$
שוק ההון

הדולר יציב לקראת החלטת הפד - המשקיעים צופים 3 הורדות ריבית השנה בארה"ב

פסגות: "כלכלת ארה"ב נמצאת בהאטה אך עדיין לא מדובר על מצב חירום המצדיק הפחתת ריבית"; המטבע האמריקאי נסחר בשוק המקומי תמורת 3.60 שקלים

כתבי שוק ההון 11:2219.06.19

שוק המט"ח הגלובלי מתנהל ביציבות דרוכה לקראת החלטת הריבית של הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב, שתתקיים היום (ד') בשעה 21:00 שעון ישראל.

 

הדולר האמריקאי נסחר ביציבות מול רוב המטבעות המובילים בעולם כאשר בשוק המקומי הוא מחליף ידיים בין הבנקים תמורת 3.60 שקלים לדולר.

 

החלטת הריבית הנוכחית צפויה לרכז עניין רב זאת בשל העבודה שהנרטיב השולט במהלך השבועות האחרונים הוא שכלכלת ארה"ב בדרך להאטה חמורה (בעקבות מלחמת הסחר) והפתרון הוא הפחתת הריבית של הפד.

 

כלומר, הפד יפעל להפחתת ריבית בקרוב כפעולת "ביטוח" על מנת להבטיח את המשך ההתרחבות הכלכלית. על פי החוזים העתידיים הנסחרים על ריבית הפד, ישנה הסתברות של 85% להפחתת ריבית כבר בחודש יולי. החוזים למעשה מגלמים לחלוטין 3 הפחתות ריבית של 25 נ"ב עד סוף השנה.

 

עם זאת, הנתונים הכלכליים שפורסמו לאחרונה מראים שכלכלת ארצות הברית ממשיכה להתרחב בקצב מרשים. האם "השוק" צודק ואנחנו בדרך למיתון בכלכלה הגדולה בעולם? גיא בית אור, כלכלן המאקרו של פסגות, עושה סדר.

 

האם באמת הנתונים הכלכליים עד כדי כך גרועים שהפחתת ריבית מוצדקת בשלב זה?

על השאלה ניתן לענות יחסית בקלות היום, במיוחד אחרי הנתונים הטובים שיצאו בסוף השבוע. כן, כלכלת ארה"ב נמצאת בהאטה אך עדיין לא מדובר על מצב חירום המצדיק הפחתת ריבית. למעשה, נתוני המכירות הקמעונאיות והייצור התעשייתי אשר יצאו בסוף השבוע, אם כבר, אמורים להרחיק את הפחתת הריבית הגלומה לחודש יולי שכן אלו היו טובים מהצפוי ואותתו על כך שהצריכה הפרטית תצמח, ככל הנראה, בקצב בריא של כ-3.0% ברבעון השני של השנה.

 

האם הפחתת ריבית בשלב זה באמת תעזור לפעילות הכלכלית ?

צריך להיזכר לרגע במנגנון הריבית וההשפעה על הכלכלה הריאלית. קודם כל, התמסורת מהריבית לכלכלה הריאלית לוקחת בערך 3-4 רבעונים כך שגם אם בפד יורידו ריבית עכשיו, אנו לא צפויים לראות את ההשפעה הריאלית לפני המחצית השנייה של 2020. מעבר לזה, האם הפחתת ריבית אחת או שתיים באמת תשנה משהו לכלכלה שעדיין צומחת בקצב הגבוה מהפוטנציאל שלה? האם הפחתת ריבית כעת לא תהיה פשוט "זריקת תחמושת לפח"? האפקט הכי חזק של המדיניות המוניטארית הוא כאשר הכלכלה נכנסת לשפל או שהכלכלה נמצאת בשיא – אם הנתונים הכלכליים עדיין בסדר, למה שהפד יפחית את הריבית ביולי?

 

מימין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ו נגיד הפד ג'רום פאוול מימין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ו נגיד הפד ג'רום פאוול צילום: בלומברג

 

איך בדיוק הפחתת ריבית תעזור על מנת למתן את השפעות מלחמת הסחר?

בכל הנוגע למלחמת הסחר, חברי הפד כבר אמרו בעצמם שהם עוקבים אחר ההתפתחויות, אך אי אפשר למהר ולהסיק מסקנות לגבי האפקט על הכלכלה בעיקר בשל העובדה שעדיין לא ברור לאיזה כיוון היא הולכת. בנק מרכזי שעובד באופן סדור, יתקשה לקבל החלטות הרות גורל רק על בסיס ספקולציות ולכן כל עוד הכיוון של מלחמת הסחר לא מאוד ברור, הפחתת ריבית מוקדמת עשויה להיות טעות מדיניות. נוסיף ונאמר שאם תהיה החרפה משמעותית אשר תגדיל את הסיכון של כניסת ארה"ב והעולם למיתון, הפד לא יפחית את הריבית פעם אחת או פעמיים אלא יפחית אותה במהירות מספר רב של פעמים. נכון להיום, זה עדיין לא התרחיש המרכזי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x