$
שוק ההון

ניתוח כלכליסט

לשביט יש כסף לשלם להכשרה, אך המהלך יכביד על המשביר

הבעיה המרכזית של בעל השליטה רמי שביט, שראה את מניית המשביר 365 צונחת ב־37% במהלך השנה האחרונה, אינה המצב הפיננסי של הקבוצה, אלא מצבה התפעולי של רשת בתי הכלבו. מחזיקי האג"ח כבר מריחים דם עם תשואת אג"ח שהגיעה ל־24%

יניב רחימי 07:3822.01.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

כאשר הכשרה ביטוח השקיעה ב־2014 בחברת המשביר 365, האפשרות שמניית המשביר תצנח היתה על השולחן.

 

 

עובדה זאת באה לידי ביטוי בשני אופנים: ראשית, הכשרה שבשליטת אלי אלעזרא קיבלה הנחה של 44%, כשהעסקה נעשתה לפי שווי של 341 מיליון שקל למשביר 365, בעוד שווי השוק של החברה שבשליטת רמי שביט עמד באותה עת על 606 מיליון שקל; שנית, הכשרה ביטוח פעלה כפי שמצופה מחברת ביטוח לפעול, ודרשה לבטח את ההשקעה שלה באמצעות מנגנון פיצוי לתרחיש ששווי השוק של המשביר יירד.

 

 

 

באופן די ציני, הכשרה ביטוח חווה כרגע על בשרה את העובדה ש"פוליסת הביטוח" שסידרה לעצמה אינה בהכרח ערובה לכך שאכן תראה את הכסף שהיא חושבת שמגיע לה, וממילא הדרך לשם תהיה רצופה במהמורות ומכשולים.

 

דרישת התשלום של הכשרה ביטוח תופסת את המשביר 365 בעיתוי בעייתי, אבל זה לא אמור להפתיע, כיוון שמנגנון הפיצוי שעליו הסכימו הצדדים מופעל כשמחיר מניית המשביר בירידה, דבר שמעיד על קשיים.

 

 

רמי שביט רמי שביט צילום: מיקי נועם אלון

 

קשיי המשביר 365, כפי שאלה באים לידי ביטוי בשער המניה — שאיבדה 78% מערכה בחמש השנים האחרונות ו־37% בשנה האחרונה — נובעים בעיקר מהרעה מתמשכת בפעילות של רשת בתי הכלבו. בתשעת החודשים הראשונים של 2018 הציגה רשת המשביר בתי כלבו, המוחזקת במלואה בידי החברה הציבורית המשביר 365, החמרה בתוצאות העסקיות. ההפסד התפעולי העמיק ל־6.3 מיליון שקל לעומת הפסד תפעולי של 4.1 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2017. בדו"חות של לרבעון השלישי צוין כי ההנהלה צופה שברבעון הרביעי החברה תציג רווחים.

 

אחד הגורמים להרעה בתוצאות המשביר 365 הוא העלייה בשכר המינימום במשק, ששחקה את רווחיות החברה. מנגד, במשביר מצפים לראות בתקופה הקרובה ירידה באחד מסעיפי ההוצאות המשמעותיים ביותר שלה — שכר הדירה שהחברה משלמת. נקודת האור היא העובדה שכיום ההנהלה יכולה להתמקד בפעילות בתי הכלבו בלבד, מבלי שתצטרך לתת את דעתה לעסקים נוספים שנרכשו בעבר, כמו אופיס דיפו ורשת האופנה ג'אמפ, וכיום כבר אינם חלק מהקבוצה.

 

ההפסדים של רשת בתי הכלבו לא נעלמו מעיני המשקיעים, שהעדיפו למכור את ניירות הערך של החברה. כפועל יוצא מכך נסחרות כיום איגרות החוב של המשביר 365 בתשואה של אג"ח זבל, כאשר התשואה לפדיון של האג"ח הארוכה (סדרה ה') מגיעה כבר ל־24%.

 

לפני שמספידים את המשביר חשוב לדעת כי בקופת המזומנים שלה היו בסוף ספטמבר האחרון מזומנים ושווי מזומנים בהיקף של 47.8 מיליון שקל. מתוך הסכום הזה כ־10 מיליון שקל שימשו לצורך תשלומי ריבית ופירעון קרן למחזיקי האג"ח, שהקטינו את החוב כלפיהם ל־88 מיליון שקל.

 

בשנים האחרונות הפחיתה המשביר 365 את החוב הפיננסי באופן משמעותי, אחרי שבתחילת העשור הוא הסתכם ב־400 מיליון שקל. בינואר 2018 החוב של המשביר התכווץ, לאחר שהחברה ביצעה פדיון מוקדם חלקי של האג"ח מסדרה ד' ב־50 מיליון שקל. המהלך התאפשר הודות ל־130 מיליון שקל שהמשביר קיבלה משופרסל, לאחר שזו רכשה ממנה את רשת ניו־פארם. אותה עסקה, שהושלמה בסוף 2017, אחראית גם לכך שבסוף הרבעון השלישי היו בקופת המשביר 365 קרוב ל־48 מיליון שקל, פיקדון לזמן קצר של 3 מיליון שקל ותיק מניות של כ־12 מיליון שקל. לוח הסילוקין של האג"ח של המשביר שטוח באופן שאינו מציב בפניה עומסי פירעונות. המזומנים בקופתה לבדם אמורים להספיק לפירעונות הקרן ולתשלומי הריבית בשנים 2020–2019.

 

עובדה זאת מקנה לשביט זמן מוגבל לתקן את רשת בית הכלבו ולהחזיר אותה לפסים של רווחיות. בתחילת העשור נהג שביט בפזרנות מהולה בהרפתקנות, וביצע השקעות שמרביתן התבררו כהרסניות. המשביר הצליחה להינצל בעור שיניה הודות לשני אקזיטים מרשימים, סיבוס וניו־פארם.

 

כיום לא עומדת לשביט הפריבילגיה לפזר כספים שהוא לא מוכרח להוציא, שכן כל התחמושת שהיתה לו כבר בוזבזה. נכון להיום רשת בתי הכלבו היא הנכס המשמעותי ביותר של המשביר 365. היות שכך, רק בתי הכלבו הם לא רק הבעיה, אלא שהם גם חייבים להיות חלק מהפתרון לשיקום החברה של רמי שביט.

 

למשביר 365 יש מקורות לשלם להכשרה ביטוח את הסכום שבמחלוקת. 10 מיליון שקלים אינם סכום שישבור את המשביר, שבקופתה היו בסוף הרבעון השלישי מזומנים בהיקף של 48 מיליון שקל.

אם יוכרע כי על המשביר לשלם להכשרה ביטוח את הסכום שהיא דורשת, ובהנחה שהתשלום יהיה במזומן, המשמעות היא שהזמן שהוקצב לשביט להבריא את רשת בתי הכלבו יתקצר.

 

רמי שביט ואלעזרא הם מכרים ותיקים, ובעבר אף בחנו אפשרויות שונות לשיתוף פעולה ביניהם. סביר להניח ששתי החברות שבשליטתם נאלצו להגיע לבית המשפט רק אחרי שהניסיונות של שני הצדדים להביא לפתרון המחלוקת ביניהם עלו בתוהו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x