בכירי המערכת הבנקאית מחפשים אקזיט - ופימי קונה
דוידי הציע לדיסקונט להשקיע כמה מיליוני שקלים בקרן הראשונה שלו וסיפר שיש לו עוד כמה משקיעים. בדיסקונט הסכימו, ומאז הבנק השקיע בכל אחת מהקרנות שגייס דוידי
בנק דיסקונטוקרן פימי מנהלים סוג של שותפות כבר יותר מ־20 שנה. מייסד ומנכ"ל פימי ישי דוידי, שהקים את הקרן לפני כ־22, שנה הגיע לדיסקונט בתקופה שבצמרת הבנק עמדו המנכ"ל דאז אברהם אשרי והיו"ר גדעון להב.
- נעילה חיובית בבורסת ת"א; אלוני חץ מחקה 4%, דיסקונט נחלשה ב-0.5%
- מנכ"לית בנק דיסקונט, לילך אשר טופילסקי, פורשת מתפקידה - תצטרף לקרן פימי
- יו"ר דיסקונט לשעבר יוסי בכר מונה ליו״ר חיפה כימיקלים
דוידי הציע לדיסקונט להשקיע כמה מיליוני שקלים בקרן הראשונה שלו וסיפר שיש לו עוד כמה משקיעים. בדיסקונט הסכימו, ומאז הבנק השקיע בכל אחת מהקרנות שגייס דוידי.
בשני הגיוסים האחרונים, דיסקונט השקיע 70 מיליון דולר בפימי, ב־2012 בקרן של 800 מיליון דולר וב־2015 בקרן של 1.1 מיליארד.
הגיוס האחרון היה היחיד שבוצע תחת ניהולה של לילך אשר טופילסקי, שהודיעה אתמול על התפטרותה מהבנק והצטרפותה לקרן כשותפה בכירה. בין דוידי ואשר טופילסקי קיימים קשרי ידידות והערכה, אבל צירופה לפימי מפתיע לא פחות - ואולי אף יותר - מהתפטרותה הפתאומית.
נכון להיום, בפימי יש שבעה שותפים בכירים, ורק אחד וחצי מהם עומדים בפרונט: דוידי שמושך את אור הזרקורים וגילון בק, חבר מהשייטת שמלווה אותו לאורך שנים.
השותף הבכיר האחרון שצירף דוידי היה אלדד בן משה, שנכנס לפימי ב־2012. דוידי הכיר את בן משה מתוך חברת אינרום, שאותה ניהל בן משה והיתה בשליטת פימי. כלומר, הוא צמח מתוך הבית, בדומה לרוב השותפים הבכירים. לעומתם, אשר טופילסקי היא סוג של שחקן רכש.
הקרן הוותיקה צריכה כיווני מחשבה חדשים
פימי היא קרן ההשקעות הפרטית הגדולה בישראל. מבחינת מוניטין, היא נמצאת ברמה אחת מעל כל האחרות. ובכל זאת, בשנים האחרונות הקרן רשמה גם נפילות, כמו ההשקעות בתדירגן ובח.מר - וייתכן שדוידי חש שהגיע לרענן את המערכת בחשיבה מסוג אחר. לאשר טופילסקי יש היכרות עם חברות רבות מהזווית הבנקאית.
לעומת זאת, היא מעולם לא ניהלה חברה ריאלית מהסוג שיש בפורטפוליו של פימי. יתרה מכך, פימי מעולם לא השקיעה בנדל"ן או בפיננסים, התחומים שמהם באה אשר טופילסקי. פימי גם גם לא מתכוונת להשקיע בחברות כאלו, בהתאם למדיניות שלה.
כך או כך, אשר טופילסקי מגיעה על תקן של כוכבת. בק אולי יישאר מספר 2, לפחות על הנייר, אבל המנכ"לית הפורשת תהפוך את הצמד לשלישייה. ההצלחה שלה בדיסקונט בחמש השנים האחרונות פתחה לה פתח לבחירה מפתיעה. במקום ללכת לנהל חברה אחרת, היא בחרה להצטרף לקרן. אולי למדה משהו מעמיתתה, מנכ"לית בנק לאומי רקפת רוסק־עמינח, שכבר שנים מרחפות לגביה שמועות המרמזות לפרישתה הקרובה מהבנק, לטובת קרן השקעות זרה. בינתיים זה לא קרה.
נדמה שתפקיד מנכ"ל בנק הופך בהדרגה פלטפורמה למעבר לעולם הריאלי. נראה שאשר טופילסקי, בדומה לאייל לפידות, החליטה שעדיף לנצל עכשיו את הנקודות שצברה ולתרגם אותן לתנאים משופרים בתחום שבו שכר הבכירים אינו מוגבל.
אולם פרישתה של אשר טופילסקי לא נעוצה רק במגבלה על שכר הבכירים. סיבה נוספת, לא פחות משמעותית, נפוצה במערכת הבנקאית בשנתיים האחרונות: אם פעם בנקאי היה אחד המקצועות היוקרתיים ביותר, ולא רק מבחינת השכר, כיום מדובר כמעט בשק חבטות.
מנכ"לי הבנקים אמנם מחזיקים בידיהם כוח רב, אבל לאט לאט, בשאלת התועלת מול הסיכון, הכף נוטה יותר ויותר לכיוון השני, עד כדי כך שמנהלים מהדרג השני והשלישי מחפשים את דרכם החוצה.
המשבר בבנקאות - ההזדמנות של דוידי
דוידי רואה במצב הזה הזדמנות. מבחינתו, כדור השלג החל להתגלגל עם עזיבת בכירים בבנק הפועלים, וייתכן מאד שאשר טופילסקי איננה האחרונה שיגייס. הרבה תלוי במידת ההתמודדות שלה עם האתגר החדש. בתפקידה כשותפה בפימי, היא תשמש יו"ר בחברות בסדר גודל של אורמת וגילת לווינים. דוידי מאמין בה, ביכולת האנושית והעסקית שלה, אבל סביר להניח שהוא לוקח בחשבון גם את חוסר הניסיון.
דוידי מתכנן להמשיך לעמוד בקדמת הבמה ככוכב של הקרן. אשר טופילסקי לא תסכן את המעמד הזה, אבל בהחלט יכולה להפוך לכוכבת משנה.
פימי רכשה עד כה שליטה בכ־90 חברות ומימשה כ־60 מהן, בעסקאות בהיקף של יותר מ־5.5 מיליארד דולר. הקרן פועלת כיום בכ־50 מפעלים בישראל ועוד עשרות ברחבי העולם.