$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

גואטה תמנע מקרנות נאמנות למחוק תשואות עבר גרועות

יו"ר רשות ני"ע דורשת מבתי ההשקעות לא לבצע בקרנות שינוי מדיניות מהותי — מהלך שמסייע להעלמת ביצועים כושלים. זאת בעקבות שיחה סגורה שקיימה עם מערכי הייעוץ בבנקים, כדי לשכנעם לספק ייעוץ רק לקרנות עם היסטוריית תשואות של 3 שנים

רחלי בינדמן 13:5503.04.19

ענת גואטה יוצאת לקרב נגד "שיטת מצליח" של תעשיית קרנות הנאמנות ונגד הנוהג למחוק היסטוריית ביצועים רעה של קרנות, כדי לא לגלוש לתחתית מערכות הדירוג של הבנקים.  

ל"כלכליסט" נודע כי באחרונה פנתה רשות ניירות ערך, בראשות גואטה, למנהלי קרנות הנאמנות וביקשה מהם להתחייב, באופן וולונטרי, לא לבצע שינויי מדיניות מהותיים בקרנות הנאמנות או למזג אותן ללא אישור מיוחד ממנה. מדובר בטקטיקה נפוצה בקרב הרגולטורים, שמטרתה לייצר רגולציה מבלי להעביר אותה דרך תקנות והסדרה שדורשות זמן.

 

הרגולטור פונה לגופים המפוקחים ומציע להם לאמץ את הנוהג מרצונם, או לחלופין לחשוף לציבור הרחב כי בחרו לא לעשות זאת — דבר שעלול להציג אותם באור רע. כך בדיוק פעל קודמה של גואטה כיו"ר הרשות, שמואל האוזר, כשרצה לחייב את הקרנות להעלות דמי ניהול רק אחת לשנה, בחודש ינואר. הוא הבהיר להם בזמנו כי מי שלא יאמץ את המודל מרצונו, יצטרך לדווח על כך בפרהסיה — סוג של שיימינג שגובה מחיר.

 

מבחינת מנהלי הקרנות מדובר בדרישה בעלת השלכות דרמטיות, בעיקר אלה שמנהלים כיום שלל קרנות נאמנות דומות מאוד זו לזו. זאת בתקווה שאחת מהן תציג ביצועים מעולים, ומתוך ידיעה כי אין בעיה למחוק ביצועים חלשים של קרנות אחרות באמצעות שינוי מדיניות השקעות מהותי, שאותו אפשר היה לבצע עד כה אחת לשנה. שינוי שכזה מוחק את היסטוריית הביצועים, ובכך שולף את הקרן מדירוג נמוך במערכת הבנקאית. 

 

ענת גואטה יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה יו"ר רשות ני"ע צילום: עמית שעל

 

 

מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" ונבחנו באחרונה ברשות ני"ע, עולה כי בשלוש השנים האחרונות נמחקו ביצועים כושלים של לא פחות מ־500 קרנות נאמנות. במילים אחרות, מנהלי קרנות הנאמנות בחרו לבצע שינוי מדיניות או מיזוג לקרן אחרת של כמות אדירה כזו של קרנות, לאחר שכשלו בניהול ההשקעות שלהם. בסך הכל יש היום 1,149 קרנות נאמנות עם ניהול אקטיבי, כאשר רק ל־707 מהן יש ותק תשואות של שלוש שנים, 60%, לעומת 442 קרנות שאין להן ותק כזה.

 

מה שגרם לרשות לטפל בתופעה היתה פגישה מיוחדת שקיימה גואטה לפני כחודש עם מנהלי מערכי הייעוץ בבנקים. בפגישה ניסתה גואטה להבין את הסיבה לתחלופה הגבוהה של קרנות נאמנות שבידי הציבור, כך שמשך האחזקה של לקוח מיועץ בקרן עומד על חודשים ספורים בלבד. כיום מייעצים הבנקים על קרנות עם היסטוריית תשואות של שנה ומעלה, ואחת ההצעות שעלו היתה שהם ימליצו רק על קרנות בעלות ותק של שלוש שנים, ולא על קרנות "אופנתיות" עם ותק של שנה עד שלוש שנים.

 

לאחרונות יש סיכוי גדול יותר להיכשל, ושההיסטוריה שלהן תימחק באמצעות שינוי מהותי או מיזוג, שכן הן לא פעם מוקמות כחלק מ"שיטת מצליח" של מנהלי הקרנות. הבנקים הסבירו כי כדי לעבור לדירוג רק של קרנות בנות ותק של שלוש שנים יש להפסיק את תופעת המחיקה של תשואות עבר. זאת כיוון שכל עוד רק 60% מהקרנות מחזיקות בוותק כזה, מדובר במספר נמוך מדי שאינו מאפשר למערכת הדירוג להציע חלופות ללקוח, שכן הדירוג מבוסס על קטגוריות סיכון, וכשיש מיעוט קרנות עם ותק כזה, בחלק מהקטגוריות אין חלופות מספקות לבניית דירוג רציני. ההצעה שנולדה בעקבות הפגישה הזו היתה למנוע את האפשרות לבצע מחיקת היסטוריה.

 

אלא שהתוכניות של גואטה לא צפויות לעבור בקלות. ל"כלכליסט" נודע כי איגוד קרנות הנאמנות מתנגד למהלך. האיגוד אף ניסח מכתב ברוח זו מטעם מנהלי הקרנות, המציין דוגמאות לשלל קרנות נאמנות ענקיות הפועלות בחו"ל, שביצעו לאורך השנים שינוי מדיניות שמחקה היסטוריית ביצועים, וטוען כי לא ייתכן שישראל תהיה שונה. עוד מבקשים מנהלי הקרנות מהרשות, כי אם בכל זאת תוציא את המהלך לפועל, שתשמור על גמישות באישור שינויי המדיניות, ולא תייצר רשימת תנאים סגורה, שרק בכפוף להם יינתן אישור כזה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x