קמפיין הבורסה: מה זה השטויות האלה?
בן זאב מנסה לשנות את תדמית הבורסה בעזרת קמפיין ומועדוני לקוחות של כרטיסי האשראי
- לידר בדרך לחטוף לדיסקונט ולאומי את הנפקת סופר־פארם
- מסלול עוקף רפורמת הפנסיה של הראל: טאבלטים למעסיקים
- המפץ הגדול של העסקים הקטנים: "35% מהאשראי ינדדו מהבנקים"
אתמול ניסה מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב להתעורר מתנומת החורף הזו. הוא הודיע על השקת קמפיין פרסומי בכיכובה של הקומיקאית עדי אשכנזי תחת הכותרת "הבורסה לניירות ערך מסתכלת לפחד בעיניים". בן זאב נוגע באחת מנקודות התורפה הקשות של הבורסה בישראל – הזיהוי של השקעות בבורסה בעיני הציבור כעניין מרתיע, להבדיל מהשקעות נדל"ן שנתפסות משום מה כבטוחות וסולידיות. סקר שעשתה הבורסה אף הראה שהציבור סבור בטעות שקרנות ההשתלמות שלו הן השקעה סולידית, אף שכספי הקרנות מושקעים בעצמם בבורסה. להבדיל מהמשקיע האמריקאי, שנוהג להשקיע במניות בשיעור שנקבע לפי הנוסחה הבאה של 100 פחות גילו, הישראלים מחזיקים כטריליון שקל בפיקדונות בבנקים וצוברים בעשור האחרון ריבית אפסית.
עשור של עליות בשוק הנדל"ן השכיח מהציבור את העובדה שהמחירים בו יכולים גם לרדת. אף שבניגוד לבורסה, לא ניתן לראות את שווי ההשקעה על בסיס יומי, לא מעט אנשים הפסידו עד לפני עשור הרבה כסף בנדל"ן - בדיוק כפי שיכול לקרות בטווח הקצר בבורסה.
אלא שהדרך של הבורסה להתמודד עם הבעיה אינה מספקת. בן זאב מקווה שקמפיין עם קומיקאית ישבור את המחסומים. לצד זה, הוא תמרץ את הברוקרים להסכים להתיר מסחר ישיר בבורסה דרכם בהיקפים נמוכים, של החל מ־20 אלף שקל, כדי לעודד את הציבור להתחיל בקטן. לבסוף, בן זאב מקווה לגייס את מועדוני הצרכנות הגדולים של כרטיסי האשראי, כמו שופרסל ולייפסטייל, כדי שיציעו לציבור לא רק כרטיס מוזל ללונה פארק, אלא גם הנחות בעמלות למי שישקיע בבורסה.
מדובר בהסתכלות מעט נאיבית מצד בן זאב. האם בתקציב של מיליוני שקלים בודדים בשנה הבורסה מתיימרת לייצר את החינוך הפיננסי שהמדינה מתעקשת שלא לממן? ספק אם הקמפיין והטבה בכרטיס האשראי יגרמו לציבור לוותר על הדירות לטובת מניות. הציבור שלא מסוגל לראות ירידות של 3%–5% בהשקעותיו בחודש אחד, יהיה בשל לקנות תעודת סל על מדד ת"א־35, להחזיק בה שנים ולדלג בקלילות על המשברים? נכון שתוחלת השקעה כזו תהיה רווחית - לא בכדי רוב הציבור בחר במסלול המנייתי בתוכנית חיסכון לכל ילד - אך זה נכון כשמדובר ב־50 שקל בחודש, ולא בסכומים מהותיים יותר.
לחנך ציבור נדרשת עבודה של שנים, שמתחילה בבית הספר. זו אחריות של משרד החינוך הרבה יותר משל בן זאב. הוא ניסה בתחילה להפעיל את התותחים הכבדים: נלחם על הורדת מס רווחי הון, ביקש להשוות את הפטור מהכנסה על השכרת דירה של 60 אלף שקל בשנה לפטור מרווחים עד סכום זה בשוק ההון ועוד. אך הצעדים האלה כנראה התאימו פחות למקבלי ההחלטות, והסבירות שימומשו אפסית - בטח לא לפני הרכבת הממשלה הבאה.
מנכ"ל הבורסה צודק. השקעות בבורסה לאורך זמן הניבו רווחים נאים, שלא נפלו מאלה של השקעות בנדל"ן. הבעיה היא שהציבור לא בשל להתמודד עם הפסדים בטווח הקצר, וכדי לשנות את הרתיעה הזו יידרש הרבה יותר. בינתיים הבורסה מסתכלת למציאות בעיניים, ומנסה לשנות, ולו במעט, את תדמיתה.