$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הפועלים ירכוש 20% מניסקו לפי שווי של 600 מיליון שקל

פועלים שוקי הון ישקיע 120 מיליון שקל, שחלקם יוזרמו לקופת החברה המשפחתית שפועלת באמצעות 15 חברות־בנות ושלוש חטיבות מתחומים שונים. מבחינת הבעלים, המהלך נועד להנזיל את האחזקות והוא עשוי להוביל גם להנפקה של ניסקו הולדינגס

גולן חזני 06:4931.07.19

בנק הפועלים נכנס בהשקעה גדולה יחסית לקבוצת ניסקו. ל"כלכליסט" נודע כי זרוע ההשקעות של הבנק, פועלים שוקי הון, מצויה על סף רכישת 20% מניסקו לפי שווי של 600 מיליון שקל. פועלים שוקי הון צפויה להשקיע 120 מיליון שקל בחברה, חלק ככל הנראה לקופת החברה וחלק לרכישת המניות. העסקה תהיה דו־שלבית והיא אמורה להיחתם בעוד כשבועיים אחרי שתאושר בדירקטוריונים של הבנק. 

ניסקו היא אחת הקבוצות העסקיות המשפחתיות הגדולות והוותיקות בארץ. היא נוסדה לפני 40 שנה בידי יצחק ניצן ואריה קידרון, שעד היום משמשים דירקטורים בקבוצה. לאנשי שוק ההון היא מוכרת באמצעות ארבע חברות־בנות שנסחרו בבורסה עד לפני שנתיים־שלוש. מטרתה של הנהלת ניסקו בהכנסת הפועלים כשותף היא להנזיל את האחזקות, כשהשלב השני עשוי להיות הנפקה של החברה־האם, ניסקו הולדינגס, שאליה נכנס הפועלים כשותף. ככל הידוע, צעד זה נעשה גם כדי להסדיר את העברת הבעלות על מניות החברה לדור ב' של המייסדים.

 

יותר ממיליארד שקל בשנה

ניסקו פועלת באמצעות 15 חברות־בנות פרטיות ומפעליה פרוסים ברחבי הארץ, כשהיקף ההכנסות השנתי המצרפי של החברות עומד על יותר ממיליארד שקל. הקבוצה, שפועלת בעיקר בתחום החשמל – ממיקרו־אלקטרוניקה ועד לחשמל במתח גבוה – מנוהלת על ידי איתן רוב, ופעילותה נעשית באמצעות שלוש חטיבות.

 

 

 

החטיבה הראשונה היא החטיבה התעשייתית שבה שלושה מפעלים. הראשון הוא מפעל ארדן לייצור שנאים, גם כאלה הפועלים בשמן וגם יבשים, שממוקם במתחם סולתם שביקנעם. המפעל השני לייצור לוחות חשמל מתח נמוך בינוני וגבוה פועל בקיסריה, ומפעל שלישי להזרקת פלסטיקה של שקעים, תקעים וגופי תאורה פועל במודיעין. לקוחות החטיבה התעשייתית הם קבלנים בשוק הפרטי והמוסדי, קבלני חשמל גדולים, מפעלים כמו מפעלי ים המלח ויצרני חשמל פרטיים.

 

החטיבה השנייה של ניסקו היא חטיבת המסחר, שמייבאת לארץ את מזגני מיצובישי מיפן ומשווקת אותם, וכן מאווררי ענק לאולמות ספורט ומרכזים מסחריים. חטיבה זו כוללת גם ייצור ציוד תשתית חשמל לבניית בתי מגורים, תאורת רחוב ותאורה דקורטיבית. צלע נוספת בחטיבה היא אסקו ישראל, חברה להתייעלות אנרגטית. לקוחות החטיבה הם מתקינים של מערכות מיזוג אוויר, קבלנים וגם יזמים, והשיווק נעשה דרך 120 סיטונאים בכל רחבי הארץ.

 

החטיבה השלישית היא חטיבה רכיבי האלקטרוניקה, שבה משמשת ניסקו כנציגה ישראלית לשורה של חברות רב־לאומיות שמוכרות רכיבים אלקטרוניים ואלקטרו־מכניים. לקוחות חטיבה זו הם חברות גדולות כמו רפאל שרוכשת רכיבים לטילים, סולאריידג' ומובילאיי.  

מימין: עומר קרייזל מנכ"ל פועלים שוקי הון ואריה קידרון, מבעלי קבוצת ניסקו מימין: עומר קרייזל מנכ"ל פועלים שוקי הון ואריה קידרון, מבעלי קבוצת ניסקו

 

מחיקת החברות הציבוריות

הפעילות המגוונת של קבוצת ניסקו משמשת מעין כרית ביטחון לשנים קשות של ענף ספיציפי כשהאחרים מחפים עליו. הפריחה בענף הבנייה בשנים האחרונות הביאה לפריחה של החברה, וה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) שלה מוערך ביותר מ־90 מיליון שקל בשנה. החברה ממוצבת כמובילה בתחומה בארץ, בעיקר בתחום גופי התאורה וציוד החשמל. ב־2017-2015 מחקו בעלי הקבוצה את ארבע החברות שהיו ציבוריות – ניסקו חשמל, ניסקו תעשיות, דאטא jce וניסקו פרוייקטים – ממסחר בבורסה. זאת על רקע הוצאות הרגולציה עבור החברות שהיו קטנות יחסית ונסחרו בשווי של 200-80 מיליון שקל.

 

בדרך להשקעה באקרשטיין

את העסקה מטעם פועלים שוקי הון מוביל המנכ"ל עומר קרייזל שהודיע לאחרונה על פרישה מהתפקיד בסוף השנה ושמו עולה כמועמד בכמה חברות בשוק ההון. בתקופה של חמש שנים בפועלים שוקי הון הוביל קרייזל כמה השקעות בולטות, בראשן רכישת 20% מיצרנית דלתות הפלדה רב־בריח תמורת 50 מיליון שקל ו־20% מרשת הולמס פלייס לחדרי כושר תמורת 25 מיליון שקל. בנוסף השקיעה פועלים שוקי הון בשורה של קרנות השקעה, בראשן JTLV של עמיר בירם וגיל דויטש.

 

במקביל, פועלים שוקי הון מצויה בימים אלה על סף רכישה של 20% מחברת הבנייה אקרשטיין לפי שווי של 900 מיליון שקל. בנק לאומי באמצעות לאומי פרטנרס ניהל מו"מ על הרכישה, אחרי שפועלים שוקי הון "התקררה" ממגעים שקיימה, אבל המגעים עם לאומי הופסקו ופועלים שוקי הון חזרה לתמונה ועומדת לחתום על הרכישה. 

 

 

 

שנאי מתוצרת מפעל ארדן של קבוצת ניסקו שנאי מתוצרת מפעל ארדן של קבוצת ניסקו צילום: אתר החברה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x