$
בורסת ת"א

החולשה בשווקים גררה את כלל להפסד של 148 מיליון שקל ב-2018

חברת הביטוח מוטת ביטוחי המנהלים הייתה הנפגעת הגדולה ביותר מהחולשה בשוק ההון ב-2018, אך התפנית החיובית ברבעון הראשון של 2019 מאותתת על תוצאות צפויות חזקות בדוח של ינואר-מרץ; המנכ"ל יורם נוה הכריז על חזרת החברה לפעילות בתחום הפיננסים, כולל תכניות רכישה בתחום

רחלי בינדמן 09:5327.03.19

בזמן שחברת הביטוח מגדל הצליחה לסכם את 2018 עם פלוס בשורה התחתונה (אף שבסכום נמוך יחסית, רווח של 109 מיליון שקל), המתחרה כלל ביטוח צפויה להיות ככל הנראה החברה היחידה מבין החברות הגדולות שסיימה את 2018 בהפסד, בסכום של 148 מיליון שקל. זאת לעומת רווח כולל של 370 מיליון שקל ב-2017.

 

כלל ביטוח שייכת לקבוצת אי.די.בי של אדוארדו אלשטיין, אך לפי הוראת רשות שוק ההון מניות השליטה שלה מוחזקות על ידי הנאמן משה טרי. ההפסד השנתי הושפע כמובן בעיקר מירידה בתשואות שווקי ההון בדגש על הרבעון הרביעי של 2018. כך למשל, גביית דמי הניהול המשתנים בביטוחי המנהלים (כלל מחזיקה בתיק השני בגודלו בענף אחרי מגדל) עמדו ב-2018 על 3 מיליון שקל, לעומת 352 מיליון שקל ב-2017. זאת משום שמדובר בדמי ניהול שנגזרים מהתשואה המושגת בתיק החוסכים.

 

הבשורה החיובית היא שברבעון הראשון של 2019 נרשמו עליות חדות בשוקי ההון, כך שכבר נכון לסוף פברואר נסגר "הבור" בגביית דמי הניהול בביטוחי המנהלים - כלל שבה לגבות דמי ניהול משתנים בהיקף של 136 מיליון שקל. עם זאת, בעוד שברבעון הרביעי נרשמה עלייה בעקום הריבית ארוכת הטווח שאיפשרה לכלל לשחרר עתודות הון חזרה לשורת הרווח, ברבעון הראשון של 2019 המגמה התהפכה, כך שתהיה לה השפעה מקזזת לשלילה, לנוכח משיכת הכספים הצפויה משורת הרווח חזרה לחיזוק ההון.

 

כלל מדווחת כי בנוסף להפסדי ההשקעות, נרשמה ירידה ברווח הכולל בתקופת הדוח, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, בעיקר בשל התפתחות שלילית בתביעות ועדכון אומדנים בענף הסיעוד.

 

מצבה של כלל במונחי דרישות ההון המחמירות החדשות של הסולבנסי הוא לא רע ומחישוב שביצע נכון לסוף 2017 היא עומדת ביחס כושר פירעון של 109% לעומת 103% של המתחרה מגדל אך אף על פי כן הוחלט שלא לחלק דיבידנדים בשלב זה.

 

יורם נוה מנכ"ל כלל מאז יוני 2018 התייחס לדוחות ואמר: "הגדלנו את הכנסות החברה, כמו גם את היקף הנכסים המנוהלים. הירידות החדות בשווקי ההון הגלובליים השפיעו על שורת הרווח ברבעון האחרון של 2018, וכך גם על תוצאות הרווח השנתי. עם זאת, בתקופה שלאחר מועד הדוח חלו עליות בשווקי ההון, שקיבלו ביטוי בגידול בהכנסות מהשקעות אשר נכון לסוף חודש פברואר 2019, הביאו לסגירת ההתחייבות למבוטחים בגין גביית דמי ניהול משתנים".

 

בתוך כך הכריז נוה על חזרת כלל לתחום הפיננסים .נוה כיהן בעבר כמנכ"ל זרוע הפיננסים של כלל, חברת כלל פיננסים, שאותה החליט קודמו בתפקיד איזי כהן לסגור ולמכור את כלל נכסיה. נוה הבהיר שבכוונת כלל להגדיל את ערוצי החיסכון המסורתיים שלה בדגש על חיסכון פיננסי כמו גמל להשקעה ומוצרי חיסכון נוספים, והבהיר כי החברה בוחנת רכישות של פעילויות נוספות בתחום.

 

לא ברור כרגע מה החידוש במהלך שכן ממילא כלל משווקת כבר היום פוליסות חיסכון פיננסיות וגמל להשקעה, והשאלה היא אם בכוונת כלל לחזור לתחום החיסכון לטווח הקצר והבינוני כמו קרנות סל וניהול תיקים.

 

עלות שכרו של המנכ"ל יורם נוה (כולל תפקידו הקודם כמשנה למנכ"ל ערב מינויו לתפקיד) עמדה בשנת 2018 על -3.84 מיליון שקל; עלות השכר של המנכ"ל לשעבר  איזי כהן, שפרש באמצע 2018, עמדה על כ-2 מיליון שקל.

  

 

מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה צילום: עמית שעל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x