לא עמדו ביעד: הזרמת הגז מתמר למצרים תידחה בחודשים
הזרמת הגז אמורה היתה להתחיל עד סוף הרבעון השני, אך עדיין לא התקבלו האישורים מצד משרד האנרגיה והממונה על התחרות
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
שותפות הגז הטבעי תמר תדחה את הזרמת הגז המתוכננת למצרים בכמה חודשים, כך נודע ל"כלכליסט". הזרמת הגז היתה אמורה להתחיל באופן רשמי עד סוף הרבעון השני של 2019, כלומר עד אתמול בחצות, אולם טרם התקבלו שני אישורים רגולטוריים הכרחיים. הראשון הוא של משרד האנרגיה, שיתיר את היצוא, והשני הוא של הממונה על התחרות, על עצם רכישת 39% מצנרת הגז שאמורה להוליך את הגז מישראל למצרים.
- לראשונה: גז מישראל הועבר למצרים לקראת הזרמה מסחרית
- קרבות הגז: התביעה שגרמה לקובי מימון לעבוד לטובת הציבור
- מאגר תמר: שבע השנים הטובות מתקרבות לקצן
שותפות תמר מחזיקה באחד משני חוזי הענק למכירת גז מישראל למצרים. אלו נחתמו בפברואר 2018, והם כוללים מכירה ממאגרי תמר ולווייתן בהיקף כולל של כ־64 מיליארד מ"ק, בחלוקה שווה בין המאגרים ולמשך עשר שנות אספקה. היקף ההכנסות המשוער של שני החוזים, כפי שדווח בזמנו, הוא כ־15 מיליארד דולר, כאשר כחצי מהתמורה הכספית אמורה להיכנס לקופת המדינה (בתמלוגים, מס חברות ומס ששינסקי, עמלות תשתית).
במקור הכוונה היתה להזרים את הגז כבר בחודש שעבר, או לכל המאוחר בתחילת יוני, גם אם מדובר בכמויות קטנות יחסית ועל בסיס עודפי היצע של השוק הישראלי. "כלכליסט" חשף לפני כחודש שגז כבר יצא מישראל למצרים, והבדיקות ההנדסיות של הצנרת שבוצעו בשבועות האחרונים הובילו למסקנה שאין בעיות טכניות. מנגד, הקיץ כבר הגיע, מה שאומר שהביקוש לגז, שמניע את תחנות הכוח, יגיע בקרוב לשיאו - עובדה שמעמידה בספק את הרזרבות שיש בידי מאגר תמר לספק למצרים.
אם לא די בכך, שר האנרגיה יובל שטייניץ עוד לא חתם על היתר היצוא המלא ממאגר תמר, והממונה על התחרות מיכל הלפרין עוד לא נתנה את אישורה לעסקה שבה דלק ונובל אנרג'י חברו לחברה הממשלתית המצרית איסט גז, בדרך לקנות 39% מצנרת הגז המושבתת של EMG, שאמורה לשרת את הלקוחות במצרים. במסגרת העסקה, שנחתמה בספטמבר 2018, נקבע כי הצדדים ישלמו 518 מיליון דולר, מתוכם נובל אנרג'י ודלק 370 מיליון דולר בחלוקה שווה והשאר השותף המצרי, עבור רכישת הנכס וזכות השימוש בו.
בשותפות תמר מעריכים שהזרמת הגז תידחה בכמה חודשים ואולי אפילו לאחר החגים, עד שיהיה להם גם גז לספק וגם אישורים מתאימים. מאחר ששר האנרגיה יובל שטייניץ היה אחד מתומכי מתווה הגז, שבמסגרתו דובר על מכירת גז למצרים, בשותפות תמר לא צופים בעיות בקבלת אישורים למהלך, שאושר עוד בממשלה הקודמת. מנגד, ברשות התחרות עוד לא גיבשו דעה על עסקת הרכש של צנרת הגז, תחת החשש התיאורטי שיום יבוא ומפעלים ירצו לקנות גז מצרי, שאולי יהיה יותר זול מזה שנמכר פה. אחד הפתרונות המסתמנים הוא לכפות על שותפויות הגז תמר ולווייתן לבצע עסקאות החלף (SWAP), כך שהן יחויבו לספק גז למפעל מקומי באותו מחיר שהיה מקבל על גז מצרי.