הדיבידנדים בדרך: חברות הביטוח מחכות ל־15 ביולי
כל החברות צפויות להציג עודפי ההון שעומדים בדרישות הרגולטור לחלוקת דיבידנד; הפניקס ביצעה שני מהלכים שמקרבים אותה לדיבידנד: הכנסת רשת בתי האבות עד 120 תחת חברת הביטוח וניתוק סוכנויות הביטוח ממגבלות חלוקת הדיבידנד
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
בעלי המניות של חברות הביטוח ממתינים בציפייה ל־15 ביולי. בתאריך הזה צפויות חברות הביטוח לפרסם את דוח יחס כושר הפירעון שלהן לשנת 2018, שאמור להראות מה עודפי ההון שיש להן למול דרישות חיזוק ההון שהחילה עליהם רשות שוק ההון.
- אושרה ייצוגית נגד חברות הביטוח; הנזק הפוטנציאלי - 5 מיליארד שקל
- כלל עברה מהפסד לרווח של 209 מיליון שקל ברבעון הראשון
- זינוק ברווחי הפניקס ברבעון; תחלק דיבידנד של 250 מיליון שקל
הרשות אמנם העניקה לחברות הביטוח שהות עד סוף 2024 לחזק את ההון שלהן בהתאם לדרישות החדשות, אך כל החברות עשו מאמצים להגיע ליעד הזה כמה שיותר מוקדם. מדוע? כי התנאי של רשות שוק ההון לחלוקת דיבידנדים על ידי חברות הביטוח הוא עמידה מלאה בדרישות ההון.
אמנם שלוש מתוך חמש חברות הביטוח (מנורה, הראל והפניקס), חזרו לחלק דיבידנדים בשנתיים האחרונות אך בהיקף קטן יחסית. בעלי המניות מחכים בציפייה לחזרת הדיבידנדים הגדולים.
הדוח אמור לשקלל את הסיכונים של פעילויות של חברת הביטוח וההון שהן חייבות להחזיק למול כל פעילות (למשל ביטוחי חיים וביטוחים סיעודיים הם עתירי דרישות הון) וכן את כל הפעולות שהן ביצעו כדי לחזק את ההון, כמו גיוסי הון וחוב. אשתקד פרסמו החברות את יחס כושר הפירעון שלהן לשנת 2017, ממנו עלה כי כולן עומדות ביעד הנדרש.
אך כדי לחלק דיבידנדים, רשות שוק ההון גם רוצה שלאחר חלוקתו היחס יעמוד על 100% לפחות ושהדירקטוריון יגדיר כרית ביטחון מעל המינימום הנדרש, שרק אם עומדים בה ניתן לחלק דיבידנדים. ככל הידוע, כל חברות הביטוח צפויות להציג עודפים נאים על המינימום הנדרש ואז גם כלל ומגדל צפויות לחזור ולחלק דיבידנדים.
הפניקס: חברת הסוכנויות תהפוך מחברה בת לאחות
בינתיים, דוחות הרבעון הראשון חושפים מהלך שביצעה הפניקס — חלוקה כדיבידנד בעין (המשולם ברכוש או בניירות ערך ולא במזומן) של מניות חברת בת שלה, המחזיקה בכל סוכנויות הביטוח שלה, ובכלל זה בסוכנויות ניהול ההסדרים הפנסיונים אגם לידרים, שקל, אורן מזרח, רמון גרניט, כהן גבעון ואחרות.
מניות החברה הבת יחולקו כידיבידנד להפניקס אחזקות, המחזיקה ב־100% מחברת הביטוח, כך שחברת הסוכנויות תהפוך לחברה אחות של חברת הביטוח. החברה הבת ייצרה ב־2018 רווח של 85 מיליון שקל. הפרידה הזו משמעותית עבור קבוצת הפניקס ובעלי מניותיה, שכן היא מנתקת את יכולת חלוקת הרווחים של פעילות סוכנויות הביטוח מדרישות ההון של חברת הביטוח.
כזכור, במרץ האחרון, רגע לפני הפרידה של הפניקס סוכנויות מהפניקס ביטוח, היא חילקה לה דיבידנד של 220 מיליון שקל. יש לציין כי ההון של פעילות הסוכנויות לא נזקף לחיזוק ההון של חברת הביטוח, כך ש"אובדנה" של הפעילות לא מחליש את ההון של חברת הביטוח.
מכאן והלאה, הרווחים של סוכנויות הביטוח יהיו ניתנים לחלוקה לחברת הפניקס אחזקות ישירות (ומשם לבעלי המניות של הפניקס, קבוצת דלק והציבור) בלי לעבור דרך משוכת דרישות ההון של הרגולטור.
בעבר ביצעה חברת הביטוח מנורה מהלך דומה, כשחילקה את מניות חברת שומרה ביטוח ואת מניות קרן הפנסיה מבטחים החדשה כדיבידנד בעין, כך שהן הפכו חברות אחיות של חברות הביטוח וזרם הדיבידנדים מהן לא היה כפוף לדרישות ההון של חברת הביטוח.
רשת בתי האבות הפכה מחברה אחות לחברה בת
חודשים ספורים לפני כן (דצמבר 2018) ביצעה הפניקס מהלך משמעותי נוסף שמקרב אותה לזרם חלוקת דיבידנדים: העברת פעילות רשת בתי האבות עד 120 מחברת אחות של הפניקס ביטוח לחברת בת שלה. שוויה בספרים של הפעילות הזו היא 597 מיליון שקל.
ההעברה חיזקה את ההון העצמי של הפניקס בטווח שבין 520 ל־597 מיליון שקל, שכן עוד לא ברור אם הרגולטור יכיר בכל הסכום כהון. אם לא די בכך, הכנסת הפעילות תחת חברת הביטוח מאפשרת לגייס לפעילות הצומחת של רשת בתי האבות הון וחוב על בסיס הדירוג הגבוה של חברת הביטוח, מה שמוזיל מאד את עלויות המימון שלה.