$
בורסת ת"א

רווחי הפניקס הגבוהים בענף - זינקו ב-64% ל-308 מיליון שקל

התשואה על ההון עמדה על 13.4%; חברת הביטוח נמצאת בעודף הון גבוה של 120% על דרישות ההון הרגולטוריות - הדירקטוריון טרם הגדיר יעד כושר פירעון ולכן נמנע עדיין מחלוקת דיבידנד

רחלי בינדמן 09:3129.11.18

חברת הביטוח הפניקס שבניהולו של אייל לפידות (ובשליטת קבוצת דלק) מסכמת את הרבעון השלישי עם רווח כולל של 308 מיליון שקל, לעומת 187 מיליון שקל ברבעון המקביל, זינוק של 64%. גם התשואה על ההון היא הגבוהה ביותר - 13.4%.

בניגוד למתחרות מגדל וכלל ביטוח, שנדרשו להגדיל את ההפרשות שלהן בשל סביבת ריבית יורדת (אף ששבשיעור נמוך יחסית בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד), הפניקס עם תיק ביטוח חיים קטן לא נאלצה להקטין ההפרשות אלא להיפך – שחררה חלק מההפרשות חזרה לשורת הרווח.

 

מתחילת השנה שחררה הפניקס חזרה לשורת הרווח 107 מיליון שקל לפני מס (בשל עלייה בסביבת הריבית ב-9 החודשים הראשונים של השנה), מתוכם 27 מיליון שקל ברבעון השלישי. זאת בשעה שבתשעת החודשים המקבילים ב-2017 נאלצה לחזק את עתודות הרווח ב-123 מיליון שקל, וברבעון השלישי ב-201 מיליון שקל.

 

בה בעת, חברות הביטוח מגדל וכלל, שהן בעלות תיקי ביטוח חיים הגדולים בענף, יהנו ברבעון הנוכחי (רביעי) משחרור עתודות משמעותי חזרה לשורת הרווח בזכות עליית הריבית במשק שתשפיע גם על עליית הריבית של תשואות האג"ח הארוכות (שמהם נגזר היוון ההתחייבויות בתיקי ביטוחי החיים).

 

הפניקס מציגה בנוסף רווחי השקעות מרשימים ברבעון, בין היתר בגלל תשואות גבוהות גם על תיק הנוסטרו שלה וגם על תיקי החוסכים בביטוחי המנהלים, ברווחים שבהם עיקר דמי הניהול הם 15% מהתשואה המושגת.

 

בפעילות הגמל, ההכנסות הרבעוניות מדמי ניהול  עמדו על 50 מיליון, לעומת 47 מיליון שקל אשתקד, והרווח הכולל הסתכם ב-9 מיליון שקל לעומת 10 מיליון שקל ברבעון המקביל (היקף הנכסים עלה מצד אחד הודות לתשואות נאות של מערך ההשקעות אך מנגד נרשמה שחיקה בדמי הניהול בגלל התחרות בענף).

 

בקרנות הפנסיה עמד הרווח הרבעוני לפני מס על 6 מיליון שקל בהשוואה ל-8 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בחישוב של תשעת החודשים הראשונים של השנה נרשם בקרנות של הפניקס רווח של 24 מיליון שקל, לעומת 16 מיליון שקל בתשעת החודשים המקבילים. גם כאן מתרחשת תופעה דומה של עלייה בהיקף הנכסים לצד שחיקה בדמי הניהול אך גם תופעה מעניינת שבאה לידי ביטוי גם במתחרה מגדל של ירידה בתשלום עמלות לסוכני הביטוח.

 

בתחום הבריאות (שבו זכתה לאחרונה הפניקס במכרז שעורר סערה - הביטוח הסיעודי של קופת חולים מכבי) רושמת הפניקס הרעה בתוצאות של ענף ביטוח תאונות אישיות והרעה בפעילות הסיעוד. אף על פי כן, בזכות רווחי השקעות ושחרור עתודות הון סיימה הפניקס את הרבעון בבריאות עם רווח לפני מס של 96 מיליון שקל לעומת 71 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

 

בתחום הביטוח הכללי (בדומה למגמה הענפית) מדווחת הפניקס על עלייה ברווחיות ענפי רכב מקיף ודירות הנובעים מהתפתחות חיובית של הערכת התביעות משנים קודמות כאשר בענף כולו ניכרת מגמה של שיפור ברווחיות מליבת הפעילות – תמחור יותר נכון של הסיכונים שמתורגם בדרך כלל גם לתעריפי ביטוח גבוהים יותר.

  

אייל לפיידות מנכ"ל הפניקס אייל לפיידות מנכ"ל הפניקס צילום: אביגיל עוזי

 

בפעילות הפיננסים המרוכזת בחברה הבת אקסלנס נרשמו הכנסות של 75 מיליון שקל לעומת 89 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. מתחילת השנה עמדו ההכנסות על 182 מיליון שקל לעומת 238 מיליון שקל בתשעת החודשים המקבילים.

 

ההסבר לפער טמון במהפסדי מסחר בתעודות סל שהתרחשו בעיקר ברבעון הראשון כתוצאה מעליית ריבית הליבור הדולרית שגרמה לעלייה מהותיות בעלויות העקיבה אחר מדדים באמצעות נגזרים. גם עלויות גידור המטבע היו יקרות יותר בתעודות הסל השקליות אך מנגד חלה עליה בהכנסות החברה מדמי ניהול בתעודות הסל.

 

דירקטוריון הפניקס טרם קבע את יעד כושר הפירעון על בסיס משטר הסולבנסי החדש – קביעה המהווה תנאי מוקדם לחלוקת דיבידנד. עם זאת הפניקס מחזיקה ביחס כושר פירעון גבוה ביחס לענף ביחס לדרישות ההון הרגולטוריות – 120% בהשוואה ל-116% בהראל, 109% בכלל ו-129% במנורה. המשמעות היא שהפניקס מתקרבת לאפשרות לחלק דיבידנד אך בוחרת בשלב זה לא לעשות זאת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x