בלעדי לכלכליסט
הטעם החדש של אורי יהודאי: ישקיע בחברת הקנאביס שדה
המנכ"ל שמכר את פרוטרום תמורת 6.4 מיליארד דולר ל־IFF האמריקאית מוביל קבוצת משקיעים שתזרים 50 מיליון שקל לחברת הקנאביס הפרטית, שבה יכהן כיו"ר. עם המשקיעים: רן נוסבאום המושקע גם בחברת פנאקסיה, ובועז ישראל יו"ר ארגון בוני ירושלים
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום ומי שהוביל את חברת תמציות הטעם והריח למכירה לענקית האמריקאית IFF תמורת 6.4 מיליארד דולר, נכנס לתחום הקנאביס. ל"כלכליסט" נודע כי יהודאי מוביל קבוצת משקיעים שתזרים 13 מיליון יורו (כ־50 מיליון שקל) לחברת הקנאביס הפרטית הישראלית שדה.
- "גם אם יהיה אפשר לייצא קנאביס, לחברות הישראליות צפויה תחרות קשה בעולם"
- "הקנאביס מוכר עשרות אלפי שנים, אך המחקר המדעי בו טרי מאוד"
- "ברוב המקרים אנו במחקר תצפיתי – אך אנו רוצים להגיע למידע אובייקטיבי"
יהודאי, שיכהן כיו"ר החברה, התלבט אם להיכנס לתחום הקנאביס, ולאחר שהחליט בחיוב בחר בשדה, בשל היותה חברה פרטית עם תוכנית אסטרטגית סדורה, שתאפשר לו להוביל את בנייתה מהשלבים הראשונים. שדה, בניהולו של המייסד עמית שדה, מבצעת את הגיוס כשלב ראשון מתוך שניים לגיוס 100–200 מיליון שקל. את הגיוס מלווה משרד עורכי הדין עמית פולק מטלון.
להשקעה בחברה צפויים להצטרף עם יהודאי גם רן נוסבאום, מנהל־שותף בקרן פונטיפקס, שהשקיע כבר בחברת הקנאביס פנאקסיה; יקיר גבאי, איל הנדל"ן הישראלי שגרנד סיטי שבשליטתו נסחרת בשווי של 8 מיליארד יורו בגרמניה; הקבלן בועז ישראל, יו"ר ארגון בוני ירושלים, ומשקיעים נוספים.
שדה, הפועלת באמצעות אשכול חברות ממשרדיה בנס ציונה, מתמחה בכל שרשרת החקלאות הרפואית — מגידול הצמח, דרך המעבדה עד בית המרקחת. בראשית דרכה עסקה החברה ביוזמות מחקר בשיתוף עם המכון הוולקני בתחומי פיתוח זני קנאביס וגנטיקה, אולם מאז הרחיבה את פעילותה גם לשיתופי פעולה בינלאומיים. לחברה יש מתקן גידול קנאביס במקדוניה, שפועל זה כשנה, אולם עתידו אינו ברור, כמו־גם עתיד עסקיהם של יתר המגדלים הישראלים במדינה זו. שדה מחזיקה גם בחברה־בת לייצור תרופות בשם פלנטקס (Plantex), ופועלת להקמת מתקן בקיבוץ חצור, שיכלול מעבדת פיתוח, מתקן גידול וחממות. עוד נודע ל"כלכליסט" כי החברה מנהלת מגעים לרכישת מפעל תרופות בפורטוגל, שישמש כמתקן ייצור.
שדה מתכוונת להנפיק את החברה בעוד כשנה־שנתיים בבורסה זרה — ככל הנראה בקנדה או בארה"ב — זאת במסגרת התוכניות שלה לטווח הארוך.
יהודאי, ששימש במשך יותר מ־20 שנה כמנכ"ל פרוטרום, הוביל אותה באמצעות מסע רכישות של כמה חברות בהיקף כולל של כחצי מיליארד דולר משווי של 13 מיליון דולר לחברת ענק בתחומה, שנמכרה ל־IFF האמריקאית לפני שנה. מדובר באקזיט השני בגודלו בתולדות המשק, אחרי מובילאיי, שנמכרה לאינטל תמורת יותר מ־15 מיליארד דולר במרץ 2017.
במסגרת מכירת פרוטרום קיבל יהודאי 50 מיליון דולר עבור אחזקותיו בחברה (0.8%), וכן מענק של 20 מיליון דולר שסביבו ניטש מאבק. בעלי המניות בחברה סירבו לאשר את המענק, בין היתר בעקבות המלצת חברת הייעוץ אנטרופי, אך בסופו של דבר השתמש הדירקטוריון בזכותו ואישר את הסכום.
בגלגולו הבא השקיע יהודאי בשתי חברות שרכשה קרן ההשקעות פימי בראשות בן דודו ישי דוידי — בחברת גלעם מקיבוץ מענית, שפועלת בתחום דומה לזה של פרוטרום, ובמפעל התרופות מיגדה בקריית שמונה, שאותו רכשה פימי מטבע בפברואר השנה. יהודאי מונה ליו"ר שתי החברות.