שלמה אליהו: "ענף הביטוח מוגן, ואילו בנק עלול להתמוטט בתוך שעה"
ימים ספורים לפני שיחת הנזיפה אצל הממונה על שוק ההון והתפטרות היו"ר עודד שריג, השתתף בעל השליטה במגדל בדיון מקצועי. אליהו הלין על כך שהרגולציה מקלה על בנקים ללא גרעין שליטה, ואילו עליו לא סומכים כבעלים: "הרגולטור הוא לא אלוהים"
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
"רגולטור הוא לא אלוהים". את הדברים האלה אמר בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל שלמה אליהו, שנמצא בימים אלה בלב סערה, שהגיעה לשיאה עם ההתפטרות בטריקת דלת של היו"ר פרופ' עודד שריג.
- בניגוד ליו"ר שהתפטר - מנכ"ל מגדל "גאה לעמוד בראש חברת הביטוח"
- שריג הוא הנורה האדומה האחרונה
- רעידת אדמה במגדל: היו"ר מתפטר ומצהיר שאינו "יכול לשאת באחריות לכספי המבוטחים"
אליהו אמר את הדברים בתחילת דצמבר, בפורום שווי הוגן של המרכז הבינתחומי בהרצליה, רגע לפני שיא הסערה ביום שני האחרון, כששריג הגיש מכתב התפטרות חריף
על רקע מחלוקות עם אליהו. באופן אירוני, השתתף בדיון גם שריג עצמו, שדווקא תמך בעמדותיו המקצועיות של אליהו.
הדיון עצמו עסק בדרישות ההון החדשות והמחמירות שחלות על ענף הביטוח - הסולבנסי 2 - שמטרידות את שנתו של אליהו, מכיוון שהן מונעות ממנו למשוך דיבידנדים ממגדל.
בדיון השתתפו אליהו ושריג, לצד שורת אנשי מקצוע מחברות הביטוח, אך גם נציג הרגולציה – סגנו הבכיר של הממונה על שוק ההון עבד חסדיה. ביחד עם הממונה עצמו, ד"ר משה ברקת, הוא אמור להכריע את גורלו של אליהו במגדל על רקע רצף האירועים הבעייתיים בחברה.
אליהו לא נוהג להתבטא בתקשורת, ולכן ההתבטאות שלו בפורום היא גילוי לב נדיר לגבי תחושותיו על המתרחש בענף, ותסכולו העמוק מהמגבלות הרגולטוריות שמונעות ממנו למשוך דיבידנדים מהחברה שבשליטתו. דבריו בפורום שווי הוגן, שאותו מובילים פרופ' אמיר ברנע ורו"ח שלומי שוב, ראש תוכנית החשבונאות וסגן הדיקן של בית הספר למינהל עסקים בבינתחומי, חושפים את תמצית תחושותיו לגבי הענף שאותו הוא חי ונושם כבר עשרות שנים.
לטענתו, "המאזן (של חברות הביטוח – ר"ב) הוא רגולציה, כתוצאה מרגולטור שהכתיב לנו איך לעשות מאזן. השוני בין בנקים לביטוח מהותי. בנק בהלימות הון ממונף 12 פעם מההון. תוך שעה כל בנק יכול להתמוטט. אין ביטוח פיקדונות במדינה. אין הגנה לבעלי הפיקדונות".
לאחר מכן הביע אליהו מורת רוח מהמתרחש בשוק ההון המקומי: "כאן הכל הפוך. אין לנו שוק הון שמתמחר מה הוא עושה. יש לנו תקשורת, לוביסטים ועושי שוק. ביטוח שולט על שוק ההון העולמי. כל הבנקים נשלטים בסופו של דבר על ידי גופי ביטוח. הם היחידים עם כסף לזמן ארוך".
אליהו ניסה להסביר למה ענף הביטוח בטוח בהרבה מהבנקים, ואין סיבה לדרישות ההון שמונעות חלוקת דיבידנדים. לדבריו, "ביטוח מכוסה פר עסקה בביטוח משנה אינדיבידואלי. אין סכנה. כל ביטוח מעבר לשייר (מה שחברת הביטוח משלמת אחרי התשלומים של מבטחי המשנה – ר"ב), מוגן". אליהו הביע את תסכולו על כך שעקב סוגיות של דרישות הון, הוא מתקשה להרוויח על מוצרי הביטוח.
בהקשר זה אמר שריג שהמשמעות היא שהביטוח יתייקר. "בהינתן שכמות ההון עומדת לגדול, שווי המשקל יהיה עם פחות מוצרי ביטוח ויותר יקרים. להון יש מחיר. כמה זמן זה ייקח? אני לא יודע, אבל זו התוצאה כשמייקרים את התשומות".
אליהו גם תקף את העובדה שאין חשש כיום מבנקים המתנהלים ללא בעל שליטה, ודווקא בחברות הביטוח שבהן יש בעלי שליטה מציבים דרישות הון מחמירות. "יש לנו בעיה, אנו גופים פיננסיים עם רגולציה. בנק ישראל אומר כל בוקר שהבנק יציב, מייצר דיבידנד ונותן הלימות הון. אף אחד לא שואל איך בנק ללא שליטה מפוקח ומנוהל. עוד מעט יהיה לנו בביטוח אותו דבר. מה זה בעל שליטה בחברה? כל כספו מושקע, שמו בפנים וכל מה שהוא רוצה לעשות זה הכי טוב לבעלי המניות".
הדיון התקיים לפני ששריג ואליהו זומנו לשיחת נזיפה במשרד של ברקת. שבוע אחריה התפטר שריג, תוך שהוא מטיח האשמות קשות בהתנהלות מגדל. בדיון שריג דווקא תמך בעמדת אליהו, שלפיה דרישות ההון הרגולטוריות מוגזמות. לדבריו, "ב־2008 למגדל היה רבע מכמות ההון שיש לה כיום, והיא לא נדרשה לשום השלמת הון".
רו"ח שוב אמר בדיון שחלק מחברות הביטוח נמצאות בנקודת נחיתות ביישום דרישות ההון, ומגדל ביניהן: "נוצר מתח בין־דורי בין החברות הוותיקות שמחזיקות סיכונים כבדים מאוד והבטחות משמעותיות מאוד, ולעתים מוגבלות על ידי רגולציה בהעלאת מחירים; לעומת חברות צעירות ודיגיטליות שנוגסות בענפים עתירי רווחים ומצומצמי סיכון".