$
בורסת ת"א

ריח של יצוא באוויר הזניק את מניות הקנאביס בתל אביב

הכנסת אישרה חקיקה המסדירה יצוא קנאביס והמשקיעים מסתערים על החברות בתחום. המשוכה האחרונה שנותרה: אישור הממשלה ליצוא, שעשוי להגיע כבר ביום ראשון. רשות ני"ע מזהירה מהשקעה בענף

צלי גרינברג 20:4926.12.18

תחילת השבוע היתה שייכת לירידות בשווקים, אבל סוף השבוע שייך לעליית מניות חברות הקנאביס הנסחרות בבורסת תל אביב. הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את אישור יצוא הקנאביס, אבל יש עדיין מכשול בדרך: היצוא דורש את אישור הממשלה, שעשוי להתקבל כבר בישיבתה ביום ראשון הקרוב.

 

ברשות ניירות ערך נתנו דגשים שמטרתם להזהיר את הציבור מהשקעה בחברות רק על סמך העובדה שפרסמו מזכר הבנות לפעילות עתידית. אלא שהציבור לא התרגש - והיום המשקיעים הסתערו על המניות. חברת מדיוי עלתה ב־27% מאז ההודעה וטוגדר פארמה עלתה ב־47% - בעוד שתיהן לא מחזיקות בפעילות ממשית קיימת. באמתחתן יש מזכרי הבנות עם חברות בארץ ובחו"ל לגידול חקלאי של קנאביס רפואי.

 

מדיוי עלתה מתחילת השנה ב־45% ונסחרת לפי שווי של 92 מיליון שקל, וטוגדר זינקה מתחילת השנה ב־276% ונסחרת לפי שווי של 202 מיליון שקל. טוגדר היא החברה שספגה את עיקר הביקורת על פרסומי מזכרי ההבנות, ובעבר אף דיווחה על אישור לייבוא קנאביס בחברה שטרם רכשה. ניסים ברכה, מנכ"ל טוגדר, אמר ל"כלכליסט" היום: "אנחנו נערכים לנושא מזה זמן, הן בישראל והן באוגנדה".

 

קאנביס קאנביס צילום: אתר החברה

 

לדברי ברכה, "החוק פותר את בעיות אבטחת החוות והמשקיעים הזרים. לכן, הכרעת הממשלה היא פורמלית ולא מהותית. כל מי שישב על הגדר ולא בנה את החוות - ירוץ עכשיו להתחיל".

 

חברה בולטת נוספת בענף היא אינטרקיור, שבראשה עומד כיו"ר אהוד ברק, הנסחרת לפי שווי שוק של 403 מיליון שקל. החברה זינקה מתחילת השנה ב־1,266% וב־18% ביומיים האחרונים, מאז עברה החקיקה. חברת תפן, שנסחרת לפי שווי של 54 מיליון שקל, גם כן שייכת למועדון המזנקות, עם תשואה של 656% מתחילת השנה ו-8% מרגע אישור היצוא בכנסת.

 

אהרון לוצקי, מנכ"ל תיקון עולם, שהיתה ממובילות הפעילות ליצוא הקנאביס ופעלה מול משרדי הממשלה כבר מ־2011 בנושא, אמר ל"כלכליסט": "ברגע שהממשלה תאשר את היצוא, החברה תיערך לאספקת הביקושים מחו"ל, בנוסף לביקושים בארץ".

 

אם לא יאושר יצוא, לא יהיה מקום בשוק לכלל החברות הנסחרות כיום בבורסה. לחברות הציבוריות יש שלל הזדמנויות מחוץ לישראל. לכן החברות מכוונות לרכישת חוות ופעילות מחוץ למדינה, כך שלא יהיו תלויות ביצוא.

 

רשות ניירות ערך מזהירה ומזכירה: לא הושגה הסדרה

 

ההייפ שיוצרות חברות הקנאביס בקרב המשקיעים לא נעדרה מעיני רשות ניירות ערך. אתמול פרסמה הרשות דגשים למשקיעים המבקשים להשקיע בחברות קנאביס ציבוריות. בין הדגשים: לא להסתמך על מזכרי הבנות וגם תזכורת כי אי־הוודאות הרגולטורית בנושא יצוא הקנאביס עדיין לא התבהרה.

 

במהלך כנס התאגידים העשירי של רשות ניירות ערך, שנערך שלשום, אמר עו"ד אלי דניאל, ראש צוות ביומד במחלקת תאגידים ברשות והאחראי על נושא הקנאביס: "יש לא מעט חברות שמדווחות בתדירות גבוהה על מזכרי הבנות בישראל או בחו"ל, אך אין משמעות הדיווחים שהעסקה צפויה להתקיים במציאות".

 

בפרסום הדגשים למשקיעים כתבה הרשות כי רק חלק מחברות הקנאביס הציבוריות הישראליות השלימו עסקאות שתכליתן יציקת פעילות עסקית ריאלית בתחום הקנאביס הרפואי. לפיכך הם מבקשים להסב את תשומת לב המשקיעים באמצעות מיפוי פעילותה של חברת קנאביס ציבורית, האישורים הנדרשים לה והיכן עומד נושא היצוא כיום.

 

ברשות מבקשים להזהיר את ציבור המשקיעים מלשים כספם על קרן הצבי בחברה שאין כל ביטחון שתממש פעילות כלשהי בשוק הקנאביס המתפתח. השוק אמנם מוגדר בפי העוסקים בתחום כשוק "אמיתי" ‑ כזה שיש מוצר מאחוריו, ולכן קיימת סבירות גבוהה להתפתחותו. אולם, רוב החברות הנסחרות בתל אביב נעדרות כל פעילות ממשית בתחום ומסתמכות על הסכמים ומזכרי הבנות לפעילות עתידית. למעשה, הן נסחרות על הפוטנציאל הגלום בפעילותן העתידית, אם תמומש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x