בלעדי לכלכליסט
מנהל כספי העמיתים בהפניקס עוזב; ינהל את המיליארדים של מורי ארקין
יניב כהן, שהחליף לפני שנתיים את שי יצחקי שעבר לקרן נוקד, עורק כעת בעצמו לטובת השוק הפרטי; ענף ניהול הפנסיה מתקשה בשימור מנהלים מוכשרים על רקע החוק שמגביל את שכר הבכירים; הונו של ארקין מוערך ב-4.6 מיליארד שקל
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
יניב כהן, מנהל כספי העמיתים של הפניקס ינהל את ההון של משפחת המיליארדר מורי ארקין שמוערך ב-4.6 מיליארד שקל - כך נודע לכלכליסט.
- המיליארדר אהרון פרנקל הוא המשקיע החדש באירונאוטיקס - רכש 13% בחברה
- הפניקס מגדירה יעד הון אך עדיין לא מחלקת דיבידנד
- בצל המפולת: נוקד מקימה קרן גידור שתתמקד בהשקעות באג"ח בישראל
כהן נחשב למנהל השקעות מוערך, ויחד עם מנהל חטיבת ההשקעות של הפניקס רועי יקיר הוביל את הפניקס בשנים האחרונות לצמרת התשואות של כספי החיסכון בענף הביטוח. יקיר החל לפעול לאתר לו מחליף, כשהכוונה כרגע היא לקדם מישהו מתוך הפניקס. אחד המועמדים המובילים להחליף את כהן הוא חגי שרייבר, שמנהל את תחום השקעות הנוסטרו בהפניקס.
כהן מונה לתפקיד מנהל כספי העמיתים של הפניקס בינואר 2016, לאחר העזיבה הדרמטית של שי יצחקי, שהיה אף הוא מנהל מוערך ועזב לטובת קרן הגידור של רועי ורמוס נוקד. קודם לכן ניהל כהן את כספי הנוסטרו של הפניקס.
מורי ארקין קיבל לידיו את חברת אגיס, חברת התרופות שהקים אביו, כשהיה בן 19. החברה הונפקה בבורסה ב-1983 ונמכרה ב-2004 לחברת פריגו. ארקין קיבל עבור מניותיו 190 מיליון דולר וקרוב ל-10% מהחברה הממוזגת.
בהמשך ביצע ארקין אקזיט מהשקעה בחברת בזק שנמכרה ב-2009 לשאול אלוביץ', ולפי הערכות הוא גם מחזיק במניות בנק הפועלים. מאז, נקשר שמו של ארקין בעיקר בהשקעות בחברות המפתחות ציוד רפואי ותרופות, כשלאחרונה תכנן להיכנס להשקעה גם בקבוצת ביטוח ישיר, שלא הסתייעה לבסוף.
ענף ניהול החיסכון הפנסיוני מתמודד בשלוש השנים האחרונות עם קושי לא מבוטל בשימור וגיוס של מנהלי השקעות מוכשרים על רקע מגבלת חוק שכר הבכירים המגבילה את השכר של המנהלים ללא יותר מ-2.5 מיליון שקל בשנה. בשרשור מנהלי ההשקעות של אותם ארגונים אף מקבלים שכר נמוך עוד יותר. כך בשנים האחרונות עזבו לא מעט מנהלים מוכשרים את ניהול כספי הציבור לטובת פעילות פרטית שבה יכולת ההשתכרות שלהם גבוהה משמעותית.
לצד שי יצחקי וכעת יניב כהן ניתן להזכיר ודאי את שמו של אמיר הסל, מנהל חטיבת ההשקעות של הראל ביטוח לשעבר שהצהיר כי הוא עוזב את הראל בדיוק מסיבה זו לטובת הקמת קרן השקעות פרטית.
במקביל את בית ההשקעות פסגות עזבו לא מעט מנהלים מוכשרים בשנים האחרונות ובהם אילן רוקח ורונן גרשון שעברו אף הם לקרן ההשקעות נוקד של ורמוס שמנהל אותה לצד הקולגה שלו מפסגות בעבר - שלומי ברכה אף הוא נחשב לאחד ממנהלי השקעות הטובים בענף.
בין מנהלי ההשקעות הוותיקים בענף הביטוח ניתן למנות כיום את יקיר עצמו ואת יוני טל ממנורה שהם מנהלים שכירים ותיקים ומתוגמלים.
אלא שבבתי ההשקעות אין הרבה מנהלי השקעות שכירים בעלי שם והשמות הבולטים בהם הם בעיקר של מנהלי השקעות הנמנים על הבעלים של אותם גופים ולכן נהנים מהמניות שהם מחזיקים ומחלוקת דיבידנדים כמו גילעד אלטשולר, מנהל ההשקעות הראשי של בית ההשקעות אלטשולר שחם ודב ילין ויאיר לפידות - המנכ"לים המשותפים והבעלים של בית ההשקעות ילין לפידות.
עבור חברות הביטוח ובתי ההשקעות שבעיקר בענף הגמל מתחרים היום על גיוס כספים בעיקר על בסיס תוצאות ההשקעות יש קושי לא מבוטל לגייס מנהלי השקעות איכותיים בשל מגבלות השכר.