$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

שלמה אליהו מהדק את הפיקוח על מגדל ביטוח

בעל השליטה במגדל כינס אתמול את דירקטוריון מגדל אחזקות כדי לדון בהגברת הפיקוח על מנכ"ל מגדל ביטוח דורון ספיר ועל היו"ר עודד שריג, שתפקודם לא משביע את רצונו; הוחלט להקים ועדה מיוחדת שתפקח עליהם, שתורכב מאליהו עצמו ומהדח"צים אברהם ביגר ורונית בודו

גולן חזני 06:5308.11.18

חודש אחרי שביטל את ישיבת הדירקטוריון של מגדל אחזקות, שאמורה היתה לדון בתפקודה של הנהלת חברת הביטוח, כינס אתמול יו"ר מגדל אחזקות שלמה אליהו את הדירקטוריון לדון באותו נושא עצמו. ל"כלכליסט" נודע כי על סדר יומה של הישיבה שהתכנסה בבוקר עמד נושא אחד בלבד — הגברת הפיקוח על חברת הביטוח בידי דירקטוריון החברה־האם מגדל אחזקות.

 

 

 

הדירקטוריון החליט להקים ועדה מיוחדת, שאמורה לפקח על עבודת הניהול, לקצר תהליכים ולייעל אותם בצורה שתביא לשיפור הניהול בחברה. בוועדה יהיו שני חברים, שניהם דח"צים, אברהם ביגר ורונית בודו, ובראשה יעמוד בעל השליטה שלמה אליהו.

 

ככל הנראה לא יהיו לוועדה סמכויות החלטה, אבל היא תתנהל מול גורמי הניהול בחברה, ובראשם המנכ"ל דורון ספיר והסמנכ"לים, בניסיון להביא לקצב עבודה מהיר ויעיל יותר.

 

אין זה סוד ששלמה אליהו אינו מרוצה מהניהול של מגדל. חוסר שביעות הרצון החל בתקופת כהונתו של המנכ"ל הקודם, בנו עופר אליהו, ונמשך גם לאחר כניסתו של ספיר ללשכת המנכ"ל ביוני האחרון. בסביבות החברה היו הערכות כי אליהו ינסה להחליף את ספיר, אבל בפועל הוא נמנע מכך ומסתפק בניסיון להניע את קברניטי הספינה שלו לפעולה. אליהו ציפה כי עם המינוי של ספיר הוא יראה תוצאות מהירות יותר בפעילות השוטפת ובשינוי התדמיתי של החברה. אך ספיר, שמשקיע מאמצים בכמה מישורים — בעיקר בתחום האשראי הצרכני והשקת ביטוחים חדשים כמו אופניים חשמליים — לא משביע עדיין את רצונו של אליהו.

 

 

 

 

אבל הזרקור של אליהו לא יופנה רק לתפקודו של ספיר. ל"כלכליסט" נודע כי גם פרופ' עודד שריג, העומד בראש דירקטוריון מגדל ביטוח יהיה תחת עינה הפקוחה של הוועדה שהקים אתמול אליהו, כמו־גם הדירקטוריון כולו.

  

שלמה אליהו, דורון ספיר ועודד שריג שלמה אליהו, דורון ספיר ועודד שריג צילום: אוראל כהן, אריאל שרוסטר, עמית שעל

 

שריג ודירקטוריון מגדל ביטוח נתפסים בידי דירקטוריון מגדל אחזקות כגורמים שיש לנער גם אותם, כדי לייעל את העבודה. ל"כלכליסט" נודע כי בסיום התהליך התסריט הריאלי יותר הוא ששריג יעזוב את החברה, ולא ספיר.

 

ישיבת דירקטוריון מגדל אחזקות, שאמורה היתה להתקיים בשבוע הראשון של אוקטובר, נדחתה בידי אליהו לאחר שדבר קיומה הודלף ל"כלכליסט". מיד בסיום הישיבה אתמול נפגש בעל השליטה עם ספיר, וככל הנראה עדכן אותו בנעשה. ככל הידוע, לא התקיימה פגישה דומה מול שריג.

 

אולם למרות הצעד המטלטל, ישנה גם אפשרות ששריג יישאר בסופו של דבר בתפקידו. אם אכן יוחלף, ההערכות הן שאליהו עצמו עשוי לתפוס את מקומו — זאת בכפוף לאישור הפיקוח על הביטוח, שכן העובדה כי בנו עופר כבר אינו מכהן כמנכ"ל עשויה לסייע לו בכך.

 

שריג כיהן כממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר בשנים 2010—2013, והוא זה שאישר לאליהו בסוף 2012 לרכוש את השליטה בקבוצת מגדל (68.5%) מג'נרלי האיטלקית תמורת 3.55 מיליארד שקל. ב־2014 ביקש אליהו למנותו כמחליף של ענת לוין שעזבה את תפקיד מנכ"לית מגדל, אך המפקחת דורית סלינגר סירבה לאשר את המינוי, וטענה כי מינוי שריג לבכיר בקבוצה זמן קצר לאחר שהעניק את היתר השליטה פוגע באמון הציבור. למרות התנגדותה, הועסק שריג מספטמבר 2014 באליהו ביטוח הפרטית כיועץ ליו"ר. בתחילת 2015 הוא מונה ליו"ר הדירקטוריון של מגדל אחזקות הציבורית — תפקיד שמילא פחות משנה. הוא חזר לתפקיד היו"ר, הפעם של מגדל ביטוח, עם פרישתו של יוחנן דנינו.

 

 

הדח"צ אברהם ביגר הדח"צ אברהם ביגר צילום: אוראל כהן

 

האב פיקח על בנו המנכ"ל

 

בתקופה שבה שימש עופר אליהו כמנכ"ל היה אביו פחות מעורב, אך לא הסתיר את אכזבתו מניהול החברה. זו התקשתה להתרומם גם בגלל סביבת הריבית היורדת, שאילצה אותה לבצע הפרשות הון שגררו אותה להפסדים גדולים אך בעיקר חשבונאיים. אלא שגם ביצועי ההשקעות של מגדל לא הבריקו עד לפני שנה, וגם מערך גיוס ושימור הלקוחות קירטע, כך שהחברה סבלה מיציאת כספים מסיבית.

 

אליהו קנה את מגדל ב־2012, ושנה לאחר מכן התפטר המנכ"ל יונל כהן שלא הסתדר עם הבעלים הדומיננטי.

 

כך יצא לדרך המהלך של אליהו לקדם את בנו. הוא רצה להפוך את מגדל – חברה מוטת חיסכון ארוך טווח - לבעלת רגל חזקה גם בביטוח כללי. אליהו מתמחה בביטוח כזה, לאחר שלפני מגדל החזיק באליהו ביטוח שהתמחתה בביטוחי רכב, דירות, רכוש וחיים.

 

אליהו אמנם שם את המושכות בידי בנו עופר, אבל לא בלי השגחה. בתחילה בחר בענת לוין, שמונתה למנכ"לית בנובמבר 2013. אך מאחר שבעל השליטה התקשה להסתדר איתה, לוין מצאה עצמה בחוץ תוך פחות משנה, ביולי 2014. לאחר שכשל בניסיון להביא במקומה את אז ביקש אליהו להביא במקומה את פרופ' עודד שריג, שכמפקח על הביטוח העניק לו שנתיים קודם את היתר השליטה במגדל. אלא שהמפקחת על הביטוח שהחליפה את שריג, דורית סלינגר, טענה כי קודמה נגוע בניגוד עניינים.

 

לבסוף החליט אליהו למנות את שריג ליו"ר מגדל אחזקות, ואת מנכ"ל מעלות S&P לשעבר, עמוס ספיר, ליו"ר חברת הביטוח. אליהו קיווה ששריג יהיה זה שינהל בפועל את העניינים, אלא ששריג היה רחוק מדי ממוקדי קבלת ההחלטות, והתפטר בספטמבר 2015. בדצמבר אותה שנה החליט אליהו להחליף את ספיר במפכ"ל לשעבר יוחנן דנינו.

 

בתחילת 2018 סיים גם דנינו קדנציה קצרה במגדל, ואליהו החזיר את שריג, ששימש יועץ שלו במגדל — הפעם לתפקיד יו"ר חברת הביטוח. אליהו רצה תחילה להחליף בעצמו את דנינו, אלא שסלינגר הבהירה כי לא תאשר זאת. אליהו לקח את תפקיד יו"ר מגדל אחזקות, ובמקביל ממשיך לכהן כדירקטור במגדל ביטוח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x