$
שווקי חו"ל

למרות הסיכון העצום: בעלי המניות בטקאדה אישרו את רכישת שייר

בדומה למקרה של טבע בעסקת אלרגן, טקאדה נדרשה לגייס חוב ענק על מנת לממן את רכישת חברת הפארמה הבריטית ב-59 מיליארד דולר - כולל הלוואה של 31 מיליארד דולר ממוסדות פיננסיים. חבר במשפחת טקאדה המתנגדת לעסקה: "הסיכונים הפיננסיים גבוהים מדי והתועלת הצפויה היא מוגבלת למדי"

מיקי גרינפלד 09:2405.12.18

נסללה הדרך להשלמת עסקת הענק של טקאדה, לאחר אישור האסיפה הכללית ביפן. לנוכח הנתונים שנחשפו בחודשים האחרונים, מתבקשת התהייה האם סיפור העסקה הכושלת של טבע עם אלרגן יחזור על עצמו גם הפעם - כאשר חברת הפארמה היפנית לוקחת על עצמה סיכון עצום לצורך הוצאה לפועל של המהלך?  

האסיפה הכללית של טקאדה (Takeda) אישרה הלילה את העסקה לרכישת חברת הפארמה הבריטית שייר (Shire) תמורת 59 מיליארד דולר, על אף גיוס החוב העצום הנדרש להשלמתה. העסקה אושרה על ידי 90% מבעלי המניות באסיפה מיוחדת שהתכנסה בעיר אוסקה.

 

המהלך יכניס את טקאדה לעשירייה הפותחת של חברות הפארמה הגדולות בעולם. לצורך מימון הרכישה לקחה טקאדה הלוואות של 30.9 מיליארד דולר מגורמים פיננסיים, ובמקביל גייסה הון בהנפקת מניות לציבור. החברה אף מתכננת למכור נכסים שאינם חלק מפעילות הליבה, בסכום מוערך של כ-10 מיליארד דולר.

 

במקרה של עסקת אלרגן, טבע נאלצה לגייס חוב של כ-40 מיליארד דולר לצורך מימון העסקה, וכשהתברר בהמשך שהתועלת לא הצדיקה את הסיכון העצום נכנסה המניה לסחרור וקרסה בעשרות אחוזים. בסופו של דבר הובילה העסקה לפיטורי המנכ"ל שיזם אותה ארז ויגודמן ולכניסתו של קאר שולץ לתפקיד - ולמהלך התייעלות חד שכלל פיטורי אלפי עובדים ברחבי העולם.

 

על אף אישור האסיפה, בכל הנוגע לדעה של בעלי המניות, נראה שאין אהדה גדולה לעסקה - מניית טקאדה בטוקיו איבדה 25% מערכה מאז ההודעה על העסקה. אחד המבקרים הבולטים של המהלך הוא קאזוהישה טקאדה (Kazuhisa Takeda), בן למשפחה המייסדת שאינה תומכת בעסקה - קאזוהישה טקאדה כיהן בעבר כדירקטור בחברת הפארמה מיפן. "אנחנו לחלוטין נגד ההסכם, בגלל שהסיכונים הפיננסיים גבוהים מדי והתועלת הצפויה היא מוגבלת למדי. מהלכים של מיזוגים ורכישות הן חיוניות לעתיד של טקאדה אבל שייר היא לא התשובה", אמר טקאדה (דבריו מובאים ברויטרס).

 

מנגד, מנכ"ל החברה כריסטוף וובר (Christophe Weber) התחייב בפני בעלי המניות להפוך את העסקה לרווחית באמצעות צמצום חד בהוצאות. לדבריו החברה צפויה לרשום חיסכון שנתי של 1.4 מיליארד דולר בשלוש השנים שלאחר השלמת העסקה. יש לנו תוכנית שתוביל אותנו למקום הנכון בתוך שלוש עד חמש שנים, שמקובלת על המלווים שלנו. דירוג האשראי שלנו כנראה ירד בדרגה אחת אבל עדיין יהיה מעל רמה של אג"ח זבל שזה קריטי עבורינו", אמר המנכ"ל בראיון שפורסם ברויטרס.

 

במסגרת העסקה מבצעת למעשה טקאדה את הרכישה הגדולה ביותר של חברה מחו"ל בידי חברה יפנית. עסקאות ענק דומות של קבוצות יפניות עם תאגידים מחו"ל לא תמיד הסתיימו טוב - המקרה המוכר ביותר הוא זה של טושיבה שכמעט קרסה בעקבות רכישת Westinghouse האמריקאית, ספקית השירותים לכורים גרעיניים.

 

 צילום: גטי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x