$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

בגלל הבנקים והאמריקאיות: גיוסי האג"ח צנחו ב־60%

מדו"ח של S&P מעלות עולה כי היקף הנפקות האג"ח במאי הפכו אותו לחודש החלש מתחילת השנה. הצניחה מיוחסת לאובדן האמון בחברות הנדל"ן האמריקאיות ולקיפאון הגיוסים במגזר הפיננסי. גם היקף ההנפקה הממוצעת נמצא בירידה מאז 2015

חזי שטרנליכט 07:5503.06.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

בחודש מאי נרשמה בבורסה בתל אביב קריסה בהיקף גיוסי חוב באמצעות אג"ח — כ־2.4 מיליארד שקל גויסו, ירידה של 60% ביחס לחודש המקביל ב־2018, אז עמדו הגיוסים על כ־5.8 מיליארד שקל. כך עולה מדו"ח של S&P מעלות שהגיע לידי "כלכליסט".

 

מאז אפריל 2018, חודש מאי 2019, שהסתיים לא מכבר, היה החודש עם היקף הגיוסים הנמוך ביותר מלבד אוגוסט 2018, חודש שבו הפעילות דלה באופן מסורתי, שבמהלכו נרשמו גיוסים בהיקף של מתחת ל־2 מיליארד שקל. כמו כן, במאי נרשם היקף ההנפקות החודשי הנמוך ביותר מתחילת השנה, נמוך משמעותית ביחס לממוצע בינואר־אפריל 2019, שעמד על היקף גיוסים של כ־5 מיליארד שקל בחודש. 

 

 

חברות הנדל"ן האמריקאיות כבר לא אטרקטיביות

 

הסיבות לירידה בהיקף הגיוסים טמונות בירידה באטרקטיביות של חברות האג"ח האמריקאיות, לאחר שאיבדו את אמון המשקיעים בשוק ההון התל־אביבי, יחד עם היעדר גיוסי חוב מצד הבנקים ומרבית חברות הביטוח הגדולות במשק. ביחד תופעות אלו גרמו לכך ששוק גיוסי החוב בתל אביב כמעט התייבש.

 

בשנה שעברה נרשמה נוכחות ערה של חברות הנדל"ן האמריקאיות, שגייסו בארץ חוב באמצעות מודל ההתאגדות באיי הבתולה הבריטיים (BVI). לעומת זאת, במאי הנוכחי נרשם גיוס אחד בלבד של חברת אג"ח אמריקאית, ווסטדייל, בהיקף של חצי מיליארד שקל (בדירוג -AA, לסדרה שגובתה בנכסים), וגם הוא הגיע לאחר תקופה ארוכה של יובש.

 

תקופה זו הגיעה על רקע קריסת מחירי האג"ח של חברות ה־BVI בדצמבר 2018, כחלק מהמשבר בשווקים. קריסה זו הותירה אחדות מסדרות האג"ח עם תשואה דו־ספרתית לפדיון עד היום. בסיכומו של דבר, היקף ההנפקות בתחום הנדל"ן עומד מתחילת 2019 על 9 מיליארד שקל, ירידה של 43.7% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. מעבר ליובש בגיוסי האג"ח בתחום הנדל"ן, גם גיוסי החוב באמצעות אג"ח של הבנקים במהלך מאי היו חלשים. זאת, בין היתר, משום שבארבעת החודשים הקודמים ב־2019 הבנקים ביצעו הנפקות בהיקפים משמעותיים.

 

מכיוון שגם הסקטור הריאלי לא תרם רבות לתחום הגיוסים, נרשם כאמור חודש חלש מאוד מבחינת היקפי הפעילות. ב־S&P מעלות מציינים גם כי לירידה בפעילות ההנפקות במאי תרמה אף העובדה שחברות ציבוריות נדרשות לפרסם את הדו"חות הכספיים עד סוף אותו החודש, ולכן חלק מהחברות היו מנועות מביצוע הנפקות לפני מועד פרסום הדו"חות.

 

רונית הראל בן זאב. "הבנקים יניעו את המשך הפעילות" רונית הראל בן זאב. "הבנקים יניעו את המשך הפעילות" צילום: אסנת רום

 

רק הנפקה אחת בסקטור הפיננסי במאי

 

בניגוד לחודש אפריל, שבו בלטה מאוד הנפקת המניות של ישראכרט, שכללה גם גיוס אג"ח בהיקף של 1.07 מיליארד שקל, חודש מאי היה דליל באירועים דרמטיים בגיוסי החוב. ההנפקות שבלטו בחודש מאי היו אלה שביצעו איירפורט סיטי וחברת נכסים ובניין, שכל אחת מהן גייסה כ־500 מיליון שקל. בסקטור הפיננסי בוצעה במאי רק הנפקה בודדת של חברת הביטוח הפניקס, זו הסתכמה בהיקף של כ־300 מיליון שקל.

 

בחמשת החודשים הראשונים של השנה הנפקות הסקטור הפיננסי היוו כ־40% מהיקף ההנפקות. בסיכום חמשת החודשים הראשונים של השנה הונפקו אג"ח בהיקף של כ־23 מיליארד שקל, ירידה של קרוב ל־30% בהשוואה לכ־33 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בשנה החלשה ביותר מבחינת גיוסים מאז 2016.

הגיוסים הגדולים כן השפיעו על הסטטיסטיקה הכוללת - מתחילת 2019 עשרת המנפיקים הגדולים גייסו יותר מ־12 מיליארד שקל, שהיוו למעלה מ־50% מהיקף ההנפקות. זו עלייה משמעותית בהשוואה לשנת 2018, אז גייסו עשרת המנפיקים הגדולים שיעור של 35% מהיקף ההנפקות.

 

עוד עולה מהדו"ח של S&P מעלות כי ההיקף של גיוס ממוצע הולך ויורד בהתמדה בשנים האחרונות. הנפקה ממוצעת ב־2019 עומדת על כ־400 מיליון שקל בהשוואה לכ־465 ו־475 מיליון שקל בשנים 2018 ו־2017, בהתאמה. בעוד גיוסים קטנים יותר מאפשרים למנהלי ההשקעות לגוון אותן יותר, הם מוסיפים עלויות מצטברות של אנליזה

לצורכי ניתוח.

 

לאחר כמה חודשים רצופים של מגמת ירידה במרווחי הסיכון, רמת מרווחי הסיכון בקרב קבוצות הדירוג A ו־AA, בדירוג של S&P מעלות, בסוף חודש מאי, משקפת יציבות. בנוסף, ניכרת עלייה קלה ביותר במרווחי הסיכון בקבוצת ה־BBB.

 

התשואות בשוק האמריקאי המשיכו לרדת ויש לכך השפעה גם על רמת המרווחים בשוק המקומי. הירידה במרווחי הסיכון בשוק המקומי, בחודשים ינואר עד מאי 2019, משקפת תפיסת סיכון עדכנית מצד המשקיעים ואת האפשרות לבצע הנפקות בתנאי מימון נוחים יחסית מבחינת החברות.

 

חרף החולשה בגיוסים, רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות, החברה שחיברה את הדו"ח, אמרה כי "בעיקר הבנקים וחברות מוכרות, בעלות רמת איכות אשראי גבוהה יחסית, הם אלו שיניעו את המשך הפעילות בשוק הנפקות החוב, בהתאם לצורכי המימון ומיחזור החוב של שחקנים אלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x