בלעדי לכלכליסט
מחזיקי האג"ח של אי.די.בי לוטשים עיניים ל־20% מכלל
המחזיקים הגדולים בסדרה ט' של החברה שבבעלות אדוארדו אלשטיין מקיימים מגעים עם נציגי אי.די.בי פתוח על מנת להמיר חלק מהחוב כלפיהם ב־20%—30% מחברת הביטוח. המכשול: מחזיקי אג"ח יג', שמחזיקים בשעבוד על מניות כלל, שעשויים לדרוש נתח גם כן
האם מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח בדרך לקחת מאדוארדו אלשטיין את הנכס המרכזי של החברה - כלל ביטוח? ל"כלכליסט" נודע כי מחזיקי האג"ח הגדולים של אי.די.בי פתוח, בראשות קרן ברוש, מקיימים מגעים עם נציגי אי.די.בי פתוח, בראשות יריב פילוסוף מגיזה־זינגר־אבן, על מנת לקבל לידיהם את מניות השליטה בכלל.
- ארדינסט מבהיר למחזיקי אג"ח אי.די.בי: שכר הטירחה שלי - 1,800 שקל לשעה
- "הפקרות מוחלטת": המחירון המלא של נציגי האג"ח באי.די.בי
- עוד עסקת בעלי עניין בארגנטינה: תוכנית החילוץ של אלשטיין?
עד לאחרונה המחזיקים דרשו להמיר נתח מסדרה ט' — הגדולה מבין הסדרות של אי.די.בי פתוח, שהיקפה 1.2 מיליארד שקל ושאין לה בטחונות — לפי ערכן בשוק, ל־5% ממניות כלל ביטוח. עם זאת, בעקבות האינדיקציות השליליות שקיבל אלשטיין מהממונה על שוק ההון משה ברקת בפגישה שנערכה ביניהם לפני שבועיים, באשר לסיכוי שיקבל היתר שליטה בכלל ביטוח, המגעים העלו הילוך וכעת מחזיקי האג"ח מדברים על המרה תמורת 20%־30% ממניות כלל. כיום אי.די.בי פתוח מחזיקה ב־20.3% ממניות כלל ו־20% נוספים נמכרו בעסקאות סוואפ.
אג"ח ט' נסחרות במחיר של 72 אגורות שמשקף תשואה שנתית של 23%. לצורך ההמרה, מבקשים המחזיקים להעמיד את ערכן של האג"ח על 90 אגורות ולהשאיר את שווי מניות כלל לפי שווי השוק של החברה, שעומד על 3.3 מיליארד שקל. מכיוון שערך הפארי של האג"ח הוא 122 אגורות, במקרה כזה, בשל הפער שעומד על 32 אגורות, אי.די.בי תרשום רווח של 200 מיליון שקל ממכירת המניות למחזיקי האג"ח. הסיבה היא שבמקרה כזה היא רוכשת את החוב של עצמה במחיר הנמוך משוויו בספרים.
אם אלשטיין יסכים לעסקה כזו, ניצב בפניה מכשול בדמות מחזיקי אג"ח מסדרה יג' של אי.די.בי פתוח, שחלק ממנה מובטח באמצעות חלק ממניות כלל. המחזיקים האלו עשויים לדרוש את חלקם בחברה גם כן. זו הסיבה לכך שהמגעים בין מחזיקי אג"ח ט לאי.די.בי פתוח הם עדיין ראשוניים וטרם נכנסו לשלב המעשי. אם המגעים לא יבשילו לכדי עסקה מחייבת כשבמקביל, אלשטיין לא יקבל היתר שליטה בכלל, המשמעות היא שחברת הביטוח בדרך להיות חברה ללא גרעין שליטה — המצב שאליו ככל הנראה שואף ברקת.
בתוך כך, אתמול נערכו ההצבעות על מינוי הנציגויות והיועצים השונים לסדרות האג"ח של אי.די.בי פתוח. מדובר בשלב נוסף בדרך להסדר חוב מסתמן. ההצבעה המרכזית נסובה סביב שאלת הגבלת גובה שכר הטרחה של היועצים השונים שהגישה מגדל שוקי הון, שביקשה להגביל את השכר החודשי ל־100 אלף שקל בחודש עבור ייעוץ משפטי ו־100 אלף שקל בחודש לייעוץ כלכלי. אם ההצעה של מגדל שוקי הון תתקבל, נאמני האג"ח יצטרכו לקיים הצבעה על בחירת היועצים רק מבין אלו שיסכימו לתקרה זו. רשימה כזו לא תכלול ככל הנראה את עורכי הדין רוני ברקמן וגיא גיסין שהציעו תקרה של 200 אלף שקל ו־120 אלף שקל בהתאמה, וגיורא ארדינסט שלא הציע תקרה כלל.
ארדינסט, השותף הבכיר במשרד ארדינסט־קליר־בנימיני, הבהיר אתמול במכתב למחזיקים כי שכר הטרחה שלו, במידה שייבחר ויטפל בהסדר החוב מטעם מחזיקי האג"ח, יעמוד על 1,800 שקל לשעה, בעוד שותפיו רענן קליר ואלון בנימיני, דורשים שכר טירחה של 600 שקל לשעה לכל עורך דין.
אדוארדו אלשטיין | צילום: אוראל כהן |