכירים אחראים על כל עבירה שמבוצעת בתחום סמכותם, כך אמר התובע הכללי טומי תומס. "נבקש עונשי מאסר וקנות פליליים נגד הנאשמים בהינתן חומרת התוכנית (שלהם) לבצע הונאה" אמר תומס.
בין הנאשמים נכללים ריצ'רד גנודה, מנכ"ל גולדמן זאקס אינטרנשיונל, מייקל אוואנס, נשיא עליבאבא ולשעבר דירקטור בגולדמן זאקס אסיה, וכן מייקל שרווד, לשעבר סגן יו"ר קבוצת גולדמן זאקס. כל אישום בו הואשמו נושא עונש מאסר מקסימלי של עשר שנים וקנס של 239 אלף דולר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מגולדמן זאקס נאמר שהאישומים מחטיאים את המטרה. "אנו מאמינים שהאישומים עליהם פורסם היום, לצד אלה העומדים כנגד שלושה גופים בבעלותה של גולדמן זאקס עליהם הוכרז בדצמבר שנה שעברה, ייהדפו בעוצמה", כך אמר דובר של גולדמן זאקס בהונג קונג לרויטרס. הבנק הכחיש בעקביות כל עבירה, ואמר ששרים לשעבר בממשלת מלזיה ואנשי הקרן שיקרו לבנק, למועצה החיצונית ולגורמים נוספים בקשר לשימוש ברווחי העסקאות.
בשנה שעברה הגישה מלזיה אישומים נגד גולדמן זאקס ושני עובדים אמריקאים שלה לשעבר בקשר לקרן ההשקעות. משרד המשפטים האמריקאי חוקר כעת את תפקידו של הבנק כמי שחתום על הנפקת האג"ח העומדת במרכז הפרשה, ויזם אותה. לפי המשרד, כ-4.5 מיליארד דולר נגנבו מהקרן ע"י פקידיה ושותפיהם בין 2009 ל-2014.
הקרן שהוקמה על ידי ראש הממשלה נאג'יב רזאק ב-2009. נועדה במקור לקידום פרויקטים כלכליים במדינה, אך בפועל צברה הפסדים של מיליארדי דולרים. רזאק עצמו הפסיד בבחירות שהתקיימו מוקדם יותר השנה, ומואשם שגרף לכיסו 700 מיליון דולר מכספי הקרן.