בלעדי לכלכליסט
בן זאב מוציא לדרך את הנפקת הבורסה בתחילת יולי; הרוד שואו בישראל ובארה"ב
מנכ"ל הבורסה, שנמצא בסכסוך מתמשך עם העובדים על רקע דרישותיהם בעקבות מכירת השליטה, מעלה הילוך; הערכות: הצעת המכר ל־32.9% מהמניות תהיה לפי שווי של 650–600 מיליון שקל — גבוה ב־100 מיליון שקל מהשווי המינימלי במכירת השליטה
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
בעוד עובדי הבורסה בתל אביב מפגינים ומשביתים חלק מפעילותה, בעקבות העימות עם ההנהלה, מקדם המנכ"ל איתי בן זאב את המהלך להנפקתה.
- WeWork מתכוננת להנפקה: תקנה משרדים מאדם נוימן
- מנכ"ל הבורסה השעה שלושה חברי ועד
- ענת גואטה רוצה לאפשר בישראל פלטפורמות ייעוץ להמונים
ל"כלכליסט" נודע כי בימים אלה משלים משרד עורכי הדין וקסלר ברגמן, בראשות עו"ד עופר ינקוביץ', את הכנת תשקיף ההנפקה שמתוכננת ליולי, על בסיס דו"חות הבורסה לרבעון הראשון של 2019.
ההנפקה תהיה בדרך של הצעת מכר ל־32.9% לפחות ממניות הבורסה, המוחזקות בידי הנאמן משה טרי עבור ארבע קרנות השקעה זרות שהצטרפו לפני שנה לקרן מאניקיי ברכישת 71.7% ממניות הבורסה, בעסקה שהושלמה באוגוסט 2018. חברי הבורסה שיחפצו בכך יוכלו למכור חלק מאחזקתם בהנפקה, אם יהיה לכך ביקוש.
השווי שעל פיו תונפק הבורסה צפוי להיות גבוה מהשווי המינימלי של 550 מיליון שקל, שעליו התחייבה ההנהלה בהסכם עם הקרנות הזרות. האינטרס של הבורסה בהעלאת השווי הוא העובדה שכל שקל שייכנס בהנפקה מעל שווי של 550 מיליון שקל — מחצית ממנו תעבור לקופת הבורסה.
על פי הערכות, שווי הבורסה בהנפקה יעמוד על 600–650 מיליון שקל, כשהעלייה בשווי מיוחסת להתייעלות שעברה הבורסה בחודשים האחרונים, תוך חיסכון בהוצאות השכר, ולפוטנציאל העתידי שיודגש ברוד שואו שתקיים הנהלת הבורסה. הרוד שואו מתוכנן בישראל, אולם נראה שגם באירופה ובארה"ב, כדי למשוך משקיעים זרים. הפוטנציאל שעליו מדובר הוא פיתוח נושא ההייטק בחברות הנסחרות, כניסת חברי בורסה זרים וריטייל ברוקרס, שיפעלו דוגמת אי־טרייד.
הבורסה בוחנת גם אפשרות לבצע חלק מההנפקה בהצעה לא אחידה, כלומר הבטחת מניות לגופים מסוימים שיהיו מוכנים לרכוש בשווי מבוקש, דוגמת ההנפקות של פרשמרקט ו־G1.
32.9% מהמניות מוחזקות בנאמנות בידי משה טרי
הקרנות הזרות רכשו את המניות מידי חברי הבורסה, שהחזיקו בהן עד לאותה עת. העסקה להעברת מניות השליטה בבורסה התאפשרה לאחר שהכנסת חוקקה את החוק לשינוי מבנה הבעלות בה, וסללה בכך את הדרך להוצאת השליטה בבורסה באופן סופי מידי חברי הבורסה, המשתייכים בעיקר למערכת הבנקאית.
קרן מאניקיי האוסטרלית־אמריקאית מחזיקה כיום בכ־20% ממניות הבורסה, ונציג מטעמה מכהן בדירקטוריון. ארבע הקרנות הזרות שהצטרפו אליה הן Sunsuper ,Moelis ,Dalton ו־Novo Nordisk Foundation הדנית, שמחזיקה בשליטה בענקית התרופות הדנית הבינלאומית נובו נורדיסק, הנסחרת לפי שווי של 118 מיליארד דולר. לארבע הקרנות אין נציגות בדירקטוריון, והן בבחינת משקיעות פסיביות בבורסה.
כל אחת מארבע הקרנות מחזיקה ישירות ב־4.7% ממניות הבורסה, כשאחזקה נוספת בשיעור של 8.2% ממניות הבורסה, שמחזיקה כל אחת מהן, הועברה לידי טרי על פי הסכם הרכישה, וזאת עד להנפקה.
ההנפקה אמורה היתה להתבצע באוקטובר האחרון, אבל העימות עם עובדי הבורסה הוביל את בן זאב להכריז על הקפאתה עד להודעה חדשה.
עובדי הבורסה מחזיקים ב־6% מהמניות, כשמחציתן חסומות לשנה אחרי ההנפקה והמחצית האחרת חסומה לשנתיים. העובדים יוכלו להנזיל את האחזקה, שניתנה להם במסגרת ההסכם הקיבוצי האחרון, שנחתם עם כניסתו של בן זאב לתפקיד בינואר 2017. מבחינת בן זאב היה בעיכוב ההנזלה סוג של סנקציה על העובדים, שהכריזו על סכסוך עבודה בתמיכת ההסתדרות. ועד העובדים הציב דרישות לגבי הביטחון התעסוקתי של עובדי הבורסה כתוצאה ממכירת השליטה בה. הוועד טען כי בן זאב לא שיתף את נציגות העובדים במכירת השליטה, וכתוצאה מכך ביקשו העובדים להאריך את תקופת הביטחון התעסוקתי שעליה חתמה עמם ההנהלה בכמה שנים נוספות.
בן זאב, שניסה לבצע את ההנפקה במהירות, התאפק במשך חצי שנה, ועתה הוא מחדש את ההנפקה ומייעד אותה ליולי.
העובדים דורשים הגנה ל־10 שנים מפיטורים
עד להנפקה צפויים העובדים, שנמנים עם בעלי השכר מהגבוהים במשק, בעלות ממוצעת של כ־50 אלף שקל בחודש, להסלים את המאבק, שנמצא גם בדיונים בבית המשפט. מאבקם החל בספטמבר האחרון, כשדרשו לקבל חסינות מפיטורים לתקופה של עשר שנים מיום הנפקת הבורסה, וגם מענק של חמש משכורות לכל אחד מהעובדים המאוגדים.
בן זאב אמר בעבר כי "אם לא תהיה הנפקה, הרי שמינואר 2020 יורשו ארבעת הגופים למכור את מניותיהם שבנאמנות". ההתבטאות הובילה להערכות כי עד סוף 2019 לא צפוי שינוי מהותי במפת הבעלויות בבורסה — הערכות שככל הנראה יתבררו כשגויות.
בחודש שעבר אישר דירקטוריון הבורסה תוכנית תגמול שמיועדת לתמרץ את בן זאב להמשיך בתפקידו. התוכנית כוללת שלושה רכיבים, ובראשם הלוואה של 3.5 מיליון שקל, שתהפוך למענק אם בן זאב יישאר לעבוד בבורסה בתום חמש שנים ממועד הענקת ההלוואה.
התוכנית כוללת גם הקצאת כתבי אופציה בשווי של כ־550 אלף שקל בחישוב שנתי, שנמצאות כרגע רחוק מהכסף. מחיר המימוש של כתבי האופציה משקף לבורסה שווי חברה של 1.2 מיליארד שקל — שווי הגבוה מהשווי הצפוי בהנפקה בקרוב לפי שניים. התוכנית גם כוללת הענקת תוספות לשכרו של בן זאב, שמסתכם כיום ב־125 אלף שקל בחודש, בשתי פעימות: תוספת של 30 אלף שקל בחודש מיוני השנה, ו־33 אלף שקל נוספים מינואר 2022. אישור התוכנית להסדרי התגמול של מנכ"ל הבורסה נעשה על רקע העימותים בין הנהלתה לוועד העובדים.