$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מזרחי יקבל את מניותיו בשב"א בשליש ממחיר השוק

הסתיים סכסוך בין מזרחי־טפחות לבנקים הגדולים הנוגע למניות שב"א שהועברו על ידי הבנק ב־1979, בזמן היותו בעל אוריינטציה דתית

גולן חזני 07:4021.07.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

סכסוך בין בנק מזרחי־טפחות לשלושת הבנקים הגדולים, הפועלים, לאומי, דיסקונט והבנק הבינלאומי הגיע לסיומו בהליך גישור שהסתיים בשבוע שעבר. בסיום ההליך נקבע כי מזרחי טפחות יקבל 1.28 מיליון מניות (3.2%) שהעביר ב־1979 לבנקים האחרים, וישלם תמורתן שליש ממחירן בבורסה. הפשרה עדיין דרושה את אישור דירקטוריוני הבנקים. 

ב־1979 החליט הבנק שהיה אז בעל אוריינטציה דתית, להעביר את מניותיו בשב"א (שירותי בנקים אוטומטיים) לבנקים האחרים מאחר ששב"א פעילה בשבתות. לאחרונה, לקראת הנפקתה של שב"א בבורסה, פנה מזרחי־טפחות לבנקים וביקש בחזרה את המניות, אבל אלה לא מיהרו להשיב אותן, מאחר והיתה מחלוקת אם המניות הועברו בזמנו במעין נאמנות או בהעברה לצמיתות. את מזרחי־טפחות ייצג עו"ד רון ברקמן ואילו הבנקים האחרים יוצגו על ידי עו"ד יחיאל כשר. הגישור נערך בפני עו"ד רם כספי.

 

ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר הגיעו הצדדים להסכמות במסגרתן יוחזרו המניות למזרחי־טפחות, אולם תמורת כשליש ממחירן בבורסה. שב"א נסחרת בשווי 280 מיליון שקל ושוויין של 3.2% מהמניות הינו 9 מיליון שקל, כך שמזרחי המנוהל בידי אלדד פרשר ישלם 3 מיליון שקל תמורת המניות.

 

שב"א המנוהלת על ידי משה וולף עוסקת בהפעלת מערכות המאפשרות איסוף עסקאות בכרטיסי חיוב ממסופים בבתי עסק, העברת אישורים לעסקאות אלו, ממשק סילוקין בין הסולקים למנפיקים של כרטיסי החיוב והעברת אישורים לפעולות משיכת מזומן. החברה מהווה גורם מתווך נוסף בין הבנקים וחברות כרטיסי האשראי. למעשה, כל פעולה של לקוח בכרטיס אשראי בישראל עוברת דרך התשתית של שב"א, שגוזרת עליה קופון קטן, שעל בסיס היקפי העסקאות מצטבר לסכומים משמעותיים. לפיכך, צמיחת השימוש בכרטיסי אשראי תטיב עם החברה.

 

שב"א הונפקה בבורסה בסוף מאי בצורה של הצעת מכר של הבנקים אחרי דחיות של שנתיים. הבנקים: לאומי, הפועלים ודיסקונט מכרו 44% ממניות שב"א, כשלאומי מוכר 22% ממניות שב"א, הפועלים 12% ודיסקונט 10%. ההנפקה נערכה לפי שווי של 296 מיליון שקל, כשמאז הוא ירד ל־280 מיליון.

לפני ההנפקה החזיק בנק הפועלים ב־24.5% ממניות שב"א (לאחר מכירת 10% למאסטראקרד העולמית), בנק דיסקונט ב־20%, ובנק לאומי ב־32.2% (לאחר שמכר 10% לויזה העולמית), כשהבינלאומי החזיק ב־3.3%. כיום מחזיק לאומי ב־11.3%, הפועלים ב־11.1% דיסקונט ב־10.7% ואילו הבינלאומי ב־9.9% לאחר שככל הנראה רכש מניות בהנפקה.

 

עוד 3.3% מוחזקים על ידי הבנק הבינלאומי. עד 2020 שלושת הבנקים יוכלו להחזיק רק ב־10% כל אחד ממניות שב"א. לא ברור אם מכירת האחזקות העודפות תתבצע כולה במסגרת ההנפקה. הנפקת שב"א התבצעה בעקבות חוק שטרום שקבע כי על הבנקים למכור חלק מרכזי ממניותיהם בחברה, כך שכל בעל מניות יוכל להחזיק רק עד 10%.

 

הרווח הנקי של שב"א ב־2018 הסתכם ב־14.5 מיליון שקל — ירידה של כ־20% לעומת 2017. מקור הירידה בצניחה ברווח תיק ניירות הערך של החברה במהלך 2018 (המנוהל על ידי שלוש חברות ניהול תיקים). הרווח לפני מס, בנטרול רווחי ההשקעות עמד על 20.3 מיליון שקל — עלייה של 32%. ה־EBITDA של החברה הסתכם ב־25.3 מיליון שקל — עליה של 28% לעומת 2017.

 

מנכ"ל מזרחי־טפחות אלדד פרשר מנכ"ל מזרחי־טפחות אלדד פרשר צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x