בלעדי לכלכליסט
אדוארדו אלשטיין מתרחק מהשליטה בכלל ביטוח
הממונה על שוק ההון נפגש עם בעל השליטה באי.די.בי והבהיר שטרם הכריע בבקשת היתר השליטה, אך שהסיכוי שתאושר לא גבוה. בנוסף, רמז משה ברקת לאדוארדו אלשטיין שעדיף לו לבחור בדסק"ש על מנת לעמוד בדרישות חוק הריכוזיות: "אל תעשה טעויות"
הצרות של אדוארדו אלשטיין ממשיכות להיערם: ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר העביר הממונה על שוק ההון אינדיקציות שליליות לבעל השליטה בדיסקונט השקעות (דסק"ש) ואי.די.בי פתוח בנוגע לקבלת היתר השליטה בכלל ביטוח שבה הוא מחזיק באמצעות אי.די.בי.
בפגישה שנערכה ביום שלישי האחרון ביוזמת אלשטיין, שביקש לקבל תמונת מצב בנוגע לסיכויים שלו לקבל היתר שליטה בכלל, השתתפו לפחות שבעה אנשים. מצד אלשטיין השתתף, בין היתר, סאול זאנג, היועץ המשפטי של אירסה — החברה שבאמצעותה אלשטיין מחזיק בקרן דולפין ששולטת באי.די.בי פתוח ודסק"ש. זאנג הוא גם שותף בחברה. מצד ברקת השתתפו מספר בכירים ברשות, בהם עבד חסדייה, סגנו הבכיר. במהלך הפגישה אמר ברקת לאלשטיין כי "אנחנו אמנם עדיין בוחנים את הבקשה שלך להיתר שליטה, אולם כפי שהדברים נראים עכשיו, הסיכויים שלא תקבל אותו גבוהים". זו למעשה הפעם הראשונה שבה אלשטיין, שהגיש לברקת בקשה להיתר שליטה לפני חודשיים, מקבל אינדיקציה רשמית בנוגע לבקשתו.
חידת ההון של אלשטיין
מאז עברה אי.די.בי פתוח לידיו של אלשטיין, היא מכרה 20% ממניות כלל בעסקאות החלף, שפירושן הוא שהחברה יכולה לקבל את המניות בחזרה, ועוד 18% לקבוצה שכוללת את בעל השליטה בענקית הנדל"ן אראונדטאון יקיר גבאי, מורי ארקין ומנכ"ל שיכון ובינוי אייל לפידות. כיום אי.די.בי מחזיקה ב־20.3% ממניות כלל, אך הן מופקדות בידי משה טרי שמשמש כנאמן. טרי מחזיק במניות השליטה בכלל מאז אוגוסט 2012, כשאי.די.בי עוד נשלטה על ידי נוחי דנקנר. באותה העת החליט הממונה דאז עודד שריג להפקיד את המניות בידי נאמן בשל מצבה הפיננסי הרעוע של אי.די.בי תחת דנקנר. פירוש הדבר הוא שאלשטיין מנוע מלהתערב בנעשה בכלל, אלא אם יקבל היתר שליטה.
בפגישה הבהיר ברקת כי הוא בודק שני אלמנטים מרכזיים טרם יכריע אם להעניק לאלשטיין היתר שליטה. האלמנט הראשון הוא בדיקה בשם Fit and Proper, שפירושה הוא מידת ההתאמה של אלשטיין להחזיק בשליטה בכלל. האלמנט השני הוא ההון העצמי של אלשטיין, שנדרש להציג בפני ברקת הון עצמי של 3.3 מיליארד שקל לפחות כדי שברקת יוכל להיות בטוח שביכולתו של אלשטיין לתמוך בכלל ביטוח במידת הצורך.
כשנושא זה עלה לשולחן, שאלו אנשי הרשות את אלשטיין כיצד הוא צבר את הונו. אלשטיין השיב כי הונו הראשוני נצבר בעת שניהל את תיק הנכסים של המיליארדר היהודי־אמריקאי ג'ורג' סורוס. לדברי אלשטיין, לאחר שצבר הון ראשוני מפעילות זו, הוא הפך לשותף של סורוס. כיום אלשטיין מחזיק בשליטה בחברת אירסה, שנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 600 מיליון דולר, ובחברת קרסוד שפועלת בתחום החקלאות. חרף כל זאת, רשות שוק ההון מתקשה לאמוד את הונו של אלשטיין לפי הנתונים שהציג לה.
סימן השאלה סביב ההון העצמי הוא אינו הבעיה היחידה שעומדת בפני הענקת היתר שליטה בכלל לאלשטיין. גם מצבה הפיננסי הרעוע של החברה־האם אי.די.בי פתוח מהווה מכשול. השווי הנכסי הנקי (NAV) של החברה הוא שלילי ועומד כיום על מינוס 440 מיליון שקל, מה שמעמיד בסימן שאלה את היכולת של החברה לפרוע את החובות שלה שמסתכמים ב־2.2 מיליארד שקל נטו. בהתאם לכך, מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח נערכים להסדר חוב ואף דורשים זאת מהחברה. אם אי.די.בי פתוח תיקלע להסדר חוב, שפירושו הוא כמעט תמיד ביצוע תספורת לנושים, ספק אם אלשטיין יוכל לקבל היתר שליטה בכלל שמנהלת כספי ציבור ועמיתים בהיקף של מיליארדי שקלים.
כלל תימכר בבורסה?
אם אלשטיין לא יקבל היתר שליטה בכלל, ברקת צפוי להורות לו למכור את מניות החברה באמצעות הצעת מכר בבורסה. במקרה כזה אלשטיין יתקשה לקבל פרמיית שליטה עבור המניות. בינתיים, לפי המתווה שגיבשה דורית סלינגר, קודמתו של ברקת, על טרי למכור 5% מכלל ביטוח בכל כמה חודשים. המכירה הבאה צפויה בספטמבר. המתווה יצא לפועל לאחר מאבק משפטי ממושך שהתנהל בין סלינגר לאלשטיין, שסירבה להעניק לו היתר שליטה וגם לא אישרה את מכירת השליטה לשלל גופים סיניים שעמם הגיע אלשטיין לסיכום על רכישת כלל. מצב זה הוביל לכך שהמניות נמכרו תחת לחץ במחיר נמוך יחסית, מה שתרם לכך שהשווי הנכסי הנקי של אי.די.בי הפך לשלילי.
אם בקשת היתר השליטה של אלשטיין תיענה בשלילה באופן סופי כך שהוא ייאלץ למכור את המניות בבורסה, ברקת צפוי להעניק לאלשטיין בין שנה לשנה וחצי ארכה על מנת למכור את השליטה בכלל בפרמיה, בלי שהדבר ייחשב להפרה של חוק הריכוזיות, מה שימנע את מכירת המניות הקרובה על ידי טרי. כדי שברקת יוכל לתת אישור כזה, יש צורך בקבלת אישור מוועדת הריכוזיות. במקרה כזה בעלי האג"ח של אי.די.בי פתוח צפויים להיות חלק מהליך מכירת השליטה בכלל באמצעות חברות בוועדה, שאמורה לקום בימים הקרובים כדי לבחון את האפשרויות למכירת השליטה בכלל במקרה שלא יתקבל היתר שליטה, ושתהיה משותפת להם ולאי.די.בי פתוח.
ייתכן שהדברים שנאמרו בפגישה בין הממונה על שוק ההון לבעל השליטה באי.די.בי פתוח ודסק"ש הם הרקע לדברים שאמר אלשטיין למחרת בוועידת שוק ההון 2019 של "כלכליסט". בוועידה שנערכה ביום רביעי אמר אלשטיין כי הוא חושב שעדיף שחברת ביטוח תוחזק על ידי בעל שליטה שיידע לתמוך בה פיננסית במקרה הצורך, אך שנדמה כי הרגולטור בישראל, כלומר ברקת, חושב שעדיף שחברות ביטוח יתנהלו ללא גרעין שליטה — מצב שעשוי להיווצר אם אלשטיין ייאלץ למכור את המניות בבורסה.
בנוסף אמר הממונה לאלשטיין בפגישה כי "אני מציע שלא תעשה טעויות בכל הנוגע להתמודדות שלך עם חוק הריכוזיות. אל תבנה על ההחזקה בנכס פיננסי כי ייתכן שלא יהיה לך נכס כזה". ברקת אף סירב להתחייב שיקבל את ההחלטה בנוגע להיתר השליטה בתוך זמן קצר, ואמר שייתכן שההחלטה תיפול אחרי סוף 2019 — דבר שמהווה בעיה קשה עבור אלשטיין בשל חוק הריכוזיות שקובע כי עד סוף השנה הנוכחית עליו יהיה לבחור בין האחזקה בנכס ריאלי — דיסקונט השקעות על שלל החברות שבהן היא שולטת (שופרסל, סלקום ונכסים ובניין) — לבין האחזקה בנכס פיננסי — כלל ביטוח.
עבור אלשטיין מדובר בבעיה שאף עשויה להשאיר אותו קירח מכל הכיוונים, שכן אם הוא יבחר להישאר עם הנכס הפיננסי המשמעותי שלו — כלל — מה שיחייב אותו למכור את השליטה בדסק"ש, ולא יקבל היתר שליטה בכלל, הוא ייאלץ למכור גם את חברת הביטוח ולמעשה ייפרד מכל החברות שקיבל לידיו כשרכש את קונצרן אי.די.בי.
אלשטיין רכש את השליטה באי.די.בי ב־2014 יחד עם מוטי בן־משה, אולם השותפות לא האריכה ימים ובתום קרב ארוך הפך אלשטיין ב־2016 לבעל השליטה היחיד בחברה. מאז רכש את אי.די.בי, הזרים לה אלשטיין 2.7 מיליארד שקל, אך חרף הזרמות הכסף הרבות, נדמה כי ספינת הענק של אלשטיין מתקשה לצוף.