עלייה של 19% ברווח הרבעוני של הפועלים בנטרול השפעת חקירת המס
הרווח עמד על 821 מיליון שקל - ללא הנטרול זינק הרווח הנקי ב-31%; הבנק מצמצם אשראי צרכני ולעסקים קטנים ובינוניים וממשיך להסתער על המשכנתאות והאשראי העסקי; בזכות מכירת ישראכרט ולמרות עננת חקירת המס, הבנק הכריז על תכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של עד 1.3 מיליארד שקל
בנק הפועליםמסכם רבעון: חודש וחצי לאחר ההודעה על פרישתו הצפויה של המנכ"ל אריק פינטו בסוף השנה, מדווח הבנק על רווח של 821 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2019, לעומת 628 מיליון שקל ברבעון המקביל, זינוק של 31%. התשואה להון עמדה על 9%, לעומת 7.2% ברבעון המקביל.
בנטרול ההפרשות הנוגעות לפרשת המס בארה"ב שבוצעו ברבעון המקביל, שיעור העלייה ברווח עומד על 19% (התשואה להון ברבעון המקביל בנטרול ההפרשה עמדה על 7.9%).
- מכירת לאומי קארד הקפיצה ב-50% את רווחי בנק לאומי
- הבינלאומי מסכם רבעון מוצלח: הרווח הנקי זינק ל-183 מיליון שקל, שיפור ביחס היעילות
- מכשול לדיסקונט בדרך למיזוג עם דקסיה: יידרש למכור חלק מתיק האשראי כתנאי לעסקה
מהדוח עולה כי בעקבות ההפסד שנבע מהפרשה הנוגעת לחקירת עסקי קבוצת הבנק עם לקוחות אמריקאים שהוכרה בדוחות הכספיים של שנת 2018 - שעל ביצועה החליטו האורגנים המוסמכים של פועלים שוויץ רק בחודש מרץ 2019 - ועל מנת שפועלים שוויץ יעמוד ביחס הלימות ההון הרגולטורי הנדרש בשוויץ, השקיע הבנק 250 מיליון פרנק שוויצרי בהון של פועלים שוויץ ברבעון הראשון של שנת 2019. זאת מייד עם קבלת אישור הפיקוח על הבנקים להגדלת ההשקעה כאמור.
ברבעון הבא יהנה הבנק מתוספת של 210 מיליון שקל לרווח הנקי הודות להנפקת ישראכרט לפי שווי של 2.7 מיליארד שקל, במסגרתה מכר הבנק 65.2% מהחזקותיו בחברת כרטיסי האשראי.
נתוני הרבעון
הכנסות המימון מפעילות שוטפת הסתכמו ברבעון ב-2.39 מיליארד שקל, עליה של 7.8% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. יחס היעילות בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד השתפר מעט ועמד על 59.2% לעומת 60.3%.
בזמן שהמתחרה לאומי שם ברקס על האשראי למשכנתאות, בנק הפועלים ממשיך לדהור על האשראי בתחום עם עלייה של 2.1% בתיק זה מתחילת השנה ל-83.1 מיליארד שקל. במקביל צומח הבנק באשראי מסחרי ב-1.9% ל-38.2 מיליארד שקל, תוך חזרה איטית ושקולה בכלל המערכת לאשראי ללווים גדולים, שם מתמודדת המערכת הבנקאית עם תחרות מצד שוק ההון.
סך האשראי לציבור נטו הסתכם ב-283 מיליארד שקל - עלייה מזערית של 0.2% לעומת סוף 2018, שכן לצד הצמיחה באשראי מסחרי ומשכנתאות הבנק מצמצם חשיפה ללקוחות פרטיים ולעסקים קטנים.
בדומה ליתר המערכת הבנקאית, ההכנסות מעמלות ירדו ברבעון - במקרה של פועלים ב-3.7% ל-817 מיליון שקל - בין היתר בעקבות צמצום תיק ניירות הערך של הציבור בסוף 2018, על רקע הירידות בשווקים ממנו נגזרות עמלות ההפצה שגובה הבנק.
למרות העלייה בתיק האשראי, נרשמה ירידה בהוצאות בגין הפסדי אשראי שעמדו על 0.45% לעומת 0.69% ברבעון המקביל אשתקד. ההוצאות בגין הפסדי אשראי, נטו הסתכמו ברבעון הראשון של שנת 2019 ב-121 מיליון שקל, המהווה 0.17% מסך האשראי הממוצע לציבור, בהשוואה ל-216 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, המהווה 0.32% מסך האשראי הממוצע לציבור. זאת אחרי גביית חובות פרטנית שבוצעה.
כאשר עננת פרשת חקירת המס תלויה ועומדת והבנק נמנע מחלוקת דיבידנדים בלחץ הפיקוח על הבנקים, כתוצאה ממכירת ישראכרט נוצרו לבנק עודפי הון של 1.3 מיליארד שקל. בתיאום עם הפיקוח על הבנקים סיכם הבנק על תכנית רכישה עצמית של מניות הבנק כנגד עודפי הון אלה – חלף דיבידנד – וזאת על פני תקופה שעדיין לא ידועה והיקפיה ותנאיה עוד כפופים להחלטה ואישור דירקטוריון הבנק.
ב-15 באפריל 2019 הודיע פינטו לדירקטוריון הבנק על החלטתו שלא לחדש את חוזה העסקתו כמנהל הכללי של הבנק לכהונה נוספת, והוא יסיים את כהונתו ב-31 בדצמבר 2019 עם סיום חוזה העסקתו. ב-5 במאי מינה דירקטוריון הבנק ועדה לאיתור המנהל הכללי הבא של הבנק.
אריק פינטו מנכ"ל בנק הפועלים | צילום: צביקה טישלר |