פז: yellow קיזזה חלק מהירידה במרווחי הזיקוק
אחת הפעולות הראשונות של היו"ר החדש אברהם ביגר, היתה לחתום על הדו"חות השנתיים, שהציגו ירידה של 29% ברווח הנקי ל־401 מיליון שקל
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
שנה סוערת של כיפופי ידיים בין המוסדיים להנהלת פז, חברה ללא גרעין שליטה, הסתיימה בניצחונם של המוסדיים על המנכ"ל יונה פוגל עם מינויו בשבוע שעבר של אברהם ביגר ליו"ר. ואחת מהפעולות הראשונות שעשה ביגר – שהמוסדיים חפצו ביקרו – היתה חתימה על הדו"חות הכספיים השנתיים הלא מחמיאים של הקבוצה שהרווח הנקי שלה ירד ב־29% לעומת התקופה המקבילה, ל־401 מיליון שקל.
- יאיר לפידות תוקף את תהליך מינוי יו"ר פז: "הליך רע שיפגע בביצועים"
- דרמה בדירקטוריון פז: שקדי פורש, ביגר ימונה ליו"ר
- מנכ“ל פז: "נהיה מס' 2 בשוק תחליפי הנספרסו"
בעיית הממשל התאגידי
פז מסכמת גם שנה סוערת ביחסי הממשל התאגידי שלה. באוקטובר 2018 התפטר בטריקת דלת היו"ר הקודם, יצחק עזר והותיר את הדירקטוריון במאבק ייצרי. עזר עזב תוך הבעת מחאה על הממשל התאגידי בחברה. בעלי המניות הגדולים בקבוצה, המוסדיים ובראשם מיטב דש ופסגות, רצו למנות את ביגר ליו"ר, והעלו טענות נגד הדומיננטיות של פוגל.
בתחילת החודש הצטרפו חברות הייעוץ למוסדיים אנטרופי ו־ISS, והביעו תמיכה גלויה במינויו של ביגר. חלק מהלחצים שהפעילו המוסדיים נבעו מרצונם בחלוקת דיבידנדים מוגברת של עד מיליארד שקל בידי החברה שחילקה 280 שקל ב־2018, שנה שבסופה החזיקה ב־2.63 מיליארד שקל רווחים ראוים לחלוקה.
פז סבלה בתחילת 2018 מהורדת מרווח השיווק של מחירי הדלקים וכן מעלייה במחיר הנפט בינואר־נובמבר אותה שנה. בדצמבר 2018 החל מחיר הנפט לרדת, מה שפגע בשווי המלאים של החברה, וגרם לפגיעה כפולה בתוצאות השנתיות ולירידה ברווח הנקי. החברה פעלה ושיפרה את פעילותה במגזר הקמעונאי דרך חנויות הנוחות Yellow בתחנות הדלק שלה.
בסיכום הרבעון האחרון של השנה, ירד הרווח הנקי של פז ב־41% ביחס לרבעון המקביל, ל־99 מיליון שקל. יצויין עם זאת שברבעון האחרון של 2017 נרשם רווח חד פעמי חריג של כ־60 מיליון שקל ממכירת חלקה של פז בשופרסל פיננסים, שהשפיע באופן חריג על תוצאותיו.
yellow נזעקת לסייע
הפגיעה המשמעותית היתה כאמור ברווח התפעולי של מגזר הזיקוק. פז מפעילה בית זיקוק באשדוד, וכאמור העלייה החדה במחיר הנפט פגעה בה. הרווח התפעולי המתואם ברבעון האחרון עמד על 7 מיליון שקל, נפילה של 75.9% לעומת הרבעון המקביל, אך ברמה השנתית מדובר בירידה פחות צורבת של 17% לרווח תפעולי מתואם של 130 מיליון שקל בשנת 2018.
אחת הדרכים שבהן התמודדה פז עם הפגיעה במרווח הזיקוק של הנפט, ובמרווח השיווק של הדלקים בתחנות הדלק על ידי המדינה, היתה בעזרת התחום הקמעונאי. מחזור המכירות השנתי ברשת Yellow עלה ב־6% לעומת התקופה המקבילה, ל־892 מיליון שקל. הרשת הציגה מחזור ממוצע לחנות של 3.69 מיליון שקל ב־2108, שעלה גם כן ב־6% לעומת 2017.
במהלך השנה החולפת פז המשיכה להרחיב את ההשקעה שלה בחנויות הנוחות, ובחלק מהמתחמים היא מוכרת גם פלאפל והמבורגרים, ואף הרחיבה את עמדות התאים לאיסוף ומשלוח חבילות כשרות חדש שהיא מפעילה. בחברה מציינים כי השיפור ברווחיות של פעילות הסחר שלה היתה בין הגורמים שקיזזו את הנפילה ברווחיות בתחומי הפעילות המסורתיים.
עם זאת, הרווח התפעולי שמייצרת חטיבת קימעונאות ומסחר, שכוללת את רשת Yellow, את תחנות הדלק עצמן וכן מתחמים קמעונאיים שאינם חנויות הנוחות, ירד קלות ל־412 מיליון שקל ב־2018. זאת, כאשר ברבעון הרביעי נרשמה ירידה של 5.3% לעומת הרבעון המקביל, לרווח תפעולי של 89 מיליון שקל.
עלות שכרו השנתית של המנכ"ל יונה פוגל, עמדה על 5.12 מיליון שקל, והיא כללה בונוס של 2 מיליון שקל ואופציות ב־230 אלף שקל. סמנכ"ל חטיבת הזיקוק והלוגיסטיקה מלאכי אלפר נהנה מעלות שכר שנתית של 2.248 מיליון שקל.