בלעדי לכלכליסט
יורם נוה מהדק חגורה: כלל ביטוח תצמצם 200 תקנים
דירקטוריון חברת הביטוח אישר את תוכניתו של המנכ"ל שלא לאייש מחדש משרות של עובדים שעזבו, מה שיהווה קיצוץ של 5% מכוח האדם. התוכנית כוללת גם קמפיין שיווק אגרסיבי, שינוי ההתנהלות מול הסוכנים והגדלת ההשקעה במערכי התפעול והמכירות
על רקע התוצאות החלשות שלה בשנים האחרונות, והמשבר שבו מצויה החברה, יוצאת כלל ביטוח במהלך התייעלות. ל"כלכליסט" נודע כי דירקטוריון חברת הביטוח, שדרש את ההתייעלות, אישר את תוכנית ההתייעלות שתצמצם את הוצאות החברה. התוכנית הוכנה על ידי יורם נוה, שמונה למנכ"ל במקומו של איזי כהן, והמרכיב המרכזי שלה הוא צמצום של תקנים.
- רווח של 60 מיליון שקל בלבד לכלל ביטוח ברבעון: ירידה ברווחי השקעות והפרשות בגין סביבת הריבית
- המשנים למנכ"ל כלל צ'יקו זכריה ואבי רוזנבאום עוזבים את החברה
- יורם נוה מאמין בכלל בניהולו: קנה לפני שבוע מניות כלל ב-200 אלף שקל
בחברה אומרים כי נוה העדיף שלא לפטר עובדים אלא לא לאייש משרות של כאלה שעזבו. בחברות הביטוח קיימת תחלופה טבעית של כ־10% מהעובדים בשנה, ול"כלכליסט" נודע כי מתוכנן להגיע ל־200 תקנים – 5% מהמשרות בכלל ביטוח – שיבוטלו בכל החטיבות. דובר החברה סירב לאשר נתון זה וטען כי בשום שלב לא ננקב מספר כלשהו.
התוכנית שאושרה בשבוע שעבר כוללת מרכיבים נוספים של שיווק אגרסיבי ושינוי דפוסי הפעולה מול הסוכנים בשיטת עבודה שונה מזו שבתקופתו של כהן. כלל צפויה לצאת בקמפיין שיווק ראשון זה כמה שנים, שילווה בהגדלת ההשקעה במערכי התפעול והמכירות. המטרה היא להחזיר לקוחות שעברו בשנים האחרונות לחברות אחרות, בעיקר הפניקס והראל, חלקם ביוזמה של כלל שהחליטה לוותר עליהם בשל רווחיות נמוכה. נוה שם דגש על הגדלת ההכנסות מפרמיות, דבר שבא לביטוי ברבעון האחרון.
כלל רשמה בינואר־ספטמבר 2018 ירידה של 69.4% ברווח הנקי לעומת התקופה המקבילה, ל־56 מיליון שקל בלבד — הרווח הנמוך ביותר של חברות הביטוח הגדולות. החברה נדרשה להגדיל ב־73 מיליון שקל את עתודות ביטוחי הבריאות והסיעוד ולהפחית מוניטין של 115 מיליון שקל בקופות הגמל, כששני המגזרים מצויים בהפסד.
שיעור התשואה על ההון של כלל ביטוח עמד בינואר־ספטמבר על 1.5% בלבד, מול 9.5% של מנורה; מגדל 10.4%; הראל 12.6%; והפניקס 13.4%. השפל שהחברה מצויה בו מתבטא גם בשווי השוק שלה שירד ל־2.8 מיליארד שקל, למכפיל של 0.54 על ההון — המכפיל הנמוך ביותר מבין חברות הביטוח כשהפניקס, למשל, נסחרת במכפיל 0.75. בשלושת החודשים האחרונים איבדה מניית כלל ביטוח 29% משווייה, ובשלוש השנים האחרונות היא רשמה תשואה שלילית של 1.2%, לעומת הפניקס שעלתה ב־116% בתקופה זו. בתוכנית שהציג לדירקטוריון הציב נוה יעד צמיחה דו־ספרתי בכמה ענפים לצד תוכנית ההתייעלות שתיושם ב־2019.
נוה, בתמיכת הדירקטוריון והיו"ר דני נוה, בוחר לנהוג בדרך הפוכה מזו של קודמו הדומיננטי, כהן, שרבים רואים גם בו אחראי לשפל שאליו הגיעה כלל ביטוח. האתגר של נוה הוא כפול גם בשל המשבר בשווקים ומנגד העלאה אפשרית של הריבית שעשויה להיטיב עם תשואות חברות הביטוח.
כלל היא חברת הביטוח הראשונה שמתנהלת ללא בעל שליטה. אי.די.בי של אדוארדו אלשטיין מחזיקה בשליטה בה, אבל מנועה מלהתערב בניהולה היות שמניות השליטה מצויות בידיו של משה טרי הנאמן מטעם רשות שוק ההון. הרשות מאלצת את אי.די.בי למכור מדי ארבעה חודשים 5% ממניותיה, מה שהביא למצב שבו ירדה מאחזקה של 55% בחברת הביטוח ל־25% בלבד, ועובדה זו גורמת גם היא ללחץ על המניה ושווי החברה. נוה כתב בשבוע שעבר לעובדים כי "בחצי השנה האחרונה, לאחר בנייה מחדש של הנהלת החברה ומבנה החטיבות בארגון, עסקנו בהכנת תוכנית עבודה חדשה שתאפשר לנו לחזור ולהוביל את ענף הביטוח והפיננסים בישראל. 2019 צפויה להיות מאתגרת ומעניינת, אך אנו ערוכים למשימות שהצבנו לעצמנו ופנינו לצמיחה והצלחה".
מאז מונה לתפקיד, נוה החליף חלק משמעותי מהשדרה הניהולית של כלל ביטוח. הוא איחד חטיבות וגייס מנהלים מחברות אחרות, בהם ערן צ'רנינסקי ממגדל שמונה למשנה למנכ"ל ומנהל החטיבה הפיננסית, ברק לנסקי ממיטב דש שמונה למנהל כספי העמיתים וכן יוסי דורי שמונה למנהל זרוע ההשקעות במקומה של ענת לוין שפרשה. בנוסף, מוזגה חטיבת ביטוח חיים ופנסיה וגמל לחטיבת חיסכון ארוך־טווח תחת משה ארנסט, והוקמה חטיבה חדשה שמיזגה את מערכי הלקוחות והעסקים. חטיבת המטה בוטלה והוקם מערך שירות ותפעול בניסיון לשפר את השירות שנחשב ליעיל יחסית.