גורמים רשמיים בארה"ב: שוק הנפט העולמי מוכן לסוף הייצוא מאיראן
השבוע ביטלה ארה"ב את הפטורים שהעניקה לשמונה מדינות מהסנקציות על איראן ודרשה מהן להפסיק לגמרי לרכוש ממנה נפט החל מהחודש הבא. לדברי סגן מזכיר המדינה האמריקאי לענייני משאבי אנרגיה, "עכשיו הזמן המתאים להוריד את יצוא הנפט האיראני לאפס"
המאמצים של ארה"ב להפחית את ייצוא הנפט האיראני לאפס מגיעים בעוד שהשוק העולמי נמצא בעמדה טובה מבחינת האספקה כדי להימנע משיבושים למחיר, כך לפי בכירים בארה"ב, מדווח אתר רויטרס.
- "אפשר למצוא חלופות לנפט האיראני, אבל העלויות יטפסו"
- עכשיו זה רשמי: ארה"ב הודיעה על החמרת הסנקציות נגד איראן
- זוהתה מתקפת סייבר נרחבת במזה"ת, יתכן שממקור איראני
"נותרו בסביבות מיליון חביות ביום של יצוא נפט איראני, ויש מספיק היצע בשוק כדי להפחית את המתיחות ולשמור על מחירים יציבים", הסביר בריאן הוק, השליח המיוחד של ארה"ב לאיראן ויועץ בכיר למזכיר המדינה. הוא אמר את הדברים שלושה ימים לאחר שארה"ב ביטלה את הפטורים שהעניקה לשמונה מדינות מהסנקציות ודרשה מהיבואנים להפסיק לגמרי רכישות נפט מאיראן החל מהחודש הבא.
אולם, על אף הטענה להיצע מספיק, הידוק הסנקציות דחף את מדדי מחירי הנפט לרמתם הגבוהה ביותר מאז תחילת השנה. בדובאי, מדד הבנצ'מרק במזרח התיכון אף זינק לרמתו הגבוהה ביותר מזה יותר מחמש שנים.
בכל זאת, פרנק פנון, סגן מזכיר המדינה לענייני משאבי אנרגיה, טוען כי מצב המחירים תחת שליטה. "עכשיו הזמן המתאים להוריד את יצוא הנפט האיראני לאפס", ציין.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הביע אמון שסעודיה ואיחוד האמירויות הערביות יצליחו לפצות על הירידה בשוק הנפט. במקביל, ייצור הנפט בארה"ב טיפס השנה לשיא של 12.2 מיליון חביות ביום.
ארה"ב החזירה את הסנקציות על איראן כבר בנובמבר האחרון, אך העניקה פטור לחצי שנה לשמונה הקונות הגדולות ביותר, ביניהן סין, הודו, דרום קוריאה, יפן וטורקיה. הפטור מסתיים בסוף החודש.
סין, הקונה הגדולה ביותר של נפט איראני, מתחה ביקורת על החלטת ארה"ב להטיל שוב סנקציות על המדינה. אולם, הוק מאמין שסין תמצא חלופות לנפט האיראני. בשלב זה ארה"ב עוד לא החליטה האם סין תהיה רשאית להמשיך ולייצא נפט מנכסים שבבעלותה באיראן.