מירלנד ספגה הערת עסק חי; בעלי האג"ח יתכנסו לאסיפה
תביעה שהוגשה ברוסיה נגד פרויקט נדל"ן שמשועבד לאשראי, הביאה את החברה להפחית את שווייו ולאי־עמידה בהתניות מול הבנקים והמחזיקים
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
כתב התביעה שהוגש מטעם עיריית מוסקבה נגד חברה־נכדה של מירלנד, הביא את רואי החשבון שלה לצרף הערת עסק חי לדו"חות 2018 של החברה. מירלנד שפועלת בשוק הנדל"ן ברוסיה בפיתוח פרויקטים של מרכזים מסחריים, בנייני משרדים ופרויקטים למגורים היתה בעבר חלק מקבוצת כלכלית ירושלים, אז בשליטת אליעזר פישמן. בעקבות הסדר חוב עם מחזיקי האג"ח שלה בדצמבר 2016 הם מחלו על 80% מהחוב כלפיהם וקיבלו 80% ממניות מירלנד שהפכה לחברה ללא גרעין שליטה. בעקבות הערת העסק חי מחזיקי האג"ח יתכנסו לאסיפה לצורת דיון והתייעצות.
- מגה אור תפצה את מחזיקי אג"ח ד' ב־563 אלף שקל
- צ'וזן מחסלת את החוב שלה בת"א: תשלם למשקיעים 449 מיליון שקל
- לאומי גייס אג"ח קוקו נוסף בסכום של 785 מיליון שקל
רואי החשבון של מירלנד ממשרד EY הוסיפו לדו"חות הכספיים שלה הערה שלפיה קיימים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי. רואי החשבון מפנים את תשומת הלב לאישור שנתן בית המשפט להגשת כתב תביעה מטעם עריית מוסקבה נגד החברה־הנכדה. עיריית מוסקבה, שמחכירה למירלנד את הקרקע שעליה מצוי פרויקט TAMIZ, טוענת להפרה בתהליך הבנייה בפרויקט ודורשת להשיב לקדמותו את מצבו של מבנה בדרך של הריסתו.
ההסכם עם הבנק המממן
במירלנד סבורים, על בסיס חוות דעת של יועציה המשפטיים, כי לחברה המאוחדת טענות הגנה טובות כנגד טענות העירייה, ולפיכך סיכויי ההתמודדות עם התביעה טובים. בינתיים, עצם הגשת התביעה כבר משפיע על הדו"חות הכספיים של מירלנד. מאחר והתביעה שהוגשה מתייחסת להפרה לכאורה של תהליך בנייה שקרה בעבר, כללי החשבונאות מחייבים את החברה לבצע התאמה לשווי הפרויקט ברוסיה.
הערכת השווי שהתקבלה במירלנד שמשקללת את הערכת הסיכונים בכרוכים בתביעה, מפחיתה ב־40% את שווי הפרויקט ל־9.9 מיליון דולר. פרויקט TAMIZ הוא חלק ממערך בטוחות להלוואות שמירלנד נטלה בהיקף של 41 מיליון דולר. על פי הוראות הסכם ההלוואה עם הבנק המממן, לבנק יש עילה להעמדת ההלוואה לפירעון מיידי במקרים של פגיעה או איום בפגיעה בבטוחה שהועמדה לטובתו. בהתאם לכך, ההלוואה סווגה בדו"חות של מירלנד כהתחייבות לזמן קצר.
כדור השלג יגיע לת"א?
כדור השלג שמתחיל בכתב התביעה עלול להתגלגל עד לחוב שמירלנד גייסה בישראל. במסגרת שטר הנאמנות של האג"ח מסדרה ז' נקבע שאם תחול הרעה מהותית בעסקי החברה לעומת מצבה במועד הנפקת האג"ח, וקיים חשש ממשי שהחברה לא תוכל לפרוע אותן במועדן, קיימת לנאמן האג"ח עילה לדרוש פירעון מיידי של כלל החוב. בהתאם לכך, גם אג"ח בסך של 55 מיליון דולר סווגו במסגרת ההתחייבויות לזמן קצר בדו"חות של מירלנד.
נאמן האג"ח מפרסם זימון
בעקבות הערת עסק חי, נאמן האג"ח פרסם לבקשת החברה זימון לאסיפת מחזיקים שתתקיים בשבוע הבא בתל אביב, ושעל סדר יומה דיווח ועדכון על ידי נציגי החברה בדבר מצב עסקיה ודיון ביחס לעמדת המחזיקים בנוגע לזכויותיהם בהתאם לשטר הנאמנות. נכון להיום, קבוצת כלכלית ירושלים מחזיקה ב־10.9% ממניותיה של מירלנד, הפניקס מחזיקה ב־10% ומנורה ב־8.8%. החוב של מירלנד כלפי מחזיקי איגרות החוב שלה מסתכם ב־280 מיליון שקל והן נסחרות בתשואה של 30.4%.
מירלנד סיימה את 2018 עם הכנסות של 115 מיליון דולר, פי 2 לעומת ההכנסות שנה קודם לכן. עיקר הצמיחה בהכנסות מיוחסת לעלייה חדה במכירת דירות וקרקע. חרף הצמיחה המרשימה בהכנסות מירלנד סיימה את 2018 עם הפסד של 57 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של 1.6 מיליון דולר ב־2017. עיקר ההפסד – 43.5 מיליון דולר – מיוחס להפרשים מטבעיים, בעקבות פיחות של 17% בשער הרובל לעומת הדולר.