מהו עקום התשואות שמשגע את הבורסות?
זה היה צמד המילים שעלה בסוף השבוע האחרון על שפתי המשקיעים בכל העולם; אם תהיתם במה מדובר, ולמה ירדו המניות בשוקי ההון בגלל אותו עקום, כלכליסט מגיש מדריך קצר לסקרנים
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
החשש מהאטה כלכלית בארה"ב ובעולם כולו הכה במדדי וול סטריט בסופ"ש וגם היום בבורסה הישראלית. לאחר ששורת איתותים מהבנקים המרכזיים על עצירת העלאות הריבית דחפו את המניות כלפי מעלה מתחילת השנה, סימנים למיתון כלכלי שפורסמו ביום שישי ערערו את הביטחון בשווקים. הגורם הראשי לבהלה היה היפוך בעקום התשואות על אגרות החוב של ממשלת ארה"ב. העקום, המייצג את הפער בתשואה על אגרות חוב לטווח ארוך לתשואה על אגרות חוב לטווח קצר ירד אל מתחת ל־0 לראשונה מאז 2007. ירידה של עקום זה אל טריטוריה שלילית ניבאה בהצלחה 9 מיתונים כלכליים מאז סוף מלחמת העולם השנייה. בנוסף, דו"ח שהראה כי הייצור במפעלים בגוש היורו צלל במרץ בשיעור החד ביותר זה 6 שנים תרם גם הוא לפסימיות.
כאמור, צמד המילים שעלה בסוף השבוע על שפתי המשקיעים בכל העולם היה "עקום התשואות". אם תהיתם במה מדובר, ולמה ירדו המניות בשוקי ההון בגלל אותו עקום, כלכליסט מגיש מדריך קצר לסקרנים.
- ירידות חדות בנעילה בניו יורק על רקע חששות ממיתון; נאסד"ק צלל ב-2.5%
- כלכלנים מעריכים: ארה"ב תגלוש למיתון תוך שנתיים
- סקר בארה"ב: סיכוי של 1 ל-4 למיתון בשנה הקרובה
מהו עקום התשואות?
עקום התשואות מייצג את הפער בין ההחזר שמקבלים משקיעים על אגרות חוב ממשלת ארה"ב לטווח ארוך, לבין ההחזר שהם מקבלים על אגרות חוב לטווח קצר. במרבית הזמן ההחזר על אגרות החוב ארוכות הטווח הוא גבוה יותר, ולכן העקום נוטה לטפס מעלה והפער בין שתי התשואות נוטה להיות חיובי.
מה מודד העקום?
העקום משתטח ככל שפער התשואות בין אג"ח ממשלת ארה"ב לטווח ארוך לבין התשואות לטווח קצר מתקרבות זו לזו. כך למשל, שהתשואה על אג"ח ל־30 שנה זהה לתשואה על אג"ח לשנתיים, העקום יהיה שטוח. כשערך עקום התשואות יורד אל מתחת ל־0, כלומר, ההחזר על אג"ח לטווח קצר גבוה מההחזר על אג"ח לטווח ארוך, העקום נחשב "הפוך".
למה זה חשוב?
לאורך שנים שימש עקום התשואות כאינדיקטור לתחזית השווקים לכלכלה, ובמיוחד לרמת האינפלציה. משקיעים שסבורים שהאינפלציה תעלה, יחפשו תשואות גבוהות יותר, כך שהשפעתה על ההחזר הריאלי תהיה מצומצמת. כיוון שאינפלציה גבוהה היא אחת ההשלכות של קצב צמיחה גבוה של הכלכלה, ככל שעקום התשואות תלול יותר - פירוש הדבר שתחזיות השווקים אופטימיות יותר. מנגד, עקום תשואות שלילי נחשב למנבא טוב למיתון כלכלי קרב, שכן השוק חוזה האטה ואינפלציה נמוכה, מה שמקטין את התמריץ להשקיע באגרות חוב לטווח הארוך. זאת משום שהתשואה לטווח הקצר לא תיפגע כאשר האינפלציה נמוכה, מה שמגדיל את האטרקטיביות של השקעה זו.
משך הזמן שחלף בעבר בין היפוך העקום לבין מיתון הגיע לעתים עד 3 שנים. למשל, עקום התשואות ירד אל מתחת ל־0 באמצע 2006, והמשבר הפיננסי האחרון פרץ בשלהי 2008. ירידה של עקום זה אל טריטוריה שלילית ניבאה בהצלחה 9 מיתונים כלכליים מאז סוף מלחמת העולם השנייה.
מה קרה לעקום עכשיו?
מאז סוף 2017 עקום התשואות ריחף מעל קו ה־0, זאת על רקע מדיניות הפדרל ריזרב, שהעלה ריביות לטווח קצר באופן עקבי. החודש הנמיך הפד את תחזית הצמיחה שלו ואת צפי העלאות הריבית עד סוף השנה. החשש מהאטה כלכלית והאיתות של הפד חיסלו את הפער שהיה בין תשואות האג"ח ל־3 חודשים לבין התשואה ל־10 שנים של ממשלת ארה"ב וגרמה לעקום לרדת אל מתחת ל־0.
האם יש עוד סימנים מדאיגים לכלכלה העולמית?
"הכלכלה העולמית בהחלט הפכה לנושא מרכזי עבור השווקים", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" טים אנדרסון, מנהל פירמת הברוקרים TJM, שציין כי ביצועי הכלכלות של אירופה וסין עלולות להעכיר עוד יותר את התחזיות.
בימים הקרובים צפויים להתפרסם נתונים על היקף היצור בסין, שעשויים לסייע בביאור התמונה הכללית באשר למצבה של הכלכלה העולמית. ג'ון היל, אסטרטג בכיר בחברת BMO קפיטל מרקטס אמר ל"פייננשל טיימס" כי "אנחנו לא צפויים להיכנס למיתון ברבעון הקרוב, אבל אנחנו מתקרבים לצד השלילי של המחזור הכלכלי די במהירות". היל הוסיף כי "מצבה של הכלכלה העולמית מאוד פגיע כעת".