כך מגיב שוק המניות לבחירות האמצע בארה"ב כבר 72 שנה
חברת המחקר RiskHedge בדקה מה קרה בבורסות לאחר כל בחירות אמצע מאז סוף מלחמת העולם השנייה; מתברר שיש דרך פשוטה למדי לחזות את המגמה בשוק אחרי הבחירות, ובלי שום קשר למפלגה שתזכה
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
מחר (ג') יתקיימו בארה"ב בחירות אמצע הקדנציה. מעבר להשלכות הפוליטיות,
לתוצאות יהיו גם השפעות על הכלכלה בכלל,
ועל שוקי המניות בפרט.
אם נסתמך על הסקרים, הנשיא דונלד טראמפ והרפובליקנים עומדים בפני מפלה קשה. לפי חברת ניתוח הסטטיסטיקות FiveThirtyEight, יש סבירות של 85% שהדמוקרטים יקחו מהרפובליקנים את הרוב בבית הנבחרים.
האפשרות הזו מהווה כאב ראש לא קטן למשקיעים, שנהנים מהראלי של 28% בבורסות מאז שטראמפ נכנס לבית הלבן. אפשר לומר על טראמפ הרבה דברים, אבל אין ספק שהוא טוב למניות. זו כנראה הסיבה לכך שככל שמועד הבחירות מתקרב, מתרחבות הירידות בשווקים.
כך למשל, מדד S&P 500 סיים את חודש אוקטובר בירידה של 7%
- הצניחה החדה ביותר שלו מאז ספטמבר 2011.
על מנת לנסות ולהבין מה מצפה לנו ביום שאחרי הבחירות, בחברת המחקר RiskHedge בדקו את תגובת הבורסה לאחר כל בחירות אמצע מאז סוף מלחמת העולם השנייה.
מהמחקר עולה כי יש דרך פשוטה למדי לחזות האם שוק המניות יעלה או ירד אחרי הבחירות, אך למרבה ההפתעה אין לשיטה הזו כל קשר לחיזוי המפלגה שתזכה.
מאז 1946 נערכו 18 בחירות אמצע הקדנציה, ומתברר כי ב-12 החודשים אחרי כל אחת מהן, הבורסות בארה"ב רשמו עליות.
העליות הללו קרו בכל פעם, ללא קשר לתוצאות הבחירות ובכל צירוף: נשיא רפובליקני עם קונגרס דמוקרטי; נשיא דמוקרטי עם קונגרס רפובליקני; נשיא וקונגרס רפובליקנים ונשיא וקונגרס דמוקרטים. כאמור, בכל פעם, הבורסות עלו בשנה לאחר הבחירות.
יתרה מכך, בדרך כלל לא התרחשו רק עליות קלות, אלא זינוק משמעותי. לפי המחקר, ב-72 השנים האחרונות זינקו הבורסות בממוצע ב-17% בשנה לאחר הבחירות. התוצאות מרשימות אף יותר אם מודדים מהנקודה הנמוכה ביותר אליה הגיעה הבורסה בכל שנת בחירות. לעומת נקודת השפל הזו, הבורסות זינקו בממוצע ב-32% שנה לאחר מכן. השנה השנייה לכהונתו של נשיא (השנה שבה אנחנו נמצאים כעת) היא לרוב הגרועה ביותר עבור המניות.
נקודה מעניינת נוספת היא שברוב המקרים הפגינו הבורסות בארה"ב ביצועים חלשים בחודשים שלפני בחירות האמצע. בין החודשים ינואר לאוקטובר בשנים של בחירות אמצע, נפלו המדדים המובילים ב-1% בממוצע. זאת בעוד שבכל שנה אחרת, המניות עלו ב-7% בממוצע בתקופה הזו.
ייתכן אם כך שבחירות אמצע הקדנציה הן מעין ערפל שמכסה את השווקים, ולא מאפשר לדעת כיצד יראה המצב הפוליטי בעתיד הקרוב.
בשל אי הוודאות הזה, המשקיעים נלחצים ופועלים במשנה זהירות. בדיוק כפי שנהגים יורידו את הרגל מהגז בגלל ערפל בכביש.
לאחר סיום הבחירות, הערפל מתפוגג, האמון חוזר למשקיעים והשוק חוזר למסלול. עד כה, 2018 פועלת בהתאם למסורת. מדד S&P נותר כמעט ללא שינוי מאז תחילת השנה, כך שאפשר לצפות לעלייה חדה במניות בהמשך החודש לאחר שאי הוודאות של הבחירות תהיה מאחורינו.