דלק שכרה את שירותי איתן ששינסקי במאבק על תשלומי התמלוגים מתמר
פרופ' ששינסקי עמד שלפני 9 שנים עמד בראש ועדה בנושא הגז הטבעי. המחלוקת הנוכחית היא בין דלק למשקיעים בקידוח תמר, לאשר שדלק הכריזה שהיא סיימה להחזיר את ההשקעה שלה בפיתוח מאגר תמר. ששינסקי הגיש לביהמ"ש חוות דעת סותרת לזו של רו"ח אמי סוראיה, וטען כי יש מחלוקת על המונח "החזר השקעה"
קבוצת דלק שכרה לאחרונה את שירותיו של פרופ' איתן ששינסקי במסגרת המאבק שהיא מנהלת מול מחזיקי יחידות ההשתתפות שלה בתמר על השאלה מהו שיעור תשלום התמלוגים שכל צד זכאי לה. מועד תשלום התמלוג חשוב כיוון שעל פי ניתן להגדיל או להקטין את היקף הדיבידנד שמחזיקי יחידות ההשתתפות זכאים לו.
- פורסמו המלצות ועדת ששינסקי: נתח המדינה ברווחי הגז יגיע ל-66%
- בלעדי ל"כלכליסט" - פרופ' ששינסקי מתנצל: "דברי הובנו שלא כהלכה"
- תשובה מממש את תמלוגי העל של מאגר תמר - באמצעות הנפקת חברה חדשה
מדובר בסכסוך פנימי בתוך קבוצת דלק מול המשקיעים, אינו משפיע על משק האנרגיה המקומי, פיתוחו או נגזרות הפעילות שלו בארץ ובחו"ל.
הסכסוך בין הצדדים החלק בשנה שעברה כשדלק הכריזה שהיא סיימה להחזיר את ההשקעה שלה בפיתוח מאגר תמר, ולכן שיעור התמלוג שלה מההפקה יעלה מ-1.5% ל-6.5%, או מ-3% ל-13% על כל נכסי השותפות בים, אם לוקחים בחשבון את כלל פעילות הקבוצה ולא רק של דלק קידוחים שפועלת תחת דלק. העותרים טענו שמועד החזר ההשקעה טרם הגיע, ולכן יש לדחות את הגדלת התמלוג שדלק זכאית לו.
הסכסוך בין הצדדים התגלגל לביהמ"ש המחוזי בתל אביב, ובתחילת החודש הוגשה לביהמ"ש חוות דעת של רו"ח אמי סוראיה. לדבריו, הוא התבקש "על ידי ה"ה רו"ח מיכה בלומנטל ועו"ד גיא גיסין, מפקחי השותפות, לבחון ולחוות דעתי בשאלה האם במסגרת תחשיב מועד החזר ההשקעה בפרויקט תמר, לצורך בחינת זכאות קבוצת דלק לעדכון שיעור התמלוגים בפרויקט תמר, יש לקחת בחשבון את היטל ששינסקי באופן אשר מביא לדחיית מועד החזר ההשקעה, וזאת למרות שההיטל משולם בפועל רק לאחר מועד החזר ההשקעה בפרויקט תמר".
תשובתו של סוראיה הייתה חיובית, כלומר שיש לדחות את הגדלת התמלוג שדלק זכאית לו.
דלק מצידה שכרה שני רו"ח להגיש חוות דעת נגדית וזו הוגשה לפני כשבוע. אחד החתומים עליה הוא פרופ' ששינסקי, שעמד בראש "ועדת ששינסקי" שהחלה עבודתה לפני כ-9 שנים (אפריל 2010) לבחינת משטר המס הנהוג בישראל מהפקת גז ונפט.
ששינסקי מונה על ידי שר האוצר דאז יובל שטייניץ, ובדצמבר 2010 הוא הגיש את המלצותיו שעוגנו לאחר מכן בחקיקה ראשית ואושרו בכנסת במרץ 2011.
ההמלצה העיקרית הייתה להעלות את חלקה של המדינה (government take) מרף של כ-37% לרף מקסימאלי של כ-62%, זאת באמצעות החלת מס מיוחד (היטל) על פעילות הפקת הגז. ב-2015 נשכר ששינסקי שנית כדי לסייע למדינה בגיבוש מתווה הגז מול השותפויות שפועלות בתחום.
בחוות הדעת של ששינסקי הוא סותר את ההנחות של סוראיה וטוען: "לדעתי, שלא כדעתו של רואה חשבון סוראיה, המונח החזר השקעה בהסכם העברת הזכויות (בקבוצת דלק - ל"ג) מושתת על תפיסת מזומנים תזרימית ולא על בסיס צבירה. גישת בסיס המזומנים אינה מאפשרת ככלל להקדים הוצאות שטרם הוצאו בפועל ובפרט לא את ההיטל (היטל ששינסקי - ל"ג) אצל אשר אין חולק שטרם הגיעה המועד לשלם ובפועל". עוד הוא טוען ש"גם דעתו של רואה חשבון סוראיה על פיה יש לבצע את ההיטל על פני תקופת הפרויקט - כולה או חלקה - אינה מקובלת עליי ואני סבור כי חסרת יסוד".