השינויים בחברה לישראל: יואב דופלט יחליף את לוקר בכיל
לוקר עוזב את כיל אחרי שנתיים וחצי בלבד ומחליף בחברת בתי הזיקוק את עובדיה עלי כיו"ר; דופלט, שימונה גם למנכ"ל הקבוצה במקומו של אבישר פז, מגיע לתפקיד אחרי שניהל את קנון והוביל את הנפקת איי.סי.פאואר
במהלך נרחב ומפתיע עוזבים שני היו"רים של החברות הבנות של החברה לישראל את תפקידם באותו בוקר (ד'). יוחנן לוקר עוזב את כיל אחרי שנתיים וחצי בלבד ומחליף בחברת בתי הזיקוק את עובדיה עלי כיו"ר.
- יוחנן לוקר עוזב את כיל, ישמש כיו"ר בזן
- כיל מבקשת לאשר לגרינבאום מענק של 1.8 מיליון שקל על שנה וחצי בתפקיד מ"מ מנכ"ל
- כיל מאפשרת למוסדיים להחליט עד מחר אחה"צ אם ירצו למכור לה אג"ח כחלק מגיוס חוב חדש
הכוכב החדש שמסמן עופר הוא יואב דופלט שאותו הוא ממנה כיו"ר החברה הגדולה בקבוצה, כימיקלים לישראל, וכמנכ"ל חברה לישראל.
דופלט ניהל עד היום את חברת קנון שפוצלה מהחברה לישראל והוביל את מימוש מניות אינקיה חברת תחנות הכח בדרום אמריקה של איי סי פאואר במחיר של 1.3 מיליארד דולר - זאת לאחר שנסוג מהנפקה לפי מחיר נמוך של 800 מיליון דולר.
חברה בת אחרת שדופלט הוביל את ההתאוששות שלה היתה חברת המכוניות קורוס מסין שהוערכה בשווי שלילי בשוק, אבל הצליחה לשפר את יכולותיה בשוק הסיני והכניסה שותף בשווי של מיליארד דולר. מניית קנון הניבה תשואה של 230% בשלוש השנים האחרונות.
דופלט משמש גם יו"ר אופיסי, שמחזיקה בתחנות כח בארץ והוביל את הנפקתה בבורסה בתל אביב לפני שנה וחצי, הנפקה שמאז הניבה למשקיעים תשואה של 80%. לפני שהגיע לקנון שימש דופלט כמנכ"ל עופר הייטק והוביל את ההשקעות והאקזיטים באנזימוטק ולומניס.
כמנכ"ל חברה לישראל מחליף דופלט את אבישר פז, ובמקביל צפויה החברה לישראל לצאת במהלך אסטרטגי של השקעות חדשות בארץ.
לוקר יעבור לתפקיד אחר בקבוצה, יו"ר בז"ן, וצפוי להתמודד מול עיריית חיפה באתגרים שעומדים לחברה. עלי ישאר דירקטור בכיל. בתקופתו הגיעה בז"ן לרווח תפעולי תזרימי של 2.2 מיליארד דולר והורדה של החוב בחצי מיליארד דולר. בנוסף בוצע בתקופתו כיו"ר בארבע השנים האחרונות שיפוץ כללי (אוברול) לכל מתקני החברה.
לוקר מסיים שנתיים וחצי בכיל שבמהלכן ירד החוב של כיל במיליארד דולר והמניה עלתה ב-34% גם לאור ההתאוששות במחירי האשלג בעולם. הוא הוביל את המגעים של כיל מול האוצר סביב הארכת הזכיון של כיל שמסתיים ב-2030. בתקופתו מכרה החברה מספר חברות בנות בשווי של יותר ממיליארד דולר, כולל פעילויות כושלות כמו באתיופיה.
עם זאת, קשה שלא להתעלם מהעובדה שלפני שנה מונה בכיל מנכ"ל חדש, רביב צולר, ולדברי מקורבים לקבוצה בחברה לא היה מקום לשני אנשים חזקים. צולר ולוקר לא שידרו על אותו גל. בכיל מכחישים עובדות אלה.
לוקר ימונה כאמור גם דירקטור בחברה לישראל, חברת האחזקות של כיל ובזן, וכן לדירקטור בצים שנשלטת בידי קנון.
ירידה ברווחי בזן ב-2018
ירידת מרווחי הזיקוק בשילוב עם שיפוץ רחב היקף במתקנים שהקטין את שיעור הניצול של המתקנים ירדו הרווחים של בז"ן בסיכום 2018, אך שמרו על יציבות ברבעון האחרון.
בז"ן מסכמת את השנה עם ירידה של 28% ברווח הנקי. רווחי בז"ן הסתכמו בסוף 2018 ב-187 מיליון דולרים מול 262 מיליון דולרים שנה קודם לכן. ברבעון הרביעי נרשם איזון, הרווח הנקי הסתכם ב-78 מיליון דולרים.
בבז"ן ציינו כי בשנת 2018 מרווחי הזיקוק נחלשו במעט והיו מאוד תנודתיים. ברבעון רביעי של שנת 2018 מרווחי הזיקוק הושפעו מהירידה החדה במחיר הנפט, כאשר מרווח הייחוס אורל-בלומברג הממוצע עמד בשנת 2018 על כ-5.8 דולר לחבית וברבעון הרביעי של השנה על 5.5 דולר לחבית.
מרווח אורל-בלומברג ירד ב-3.5% ביחס לשנה שעברה אז עמד על 6 דולרים בממוצע. כאשר מרווח הזיקוק המנוטרל, מהשפעות חד פעמיות, עמד ב-2018 על 6.7 דולרים, ירידה חדה יותר של 10.5% ביחס ל-7.5 דולרים ב-2017.
הההכנסות של בז"ן בשנה שחלפה הסתכמו בכ-6.7 מיליארד דולר, עליה של 21.8% בהשוואה לכ-5.6 מיליארד דולר שנה קודם לכן. ברבעון האחרון עלו ההכנסות ב-12.5% והסתכמו ב-1.8 מיליארד דולרים, מול 1.6 מיליארד ברבעון האחרון של 2017. העלייה בהכנסות, הסבירו בבז"ן, לעומת נבעה, בעיקר, מעליית רמת מחירי המוצרים הקשורים לרמת מחירי הנפט הגולמי.
בז"ן ביצעה טיפול כולל למתקניה (אובראול) במהלך 2018, שחלקו בוצע גם ב-2017. לכן ניצולת מתקני הזיקוק שלה עמדה על 91% בסיכום השנה מול 93% שנה קודם לכן. ברבעון הרביעי שבמהלכו הושלם הטיפול טיפסה הניצול לרמה של 96%. בבז"ן ציינו כי אם מנטרלים את האובראול ב-2018 ו-2017 היתה עומדת הניצולת על 98% ו-97% בהתאמה.