שוק המט"ח: השקל מתחזק אחרי העלאת הריבית
העלאה ראשונה אחרי שבע וחצי שנים: בנק ישראל החליט להעלות את הריבית מ-0.1% לרמה של 0.25%; הדולר והיורו נחלשים ב-0.5% מול המטבע הישראלי, הדולר נסחר תמורת 3.709 שקלים, והיורו ברמה של 4.216 שקלים
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
השקל קופץ בשוק המט"ח המקומי אחרי העלאת הריבית הראשונה מזה שבע שנים וחצי.
הדולר והיורו נחלשים ב-0.5% מול המטבע הישראלי. הדולר נסחר ברמה של 3.709 שקלים, והיורו ברמה של 4.216 שקלים. הבורסה מגיבה
אף היא להעלאת הריבית ועולה ב-1.1%.
שבע וחצי שנים אחרי העלאת הריבית האחרונה ושלוש וחצי שנים לאחר שהריבית עמדה על שיעור של 0.1% הועלתה היום (ב') הריבית לשיעור של 0.25% בהחלטה הראשונה של בנק ישראל ללא הנגידה לשעבר קרנית פלוג. ההחלטה התקבלה על ידי הוועדה המוניטרית כאשר בראשה עומדת המשנה לנגידה, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, שמכהנת בשבועיים האחרונים כמ"מ הנגיד החדש פרופ' אמיר ירון, עד שייכנס לתפקידו בחודש הבא.
- דילמת טרכטנברג: היגיון כלכלי או פוליטיקלי קורקט
- התחזקות הדולר היא זרז נוסף להעלאת הריבית
- הדולר בשיא של שנה וחצי; "רכישות המט"ח של בנק ישראל היו מיותרות"
מוקדם יותר היום נקבעו השערים היציגים - הדולר נחלש ב-0.2% ושערו היציג נקבע על 3.729 שקלים, היורו ירד ב-0.3% ונקבע על 4.237 שקלים.
נכון לעכשיו בשווקים העולמיים: היורו מתחזק ב-0.3% ל-1.137 דולר; הפאונד עולה ב-0.2% ל-1.284 דולר.
בנק ישראל: המדיניות המוניטרית עדיין מרחיבה
בהודעת הוועדה המוניטרית ציינה הוועדה כי "לאחר עלייה מתמשכת באינפלציה מתחילת 2018, האינפלציה מתייצבת מעט מעל הגבול התחתון של היעד, וצפויה להיוותר בתחום זה גם בחודשים הקרובים. הציפיות והתחזיות לשנה מהמקורות השונים נעות סביב רמה של 1%. הציפיות לטווחים הבינוניים נותרו מבוססות בתוך תחום היעד. עליית השכר במשק והמדיניות הפיסקלית המרחיבה יתמכו בהמשך התבססות האינפלציה ביעד. הסיכון העיקרי לכך הוא האפשרות לייסוף חד בשקל".
הוועדה הדגישה כי "גם לאחר העלאת הריבית ב-0.15 נקודות אחוז, המדיניות המוניטרית היא מרחיבה, ותמשיך לתמוך בהשגת יעדי המדיניות. הוועדה מעריכה שתוואי העלאת הריבית בעתיד יהיה הדרגתי וזהיר".
כלכלנים חוזים: עד סוף 2019 הריבית תעמוד על 1%
"נראה כי התקופה הארוכה בה האינפלציה נמצאה תמיד מתחת ליעד בנק ישראל הסתיימה, ואנו צריכים להתרגל לעולם בו כבר אין הצדקה לריבית אפסית ואף לריבית ריאלית שלילית", אמר שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי לשוק המקומי בפיוניר ניהול הון. "הסתכלות עמוקה יותר על התנהלות בנק ישראל בשנים האחרונות מראה כי הנתון אשר לו ניתן הדגש הגדול ביותר בכל הנוגע לקבלת החלטה על הריבית היה דווקא שער השקל/דולר. בנק ישראל דאג לשדר לכולם כי שער הדולר הוא המאבק העיקרי בו הוא מתמקד, וזאת לאור התחזקות השקל שמקשה על היצוא ומרחיקה את השגת יעדי הצמיחה והאינפלציה.
"לאחר תקופה קשה בה ראינו את השקל נחלש, מגמה זו נבלמה. נכון להיום, איגרות החוב מגלמות ציפיות לשלוש העלאות ריבית (ל-0.75%) ב-12 החודשים הקרובים. אנו משוכנעים כי במחצית הראשונה של 2019 הריבית תעמוד על 0.5%, ועד סוף השנה תעמוד על 0.75%-1.0%. לכל מי שמופתע היום מהריבית – שיזכור כי זוהי רק ההתחלה".
בלאומי שוקי הון סבורים שעיתוי העלאת הריבית מפתיע, כיוון שבאוקטובר דחתה חטיבת המחקר של בנק ישראל את הערכתה להעלאת ריבית עד לרבעון הראשון של שנת 2019. "מאז ההחלטה האחרונה שהתבצעה באוקטובר, נרשמה ירידה בציפיות האינפלציה, מחיר הנפט קרס בכ-30% ונתוני הצמיחה לרבעון השלישי של השנה היו מעט נמוכים מהתחזיות", ציין דודי רזניק, מנהל מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון, "כך שהעיתוי של העלאת הריבית, על סמך הנתונים בלבד, במסגרת של ניהול הריבית במסגרת של יעד יציבות מחירים, נראה מעט תמוה.
"מדובר בהחלטה הראשונה ללא ד"ר קרנית פלוג. ייתכן שפלוג הייתה זו שפעלה להותיר את הריבית ללא שינוי, והנגיד החדש יביא איתו שיקולים נוספים, מלבד סביבת האינפלציה, שעד כה לא קיבלו ביטוי, כגון יציבות פיננסית כללית. לא מן הנמנע שההחלטה הנוכחית תואמה עם הנגיד הנכנס, שמינויו אושר בממשלה לפני למעלה משבוע".
יונתן כץ, כלכלן בכיר בלידר שוקי הון "כפי שחזינו, בנק ישראל העלה את הריבית היום ל- 0.25%, כאשר ההודעה הדגישה שהאינפלציה התייצבה מעט מעל הגבול התחתון, וקיימת ציפייה שעליית השכר ומדיניות פיסקאלית מרחיבה יתמכו בהתבססות האינפלציה ביעד. הצמיחה במשק מתכנסת לקצב הצמיחה הפוטנציאלי והמשק נמצא בתעסוקה מלאה. השקל פוחת ב-3.6% מאז ההחלטה הקודמת ושוק הדיור התייצב. משפט חשוב בהודעה: "תוואי העלאת הריבית בעתיד יהיה הדרגתי וזהיר". לפי הערכתנו, צפויה העלאת ריבית ברבעון השני של 2019 ואחר כך אי שינוי עד סוף השנה כאשר גם הפד מתקשה להמשיך להעלות את הריבית במחצית השנייה של 2019. עליית תשואות חדה בשוק האג"ח לאחר ההודעה מעלה את האטרקטיביות של האפיקים ארוכים".
בנק ישראל | צילום: עטא עוויסאת |
שוקי המט"ח הבינלאומיים יושפעו השבוע מהתפתחויות בארבע חזיתות עיקריות: מתקרבים להכרעה על הברקזיט, כאשר סימן השאלה הוא כמובן ההצעה בפרלמנט הבריטי; המגעים בין אירופה לאיטליה בנושאי התקציב; הפגישה הצפויה השבוע בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לנשיא סין שי ג'ינפינג, וההתפתחויות בנושאי הסחר; שוקי הנפט - המשך הירידות במחירי הנפט עשוי לחזק את הדולר, שלרוב מתנהל במגמה הפוכה למחירי הסחורה.