$
בורסת ת"א

פרסום ראשון

פרוטרום מסתבכת בחשדות לשוחד ברוסיה ואוקראינה; יהודאי בין המעורבים

חברת IFF שרכשה את חברת הטעמים הישראלית בשנה שעברה ב-6.4 מיליארד דולר הודיעה על טענות שלפיהן בפרוטרום ביצעו תשלומים לא ראויים; לכלכליסט נודע שהבכירים המעורבים בפרשה הם המנכ"ל לשעבר אורי יהודאי, המשנה לנשיא לשעבר אלון גרנות, מנכ"ל פרוטרום ישראל לשעבר ארי רוזנטל וסגן הנשיא לכספים גיא גיל; בא כוחם של הבכירים בפרוטרום: "הנהלת החברה הקפידה תמיד לעשות עסקיה בהתאם להוראות הדין"

תומר גנון וחזי שטרנליכט 11:3806.08.19

חברת פרוטרום שנרכשה על ידי IFF האמריקאית בשנה שעברה באקזיט ענק של 6.4 מיליארד דולר, ביצעה "תשלומים לא ראויים" כחלק מהפעילות שלה ברוסיה ובאוקראינה, כך ציינה IFF הלילה (ג') עם פרסום הדו"חות הכספיים לרבעון השני של 2019.

 

ל"כלכליסט" נודע כי על פי ממצאי הבדיקה הראשוניים שביצעה IFF, אחד המנהלים הבכירים שהיו מעורבים לכאורה בתשלומים המדוברים הוא אורי יהודאי, נשיא ומנכ"ל פרוטרום לשעבר. במסגרת עסקת המיזוג שהושלמה באוקטובר האחרון, יהודאי היה אמור לשמש כיועץ חיצוני לחברה, אך כיום אינו משמש כיועץ לה.

 

עו״ד אהרן מיכאלי ממשרד גולדפרב זליגמן, בא כוחם של נושאי משרה בכירים בפרוטרום מסר כי: ״למרשינו לא ידוע על הפרה של דין כלשהו בעסקיה של פרוטרום. לאורך שנות פעילותה, הנהלת החברה הקפידה תמיד לעשות עסקיה על פי קוד אתי ועסקי, בהתאם להוראות הדין והפרקטיקה העסקית המקובלת״.

 

אורי יהודאי, לשעבר מנכ"ל פרוטרום אורי יהודאי, לשעבר מנכ"ל פרוטרום צילום: יונתן בלום

 

 

דו"ח הבדיקה, כך נודע, עוסק בשני חשדות מרכזיים: תשלומי שוחד לפקידי מכס, וקיק בק (kick back) - תשלומים למשווקים לקידום מוצרים, שמהם הבכירים גזרו לעצמם עמלה. IFF טוענת שנושאי המשרה שהיו מעורבים בפרקטיקות האסורות, מלבד יהודאי הם סגן הנשיא לכספים, גיא גיל, שהחברה פתחה מולו בהליכי פיטורים; אלון גרנות, לשעבר משנה לנשיא וסמנכ"ל הכספים בפרוטרום, שמונה לאחרונה ליו"ר קנדוק – חברה בת של אינטרקיור הציבורית; וארי רוזנטל מנכ"ל פרוטרום ישראל לשעבר.

 

IFF שלחה מכתב התראה לבכירים שבו פירטה את החשדות והממצאים עד עתה, וטענה כי התנהלותם לא הייתה ידועה לה במסגרת המו"מ או הבדיקה שערכה בטרם הרכישה.

 

על פי גורמים המקורבים לחברה, הבכירים שכרו את שירותיו של אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל - גולדפרב-זליגמן - כדי להתגונן מההאשמות שאותן הם מכחישים.

 

על פי הערכות, הפרשה נחשפה על ידי עובד אחד (whistle blower) או יותר שהחליטו לספר על מה שהתרחש בחברה בטרם הרכישה.

      

מפעל של פרוטרום מפעל של פרוטרום צילום: Frutarom

 

   

"תשלומים לא ראויים שאנשי מפתח היו מודעים אליהם"

 

לפי IFF, במסגרת תהליך המיזוג של פעילות פרוטרום לאחר רכישתה, התוודעה IFF לטענות לפיהן שתי פעילויות של פרוטרום שפעלו בעיקר ברוסיה ואוקראינה ביצעו "תשלומים לא ראויים לנציגים של כמה לקוחות". ב-IFF ציינו כי ביצעו חקירה מיידית בנוגע לטענות הללו, בסיוע של חברות ייעוץ משפטי וראיית חשבון חיצוניות.

 

החקירות הללו טרם הושלמו, אבל לפי IFF כבר הניבו ממצאים ראשוניים שמצביעים "שתשלומים לא ראויים שולמו ושאנשי מפתח בהנהלה הבכירה של פרוטרום באותה עת היו מודעים לתשלומים אלו". עוד נמסר כי IFF לא מצאה כל ראיה המצביעה על כך שלתשלומים אלו היה קשר כלשהו לארה"ב.

 

לפי הממצאים, נכון להיום, IFF סבורה שתשלומים לא ראויים כאלה "אינם מתבצעים עוד, והיקף המכירות המוערכות שהושפעו מכך נמוך מ-1% מהמכירות המאוחדות של IFF ופרוטרום ב-2018. IFF אינה מאמינה כי ההשפעה של נושא זה עשויה להיות מהותית לתוצאות פעילותה של IFF או למצבה הפיננסי".

 

ב-IFF מסרו עוד כי החברה "מחויבת לסטנדרטים הגבוהים ביותר של אתיקה ואכיפה ולחברה מדיניות נוקשה בנושאים אלו הנבחנת ומתעדכנת באופן קבוע. בהתאם למדיניות זו, IFF מבצעת או תבצע פעולות תיקון נדרשות באשר לנושא שהובא לעיל. למרות שהחקירות נמשכות, בהתבסס על הממצאים נכון להיום ופעולות אכיפה נוספות הקשורות במיזוג, IFF אינה מודעת, נכון לעכשיו, למקרים דומים נוספים של התנהגות בלתי הולמת".

 

IFF רכשה את פרוטרום במאי 2018 בעסקת ענק שהעניקה שווי של 7.1 מיליארד דולר לפעילות חברת הטעמים הישראלית - האקזיט השני בגובהו במשק הישראלי (אחרי עסקת אינטל-מובילאיי). IFF הייתה החברה השניה בגודלה בעולם בתחום אחרי ג'יוודאן השוייצרית. לאחר הרכישה הפכה לחברה הגדולה בעולם בתחומה. פרוטרום, שנוהלה על ידי המנכ"ל יהודאי במשך יותר מ-20 שנה, נחשבה ליצרנית השישית בגודלה בעולם של תמציות טעם וריח לתעשיית המזון, המשקאות והקוסמטיקה. במסגרת ההסכם אישרה החברה בונוס של 20 מיליון דולר ליהודאי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x